Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Zakenlunch


13 mrt 2018

Drank maakt inderdaad meer kapot…….

De zakenlunch, het relatiediner, wie kent ze niet! En als er al een serieuze etiquette bestaat voor het wel of niet nuttigen van een alcoholhoudend drankje dan nog wordt deze te vaak vergeten. Maar dan het bestaansrecht van deze lunches en diners op zich….! Veel te veel wordt er naar deze mogelijkheid gegrepen om iets mee te regelen of iets te bewerken en SalesGids.Com is van mening dat daar nu juist de elementaire vergissing zit.

Ten Eerste. Vraag jezelf eens af welk doel je wilt bereiken met een lunch of diner. Zijn de argumenten die je wilt bespreken niet op een andere wijze onder de aandacht te brengen. Is het nodig om zaken te bespreken tijdens de lunch? Veelal niet en men merkt ook dat er een tendens is om bewust de commerciële zaken te scheiden van de zakenlunch of diner. Nodig een relatie uit voor een gezellige lunch en geef erbij aan dat je er bewust geen zaken wilt bespreken maar dat het doel is meer persoonlijk contact te krijgen, stel je open voor de persoon in kwestie.

Ten Tweede. Beperk de duur van deze lunch of diner. Maak een duidelijke afspraak met jezelf of met de klant dat je anderhalf tot twee uur ervoor wilt uittrekken. Het voorkomt op deze manier een extreem lange eetsessie die feitelijk in kracht afneemt naarmate deze langer gaat worden. Een mooie dis die in een beperkte tijd wordt genuttigd levert een betere herinnering op dan een extreem lang getrokken tafelzit.

Ten Derde. Vraag je af of je wilt drinken of niet. Te vaak worden er dure flessen wijn achter elkaar opengetrokken die het niveau van het gesprek niet ten goede komen. Zeker bij een lunch is het overmatig gebruik van alcohol af te raden. Nog los van het feit dat er gereden moet worden. Adviseer aan je gesprekspartner dat je graag een goed glas wijn met hem wilt nuttigen en dat je ook graag wilt dat hij of zij heelhuids thuiskomt zonder een bekeuring of erger….! Ook dit zal je persoonlijke waardering ten goede komen.

Ten Vierde. Het gevaar. Het is maar al te vaak voorgevallen dat een teveel aan drank de ‘lippen wat losser maakt’. En dat is geen goede situatie. Ook al gaat het over heel iets anders, heeft het niets met de desbetreffende relatie van doen, dan nog is het ‘not-done’. Als verkoper dien je ook heel integer met alle informatie om te gaan die je weet, en ook al gaat het om iets anders, niet doen!

Tot Slot! Een ieder zal voor zich moeten bepalen of hij wel of geen alcohol drinkt bij een lunch of een diner. En ook al zal de klant in kwestie er niets van zeggen, hij denkt er in ieder geval wel iets over. Omgekeerd zou je er ook iets over denken. Stel je eens voor dat een klant zich overmatig tegoed doet aan de drank, en weinig zinvols mee kan zeggen, hoe is dan je mening over deze relatie???

Salesgids

Salesgids is de internetportal voor slimme en vooruitstrevende salesprofessionals. U vindt hier een breed scala aan trainingen, artikelen, gratis formats, boeken, links en oplossingen voor verkoopsucces. Niet voor niets is Salesgids in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor iedereen die zich bezighoudt met verkoop, zowel op uitvoerend gebied als op managementniveau. Salesgids is met bijna 45.000 abonnees en tienduizenden views per maand het grootste internet portal voor verkopers en salesmanagers in Nederland.

info@salesgids.com