Hét portal voor slimme salesprofessionals!

ChatGPT prompts gebruiken in de voorbereiding van je verkoopgesprek


12 apr 2023

Na het schrijven van mijn eerste artikel over het gebruiken van ChatGPT als accountmanager ben ik het zelf steeds meer gaan gebruiken en het nut ervan nog meer gaan inzien. De kracht is met name voor de voorbereiding van je verkoopgesprek. Daar waar je anders heel veel zelf moet Googlen, scrollen en lezen gaat het nu razendsnel. Tip: ga er wel vanuit dat het niet per se 100% klopt of alle informatie bevat, maar op hoofdlijnen is het heel goed bruikbaar.

In dit artikel kom ik met wat meer voorbeelden over hoe je ChatGPT prompts kan gebruiken in de voorbereiding van je verkoopgesprek. Wat zijn prompts? Als ik het nu een keer aan Google vraag dan krijg ik: “Een prompt is een zin of individuele trefwoorden die gebruikt worden als invoer voor een AI-tool zoals ChatGPT. Het gereedschap probeert dan de invoer te analyseren en te begrijpen om automatisch een antwoord te genereren. Daarom is het belangrijk dat je je aanwijzingen zo formuleert dat ze begrijpelijk zijn voor het hulpmiddel.”

Voorbeeld ChatGPT prompt voorbereiding verkoopgesprek

Als prompt geef ik onderstaande tekst mee. Het kan nog uitgebreider als je dat wil, probeer diverse opties uit zou ik zeggen en kijk wat het verschil is.

“Ik wil mij voorbereiden op een verkoopgesprek. Het gaat om een verkoopgesprek in B2B van complexe diensten en aan bedrijven in de top 1000 grootte in Nederland. Jij bent expert in verkoopgesprekken. Ik zoek uitgebreid advies hoe ik dit het beste kan aanpakken. Schrijf een uitgebreid artikel waarin je advies geeft over het proces, de inhoudelijke voorbereiding en het gesprek zelf.”

Het antwoord van ChatGPT:

Als expert in verkoopgesprekken begrijp ik dat het verkopen van complexe diensten aan grote bedrijven in de top 1000 van Nederland een uitdagende taak kan zijn. Om ervoor te zorgen dat je het beste uit je verkoopgesprek haalt, is een grondige voorbereiding en planning van cruciaal belang. In dit artikel zal ik advies geven over het proces, de inhoudelijke voorbereiding en het gesprek zelf, om ervoor te zorgen dat je succesvol bent bij het verkopen van je diensten.

Het proces:

Een effectief verkoopgesprek begint met een zorgvuldige planning. Het identificeren van de juiste beslissers binnen het bedrijf is een cruciaal onderdeel van dit proces. Dit kan worden bereikt door middel van onderzoek en het gebruik van professionele netwerksites zoals LinkedIn. Eenmaal in contact met de juiste persoon is het belangrijk om een ​​relatie op te bouwen en vertrouwen te creëren. Dit kan worden bereikt door aandacht te besteden aan het opbouwen van een persoonlijke relatie en door actief te luisteren naar hun behoeften en uitdagingen.

Een ander belangrijk aspect van het proces is het stellen van doelen en verwachtingen voor het verkoopgesprek. Dit omvat het bepalen van de belangrijkste berichten en voordelen die je wilt overbrengen en het opstellen van een agenda voor het gesprek. Door dit te doen, kun je het gesprek gestructureerd houden en zorgen dat je de belangrijkste informatie niet mist.

Inhoudelijke voorbereiding:

De inhoudelijke voorbereiding is van cruciaal belang voor een succesvol verkoopgesprek. Dit omvat een grondige kennis van je diensten en hoe ze het bedrijf van de klant kunnen helpen. Het is ook belangrijk om te begrijpen wat de uitdagingen en behoeften zijn van het bedrijf waarmee je spreekt, zodat je gepersonaliseerde oplossingen kunt bieden.

Een effectieve manier om dit te doen is door middel van het verzamelen van informatie over het bedrijf en de sector waarin ze opereren. Dit kan worden gedaan door het bestuderen van het bedrijfsprofiel, het lezen van nieuwsartikelen en onderzoeken, en het bekijken van de website van het bedrijf.

