Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Goede managers zorgen voor betere prestaties


09 jul 2019

Goede managers zorgen voor betere prestaties. Dat is in het kort de boodschap van specialisten van advies- en onderzoeksbureau Gallup. In het boek It’s the Manager schrijven twee experts over het belang van managers, want die kunnen het succes van een organisatie maken of breken. Anders gezegd: It’s the Manager Stupid!’

De Gallup-experts Jim Clifton en Jim Harter zijn er duidelijk over in hun boek It’s the Manager: “Gallup finds the quality of managers and team leaders is the single biggest factor in your organization’s long-term success.”

Want ga maar na. Volgens onderzoek van Gallup ligt bij organisaties waar volgens medewerkers uitstekende managers rondlopen, het verloop 44% lager dan bij organisaties met onkundige managers, en ligt de productiviteit (16%) en winstgevendheid (11%) aanzienlijk hoger. Managers hebben een sleutelrol. Uit onderzoek van Gallup blijkt dat de mate van ‘engagement’ binnen organisaties voor maar liefst 70% wordt bepaald door managers, in positieve maar ook in negatieve zin. Werknemers die weg willen verlaten vaak niet hun organisatie, maar hun manager. Dezelfde studie laat ook zien dat slechts één op de vijf managers op een goede manier leiding geeft, en een heel grote groep managers vooral in de weg loopt. De oplossing is volgens de auteurs simpel. Die ligt niet zozeer in het verwijderen van managers, maar in het zorgen voor excellente managers. Daar zijn er volgens de auteurs nog veel te weinig van.

Eerder schreef ik al een uitgebreid blog over waarom er zoveel slechte managers zijn. Hoe goed zijn jouw managers?

Het boek bevat 52 belangrijke inzichten uit de grootste studie van Gallup over de toekomst van het werk. De auteurs beschrijven hoe managers hun organisatie kunnen aanpassen aan snelle veranderingen. Variërend van nieuwe eisen op de werkplek tot het managen van externe werknemers, een divers personeelsbestand, de opkomst van kunstmatige intelligentie, gig-werknemers en het aantrekken en behouden van de beste werknemers.

Kortom, wie is de belangrijkste persoon in een organisatie om al die teams door deze veranderingen te loodsen? Juist, het Gallup-onderzoek is duidelijk, het zijn jouw managers. Zij maken of breken het succes van de organisatie. Slechte managers daarentegen zorgen voor beroerde medewerkers die weer een gevaar vormen voor de organisatie, zo schrijven de auteurs.

Veel gemaakte fouten zijn volgens de auteurs het achterna lopen van hypes zoals het verwijderen van het middenmanagement of volledige zelfsturing. Geen enkel bedrijf functioneert goed als er geen management is. Ander probleem is dat wanneer managers ontbreken er onvoldoende leiderschap is in een organisatie. Ook hebben leiders overal ter wereld om de verkeerde persoon tot manager te benoemen en hij of zij met administratieve taken op te zadelen en verkeerd te trainen. Dat heeft nogal wat gevolgen die vaak niet direct zichtbaar zijn voor de bovenbazen.

Lees verder

Artikel is met toestemming overgenomen van klantgerichtondernemen.blogspot.com

Sjors van Leeuwen

Sjors van Leeuwen (Indora Managementadvies) is zelfstandig adviseur op het gebied van klantgericht ondernemen (CRM), strategie en marketing. Hij is auteur van succesvolle boeken als 'CRM in de praktijk', 'Klant in de driver’s seat', 'Innovatieblunders', 'Hoe Agile is jouw Strategie' en 'Zorgmarketing in de praktijk'.

info@indora.nl