Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Chatgpt helpt je nieuwe klanten vinden


05 mei 2023

Wil je Chatgpt inzetten om je te helpen nieuwe klanten te vinden? Het kan zeker een hulpmiddel zijn maar zal uiteraard nooit zoveel waarde kunnen leveren als een professionele aanbieder zoals CompanyInfo. In dit artikel ga ik wederom Chatgpt aan het werk zetten. Zie ook mijn artikel over het gebruiken van prompts om je verkoopgesprek beter voor te bereiden. Hieronder de vragen die ik heb gesteld en de ontvangen antwoorden. En zoals Chatgpt zelf zegt (en ik ook), het helpt je op weg maar is geen compleet beeld. Om compleet en actueel te zijn ga je zelf op onderzoek uit, maar de gegeven stappen helpen hierbij. Succes!

Chatgpt helpt je nieuwe klanten vinden

Hoe kan Chatgpt helpen bij het bepalen welke bedrijven potentieel het beste passen bij een aanbieder van een bepaald product of dienst? Dit vroegen wij aan Chatgpt en hieronder het antwoord.

ChatGPT kan helpen bij het bepalen welke bedrijven potentieel het beste passen bij een aanbieder van een bepaald product of dienst door middel van de volgende stappen:

 1. Analyseer de producten of diensten: ChatGPT kan u helpen inzicht te krijgen in de kenmerken van het aangeboden product of de dienst. Het kan u bijvoorbeeld helpen de doelmarkt, de belangrijkste voordelen en de USP’s (unique selling points) van het product of de dienst te identificeren.
 2. Identificeer de ideale klantprofielen: Op basis van de product- of dienstanalyse kan ChatGPT u helpen bij het opstellen van ideale klantprofielen. Dit omvat demografische gegevens, geografische locatie, branche, bedrijfsgrootte, en andere relevante criteria die aansluiten bij de behoeften van uw product of dienst.
 3. Voer marktonderzoek uit: ChatGPT kan u helpen bij het uitvoeren van marktonderzoek om potentiële klanten te identificeren. Het kan u begeleiden bij het zoeken naar informatie over bedrijven, het analyseren van markttrends, en het identificeren van groeisectoren.
 4. Analyseer concurrentie: ChatGPT kan informatie verstrekken over concurrenten in de markt. Het kan u helpen de sterke en zwakke punten van uw concurrenten te identificeren, zodat u kunt bepalen hoe uw product of dienst zich onderscheidt en welke kansen er zijn om nieuwe klanten te winnen.
 5. Maak een shortlist van bedrijven: Met behulp van de verzamelde informatie kan ChatGPT u helpen bij het opstellen van een shortlist van bedrijven die het beste passen bij uw product of dienst. Deze lijst kan worden gefilterd op basis van de eerder gedefinieerde criteria en prioriteiten.
 6. Ondersteuning bij contactstrategie: ChatGPT kan u helpen bij het ontwikkelen van een contactstrategie voor de geselecteerde bedrijven. Dit omvat het personaliseren van uw benadering, het voorbereiden van verkoopmateriaal en het bieden van tips voor effectieve communicatie.
 7. Voortdurende analyse en aanpassing: ChatGPT kan u helpen bij het monitoren van de resultaten en het geven van feedback om uw selectie- en benaderingsstrategieën voortdurend te verbeteren.

Let op: Hoewel ChatGPT waardevolle inzichten en ondersteuning kan bieden, is het belangrijk om te onthouden dat het slechts een hulpmiddel is. Het is essentieel om uw eigen expertise en oordeel toe te passen bij het nemen van beslissingen over welke bedrijven het beste passen bij uw product of dienst. Prima (algemeen) stappenplan om mee te beginnen zou ik zeggen, nu nog toetsen in de praktijk.

Chatgpt helpt nieuwe klanten vinden: praktijk case

Vervolgens ben ik benieuwd hoe dit in de praktijk werkt dus geef ik Chatgpt de volgende opdracht.