Een ander belangrijk aspect van de inhoudelijke voorbereiding is het voorbereiden van een presentatie en/of demo. Dit kan het beste gedaan worden door het opstellen van een presentatie die de voordelen en waarde van je diensten benadrukt. Gebruik visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen, grafieken en video’s om je boodschap kracht bij te zetten en te versterken.

Tijdens het gesprek:

Het verkoopgesprek zelf kan spannend en uitdagend zijn, maar het is ook een uitstekende kans om de behoeften van de klant te begrijpen en hen te helpen hun doelen te bereiken. Hier zijn enkele tips om het gesprek zo effectief mogelijk te maken:

Bouw vertrouwen en creëer een rel

Ja en toen liep ChatGPT even vast, maar dit is goed om te zien hoe je dan verder moet. Gewoon praten zoals je anders ook zou doen.

“Ga door, je stopt halverwege het artikel”

Mijn excuses, hierbij het vervolg van het artikel:

Tijdens het gesprek:

Het verkoopgesprek zelf kan spannend en uitdagend zijn, maar het is ook een uitstekende kans om de behoeften van de klant te begrijpen en hen te helpen hun doelen te bereiken. Hier zijn enkele tips om het gesprek zo effectief mogelijk te maken:

 • Bouw vertrouwen en creëer een relatie: Het is belangrijk om de klant te laten zien dat je deskundig bent en dat je hun bedrijf begrijpt. Door actief te luisteren naar hun behoeften en uitdagingen, en door te laten zien hoe je diensten kunnen bijdragen aan hun succes, kun je hun vertrouwen winnen en een sterke relatie opbouwen.
 • Wees gepersonaliseerd: Het is belangrijk om je presentatie en boodschap af te stemmen op de specifieke behoeften en uitdagingen van de klant. Door te laten zien dat je hun bedrijf begrijpt en door gepersonaliseerde oplossingen aan te bieden, kun je het gesprek effectiever maken en het vertrouwen van de klant vergroten.
 • Wees duidelijk en beknopt: Houd het gesprek gestructureerd en beknopt om ervoor te zorgen dat je alle belangrijke informatie overbrengt. Zorg ervoor dat je de belangrijkste voordelen en waarde van je diensten benadrukt en dat je duidelijke antwoorden geeft op vragen van de klant.
 • Gebruik visuele hulpmiddelen: Gebruik visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen, grafieken en video’s om je boodschap te versterken en te verduidelijken. Dit kan helpen om de aandacht van de klant vast te houden en hen te overtuigen van de waarde van je diensten.
 • Houd het gesprek in balans: Zorg ervoor dat het gesprek niet te veel over jouw diensten gaat, maar dat je ook voldoende vragen stelt en luistert naar de behoeften en uitdagingen van de klant. Dit kan helpen om een ​​duidelijk beeld te krijgen van hun behoeften en hoe je hen het beste kunt helpen.

Conclusie:

Het verkopen van complexe diensten aan grote bedrijven in Nederland kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste voorbereiding en planning is het mogelijk om succesvol te zijn in het verkoopgesprek. Door het opbouwen van vertrouwen en het bieden van gepersonaliseerde oplossingen, kun je de klant laten zien dat je hun bedrijf begrijpt en dat je de beste partner bent om hen te helpen hun doelen te bereiken. Met behulp van visuele hulpmiddelen en een gestructureerde aanpak kun je ervoor zorgen dat het gesprek effectief is en dat je de belangrijkste informatie overbrengt. Wees ook niet bang om te experimenteren met verschillende verkoopstrategieën en benaderingen om te zien wat het beste werkt voor jou en de klant.

Verdieping op antwoord van ChatGPT

Oké niet slecht maar toch nog wel een beetje algemeen. Dit komt natuurlijk ook door mijn prompts voor de voorbereiding van het verkoopgesprek zoals B2B, diensten en top 1000 want die prompts kunnen natuurlijk concreter. Hierover later meer, eerst even wat verdiepende vragen stellen.

“Kun je wat meer toelichting geven op je advies om LinkedIn te gebruiken?”

Natuurlijk, ik help je graag verder met mijn advies over het gebruik van LinkedIn voor verkoopgesprekken.

LinkedIn is een belangrijk platform voor zakelijke netwerken en biedt professionals de mogelijkheid om contact te leggen met potentiële klanten en relaties op te bouwen met bestaande klanten. Het kan daarom een ​​waardevol hulpmiddel zijn bij het identificeren van de juiste beslissers binnen bedrijven in de top 1000 van Nederland. Om LinkedIn effectief te gebruiken voor verkoopgesprekken, is het belangrijk om een ​​goed profiel te hebben dat professioneel en informatief is. Dit omvat een samenvatting van je ervaring en vaardigheden, evenals relevante referenties en aanbevelingen van klanten en collega’s.

Daarnaast kun je LinkedIn gebruiken om te zoeken naar de juiste beslissers binnen het bedrijf. Dit kan worden gedaan door middel van geavanceerde zoekopdrachten, waarbij je criteria kunt specificeren zoals functietitel, industrie en bedrijfsgrootte. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan relevante groepen op LinkedIn om zo meer inzicht te krijgen in de behoeften en uitdagingen van potentiële klanten.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het benaderen van potentiële klanten op LinkedIn. Een te directe of opdringerige benadering kan averechts werken en kan leiden tot irritatie bij de klant. Het is daarom belangrijk om je bericht persoonlijk en relevant te maken en om oprecht interesse te tonen in hun bedrijf en behoeften.

Een effectieve manier om LinkedIn te gebruiken voor verkoopgesprekken is door te kijken of er gezamenlijke connecties zijn tussen jou en de klant. Dit kan helpen om een ​​persoonlijkere benadering te creëren en om het vertrouwen van de klant te winnen door middel van een gedeelde relatie. Het is ook belangrijk om te onthouden dat LinkedIn slechts één van de vele tools is die beschikbaar zijn voor verkoopgesprekken. Het is belangrijk om een ​​diverse aanpak te gebruiken en verschillende kanalen te verkennen, zoals e-mail en telefoon, om in contact te komen met potentiële klanten.

In het kort, LinkedIn kan een waardevolle bron zijn bij het identificeren van de juiste beslissers binnen bedrijven in de top 1000 van Nederland en bij het opbouwen van relaties met potentiële klanten. Het is belangrijk om LinkedIn op een professionele manier te gebruiken en om een ​​persoonlijke en relevante benadering te creëren bij het benaderen van potentiële klanten. Het is ook belangrijk om een ​​diverse aanpak te gebruiken bij het in contact komen met potentiële klanten en om andere tools en kanalen te verkennen.

ChatGPT prompt specifieker maken

Zoals eerder gesteld is de originele prompt nog vaag in de zin van verkoop dienst aan B2B en top 1000 bedrijf. Dit kun je nu direct specifieker maken door een extra prompt toe te voegen. ChatGPT gaat dan door met je verzoek.

“Stel ik werk voor een gerenommeerd consultancy bureau in supply chain management. Ik ga op gesprek bij KLM. Wat zou je dan adviseren?”

Als je op gesprek gaat bij KLM voor je consultancy bureau in supply chain management, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je het gesprek zo effectief mogelijk maakt. Hieronder volgen enkele specifieke adviezen die je kunt gebruiken voor je gesprek met KLM:

 1. Verdiep je in KLM en hun behoeften: KLM is een grote luchtvaartmaatschappij met specifieke behoeften en uitdagingen in hun supply chain management. Om effectief te kunnen communiceren over hoe je consultancy bureau hen kan helpen, is het belangrijk om te weten wat hun behoeften en uitdagingen zijn. Doe daarom vóór het gesprek onderzoek naar KLM en hun supply chain processen en probeer te achterhalen wat hun grootste uitdagingen zijn.
 2. Wees bekend met de luchtvaartsector: Het is belangrijk om bekend te zijn met de specifieke kenmerken en uitdagingen van de luchtvaartsector, omdat dit van invloed kan zijn op de manier waarop supply chain management in deze sector wordt uitgevoerd. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de luchtvaartsector.
 3. Benadruk de waarde van jouw expertise: Je consultancy bureau heeft specifieke expertise in supply chain management en kan KLM helpen om hun processen te verbeteren en te optimaliseren. Benadruk tijdens het gesprek de waarde die jouw consultancy bureau kan bieden en hoe jullie expertise KLM kan helpen om hun operationele efficiëntie te verbeteren.
 4. Toon specifieke voorbeelden: Om je argumenten kracht bij te zetten, is het belangrijk om specifieke voorbeelden te geven van projecten die je bureau eerder heeft uitgevoerd en die vergelijkbaar zijn met de uitdagingen waarmee KLM wordt geconfronteerd. Dit kan helpen om de relevantie van je consultancy bureau aan te tonen en de voordelen van het werken met jullie te benadrukken.
 5. Bereid een presentatie voor: Om je boodschap duidelijk en gestructureerd over te brengen, kan het nuttig zijn om een presentatie voor te bereiden. Dit kan helpen om de belangrijkste punten van je betoog te benadrukken en de aandacht van KLM vast te houden.
 6. Wees op de hoogte van KLM’s duurzaamheidsdoelstellingen: KLM heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, zoals het verminderen van hun CO2-uitstoot. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze doelstellingen en benadruk hoe jouw consultancy bureau KLM kan helpen om deze doelstellingen te bereiken.
 7. Wees bereid om vragen te beantwoorden: Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent om vragen te beantwoorden tijdens het gesprek. Dit kan gaan over jouw consultancy bureau, de aanpak en expertise, maar ook over de specifieke uitdagingen van KLM. Wees bereid om diepgaande vragen te beantwoorden.
 8. Luister actief naar de behoeften van KLM: Tijdens het gesprek is het belangrijk om actief te luisteren naar de behoeften en uitdagingen van KLM. Door te laten zien dat je hun specifieke situatie begrijpt, kun je vertrouwen opbouwen en een effectievere oplossing voorstellen.
 9. Bied gepersonaliseerde oplossingen aan: Om KLM te overtuigen van de waarde van jouw consultancy bureau, is het belangrijk om gepersonaliseerde oplossingen aan te bieden die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften. Dit kan helpen om de relevantie van jouw bureau aan te tonen en om KLM te overtuigen van de voordelen van het werken met jouw consultancy bureau.
 10. Wees duidelijk over de verwachte resultaten: Tijdens het gesprek is het belangrijk om duidelijk te zijn over de verwachte resultaten van het werken met jouw consultancy bureau. Dit kan helpen om de waarde van jouw diensten te benadrukken en om KLM te laten zien welke voordelen ze kunnen verwachten.
 11. Wees geduldig en toon begrip: Het verkoopproces kan soms enige tijd duren, vooral bij grote bedrijven zoals KLM. Wees geduldig en toon begrip voor de uitdagingen waarmee KLM wordt geconfronteerd. Dit kan helpen om een ​​sterke relatie op te bouwen en de kans te vergroten dat ze uiteindelijk voor jouw consultancy bureau kiezen.

Conclusie ChatGPT prompts gebruiken in de voorbereiding van je verkoopgesprek

In dit artikel heb je middels voorbeelden kunnen zien hoeveel waarde ChatGPT prompts kunnen hebben voor je voorbereiding op een verkoopgesprek. In ieder geval heb je snel veel bruikbare informatie ter beschikking. Probeer het uit voor diverse voorbeelden en varieer de prompts om te kijken wat de verschillen zijn. Succes met uitproberen!

Elmo Wieland

Elmo is consultant en helpt bedrijven om sales resultaten te verbeteren. Hij gebruikt hier een zelf ontwikkeld integraal model voor waar strategie, processen, data en de mens samen zorgen voor resultaat. Elmo heeft Bedrijfskunde gestudeerd (Bachelor Nijenrode, Master KU Leuven) en heeft in 2018 de post doctorale opleiding "Business Analytics & Data Science" aan de VU afgerond. Hij werkt voor klanten in tal van branches. Zijn expertisegebieden zijn: Klantgerichtheid, integrale analyses en formuleren verbeterplan, commerciële workshops, integrale trajecten en interimopdrachten, procesverbetering en CRM. Sinds 2006 is Elmo tevens mede eigenaar en directeur van www.salesgids.com. Hiervoor was Elmo Manager bij Deloitte Consulting (3 jaar internationale projecten CRM en proces verbetering) en zelf commercieel actief als Key Account Manager en Business Manager bij Duracell en Panasonic.

wieland@salesgids.com