“Als eigenaar van Salesgids ben ik op zoek naar adverteerders op mijn platform die ook op zoek zijn naar bovengenoemde klantprofielen. Doorloop de 7 stappen nogmaals maar dan gericht op het vinden van adverteerders. Lever voor punt 5 ook daadwerkelijk een lijst aan van bedrijven.”

Aangezien ik als AI-model geen toegang heb tot real-time informatie, kan ik geen actuele lijst van bedrijven leveren. Echter, ik kan u wel helpen met de 7 stappen gericht op het vinden van potentiële adverteerders voor uw SalesGids-platform.

 1. Analyse van het product of de dienst: SalesGids.com is een platform dat zich richt op salesprofessionals, managers en bedrijven die hun verkoopprestaties willen verbeteren. Adverteerders die geïnteresseerd zijn in uw platform zouden bedrijven zijn die producten of diensten aanbieden die relevant zijn voor deze doelgroep.
 2. Ideale adverteerdersprofielen: De ideale adverteerders voor SalesGids.com zijn bedrijven die producten of diensten aanbieden die nauw aansluiten bij de behoeften van salesprofessionals en bedrijven. Dit kunnen onder andere CRM-software, sales-opleidingen, marketingtools en leadgeneratie-diensten zijn.
 3. Marktonderzoek: Zoek naar bedrijven die producten of diensten aanbieden die relevant zijn voor uw doelgroep. Let op trends in de salesindustrie en probeer te identificeren welke oplossingen het meest gewild zijn. Kijk ook naar bedrijven die actief adverteren op platforms en in publicaties die zich richten op salesprofessionals.
 4. Concurrentieanalyse: Identificeer concurrerende platforms en publicaties waar potentiële adverteerders al adverteren. Analyseer wat hun advertentiestrategie is en probeer te begrijpen wat hen aantrekt tot die platforms. Zoek naar mogelijkheden om uw platform te onderscheiden en aantrekkelijker te maken voor adverteerders.
 5. Shortlist van bedrijven: Hoewel ik geen real-time lijst van bedrijven kan leveren, zijn hier enkele voorbeeldcategorieën en bedrijven die mogelijk geïnteresseerd zijn in adverteren op uw platform:
  • CRM-software: Salesforce, HubSpot, Zoho, Microsoft Dynamics 365
  • Sales-opleidingen: Sandler Training, Dale Carnegie, Grant Cardone, Brian Tracy
  • Marketingtools: Mailchimp, Marketo, Ahrefs, Semrush
  • Leadgeneratie-diensten: DiscoverOrg, ZoomInfo, Leadfeeder, LinkedIn Sales Navigator
 6. Contactstrategie: Ontwikkel een contactstrategie voor de geselecteerde bedrijven. Laat zien hoe adverteren op SalesGids.com hen kan helpen hun doelgroep effectiever te bereiken en bied gegevens over uw platformbezoekers en prestaties. Personaliseer uw benadering door te focussen op specifieke uitdagingen en behoeften van elk bedrijf.
 7. Voortdurende analyse en aanpassing: Evalueer de resultaten van uw benadering en pas uw advertentiestrategieën aan op basis van de feedback die u ontvangt. Blijf op de hoogte van veranderingen in de markt en de behoeften van uw adverteerders om ervoor te zorgen dat uw platform aantrekkelijk blijft.

Het is belangrijk om uw eigen onderzoek uit te voeren en de markt- en bedrijfsinformatie bij te werken om een nauwkeurigere en effectievere strategie te ontwikkelen. Hier zijn enkele aanvullende tips om u te helpen bij het vinden van potentiële adverteerders:

 1. Netwerken: Maak gebruik van uw bestaande netwerk om in contact te komen met bedrijven die mogelijk geïnteresseerd zijn in adverteren op uw platform. Bezoek sales- en marketingevenementen, conferenties en workshops om uw netwerk uit te breiden en potentiële adverteerders te ontmoeten.
 2. Contentmarketing: Creëer waardevolle en aantrekkelijke content gericht op uw doelgroep om meer bezoekers naar uw platform te trekken. Adverteerders zullen eerder geïnteresseerd zijn in een platform met een groot en betrokken publiek. Deel uw content op sociale media, in nieuwsbrieven en via andere kanalen om uw bereik te vergroten.
 3. Advertentiepakketten en promoties: Ontwikkel aantrekkelijke advertentiepakketten en promoties voor adverteerders om hen te overtuigen om te adverteren op uw platform. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit kortingen, aanvullende promoties of unieke advertentiemogelijkheden.
 4. Continue verbetering: Werk regelmatig aan het verbeteren van uw platform om het aantrekkelijker te maken voor zowel bezoekers als adverteerders. Verzamel feedback van uw huidige adverteerders en bezoekers om inzicht te krijgen in wat werkt en wat niet, en pas uw platform en strategieën dienovereenkomstig aan.

Door deze stappen en tips te volgen, kunt u een effectieve strategie ontwikkelen om adverteerders te vinden die geïnteresseerd zijn in het bereiken van de klantprofielen die SalesGids.com aantrekt. Vergeet niet om uw strategieën en aanpak continu te evalueren en bij te stellen om succesvol te blijven in het aantrekken van adverteerders.

Verder met Chatgpt – concretere vragen helpt

“Salesgids bereikt maandelijks 60.000 sales professionals en hiermee adverteerders exposure en leads levert middels de website en haar wekelijks nieuwsbrief. Lever 5 alternatieve teksten om via LinkedIn de doelgroep te adresseren.”

Hier zijn vijf alternatieve teksten die u kunt gebruiken om de doelgroep van Salesgids via LinkedIn te bereiken:

 1. Verbeter uw salesstrategie met Salesgids! 🚀 Bereik maandelijks 60.000 salesprofessionals via ons platform en onze wekelijkse nieuwsbrief. Adverteer bij ons om uw merk zichtbaarheid te geven en leads te genereren. Laten we samen groeien! 💼📈 Meer info op www.salesgids.com
 2. Wilt u uw sales- en marketingoplossingen onder de aandacht brengen bij een groter publiek? 🌐 Salesgids.com bereikt maandelijks 60.000 salesprofessionals en kan uw merk helpen bij het genereren van exposure en leads. Neem contact met ons op en ontdek hoe u kunt adverteren in onze wekelijkse nieuwsbrief en op ons platform. 📰🎯 Bezoek www.salesgids.com voor meer informatie.
 3. Heeft uw bedrijf baat bij de aandacht van salesprofessionals? 🎯 Salesgids is uw oplossing! Wij bieden adverteerders de kans om 60.000 salesprofessionals te bereiken via onze website en wekelijkse nieuwsbrief. Ontdek hoe u kunt adverteren en uw business laten groeien met Salesgids! 📊✅ Kijk op www.salesgids.com voor meer informatie.
 4. Profiteer van de kracht van Salesgids! 🔥 Maandelijks bereiken we 60.000 salesprofessionals via ons platform en onze wekelijkse nieuwsbrief. Dit is dé kans om uw merk onder de aandacht te brengen en waardevolle leads te genereren. Ga voor succes met Salesgids! 💪🚀 Voor meer informatie, bezoek www.salesgids.com
 5. Breng uw sales- en marketingoplossingen naar het volgende niveau met Salesgids! 🌟 Adverteer op ons platform en in onze wekelijkse nieuwsbrief om maandelijks 60.000 salesprofessionals te bereiken. Vergroot uw zichtbaarheid en genereer leads om uw bedrijf te laten groeien. Mis deze kans niet! 📈🔝 Ontdek meer op www.salesgids.com

Deze teksten kunnen worden aangepast aan uw specifieke behoeften en voorkeuren. Vergeet niet om de berichten te personaliseren met uw eigen stijl en toon, en voeg indien nodig relevante afbeeldingen, links of call-to-actions toe.

Vervolgens vraag ik Chatgpt om een lijst van bedrijven te leveren. Eerst losse lijst en vervolgens met wat meer gegevens er bij. Resultaat is prima, als je nog meer vraagt krijg je zeker een beteren lijst nog!

“De gegeven shortlist van bedrijven is prima. Lever een lijst in excel met alle mogelijke bedrijven in de 4 voorbeeld categorieën.”

Als een AI-tekstgebaseerd model heb ik geen mogelijkheid om bestanden zoals Excel-sheets te maken of te bewerken. Echter, ik kan u wel helpen met het maken van een lijst met mogelijke bedrijven in de vier voorbeeldcategorieën, die u vervolgens zelf kunt overzetten naar een Excel-bestand. Hieronder staat een uitgebreidere lijst van bedrijven in elke categorie:

 1. CRM-software:
  • Salesforce
  • HubSpot CRM
  • Zoho CRM
  • Microsoft Dynamics 365
  • Pipedrive
  • Freshsales
  • Insightly
  • SugarCRM
  • Nimble
  • bpm’online
  • Apptivo
  • Copper
  • Capsule CRM
  • Agile CRM
  • Nutshell CRM

Lijst was prima, een stuk uitgebreider met in totaal een 60 tal namen. Niet slecht. Nu nog wat meer informatie vragen even om uit te proberen.

“Zet de lijst van bedrijven in een tabel met de volgende kolommen: Categorie, naam bedrijf, website url, aantal medewerkers, omzet jaar. Mocht je voor een specifiek bedrijf niet alle gegevens kunnen vinden dan laat je dat veld in de tabel leeg.”

Als tekstgebaseerd AI-model kan ik geen tabellen maken zoals in een spreadsheetprogramma. Maar ik kan de informatie wel in een tekstuele tabelvorm weergeven. Houd er rekening mee dat ik geen toegang heb tot real-time gegevens en dat sommige informatie mogelijk verouderd of niet beschikbaar is. Hieronder vindt u een voorbeeld van enkele bedrijven met de gevraagde informatie in een tabelvorm:

Categorie Naam bedrijf Website URL Aantal medewerkers Omzet jaar
CRM-software Salesforce www.salesforce.com 49.000 $21.25B (2020)
CRM-software HubSpot CRM www.hubspot.com 5.713 $883.0M (2020)
CRM-software Zoho CRM www.zoho.com 9.000 $1B (geschat)
CRM-software Microsoft Dynamics 365 www.microsoft.com N/A (onderdeel van Microsoft) N/A
Marketingtools Mailchimp www.mailchimp.com 1.200 $700M (geschat)
Marketingtools Marketo www.marketo.com N/A (onderdeel van Adobe) N/A
Marketingtools Ahrefs ahrefs.com 50 N/A
Marketingtools Semrush www.semrush.com 800 N/A

 

Deze tabel bevat slechts een klein deel van de bedrijven (maar ik kreeg in totaal de lijst met ongeveer 60 en dan met de gevraagde data) in elke categorie en bevat niet alle gevraagde gegevens. Voor de meest actuele en uitgebreide informatie, raden wij u aan om uw eigen onderzoek uit te voeren en publieke bronnen zoals bedrijfswebsites, LinkedIn-profielen en financiële rapporten te raadplegen.

Weer een mooi, eenvoudig en praktisch voorbeeld van Chatgpt gebruiken in sales!

Elmo Wieland

Elmo is consultant en helpt bedrijven om sales resultaten te verbeteren. Hij gebruikt hier een zelf ontwikkeld integraal model voor waar strategie, processen, data en de mens samen zorgen voor resultaat. Elmo heeft Bedrijfskunde gestudeerd (Bachelor Nijenrode, Master KU Leuven) en heeft in 2018 de post doctorale opleiding "Business Analytics & Data Science" aan de VU afgerond. Hij werkt voor klanten in tal van branches. Zijn expertisegebieden zijn: Klantgerichtheid, integrale analyses en formuleren verbeterplan, commerciële workshops, integrale trajecten en interimopdrachten, procesverbetering en CRM. Sinds 2006 is Elmo tevens mede eigenaar en directeur van www.salesgids.com. Hiervoor was Elmo Manager bij Deloitte Consulting (3 jaar internationale projecten CRM en proces verbetering) en zelf commercieel actief als Key Account Manager en Business Manager bij Duracell en Panasonic.

wieland@salesgids.com