Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Voeg jij echte waarde toe?


15 jan 2021

De eerste honderd dagen of, zoals de Amerikanen het zeggen, ‘the first 90 days’.

Je bent nieuw in je functie als Commercieel Directeur, bij hetzelfde bedrijf of bij een nieuwe werkgever. Waarom is deze eerste periode belangrijk? Waarom pak je wat aan en hoe?

Zoals Michael Watkins in zijn boek ‘The first 90 days’ beschrijft dien je in deze periode als commercieel eindverantwoordelijke feitelijk aan te tonen van toegevoegde waarde te zijn voor het bedrijf. Verder betoogt hij dat een wisseling van leidinggevende altijd een ‘rimpel effect’ in de organisatie heeft. Wees je hiervan terdege bewust! Dit alles geldt overigens natuurlijk voor alle leidinggevenden op elk niveau in een organisatie.

Grote uitdagingen voor iedereen in het bedrijf.

De veranderingen gaan -zoals we allemaal merken- steeds sneller: beter geïnformeerde klanten die toegevoegde waarde eisen, hevigere concurrentie, grotere transparantie, kwaliteit nivelleert naar boven en prijzen nivelleren naar beneden. Een groeiend aantal kanalen waarlangs klanten zich oriënteren en kopen: je wordt wel of niet gevonden. De klant vormt zich al een mening over je, voordat jij hem als prospect opneemt in je sales cyclus. Klanttevredenheid is niet genoeg, klanten moeten het liefst superpromotors worden.

Dit alles is een gegeven. Als bedrijf, maar ook als individu geeft dit maar twee mogelijkheden: of je legt de realiteit naast je neer en steekt je kop in het zand, of je analyseert de ontwikkelingen in de omgeving en in je bedrijf, je anticipeert en verandert.

Wat betekent deze grote uitdagingen voor de organisatie, voor jou als leidinggevende en voor je medewerkers? In hoeverre denken en handelen jullie outside-in, vanuit de Voice of Customer? En hoezeer is het commerciële proces op orde en afgestemd op de Customer Journey? Hoe bereik je efficiënte, effectieve en energiegevende (E3) teams en voer je succesvol veranderingen door? Waarom is het van groot belang dat iedereen in de organisatie vanuit persoonlijk leiderschap verantwoording neemt om met elkaar consistent te doen wat nodig is? En realiseer jij je dat ons eigen gedrag de zwakke schakel is tussen al onze plannen en resultaten die we boeken? Dat we onbewust en automatisch veranderprocessen als manager (als bedenker) zelf ondermijnen? Arend Ardon heeft over dit laatste fenomeen recent nog een heel leesbaar boek geschreven: ‘Doorbreek de cirkel!’.

Waar sta jij voor, waar ga jij voor in je nieuwe functie als Commercieel Directeur?

Jouw eerste honderd dagen vormen immers hét moment om fris en onbevooroordeeld de thermometer in je organisatie en team(s) te stoppen en waar nodig verbeterslagen voor te bereiden en te starten.

Ingrid Walrabenstein

Ingrid Walrabenstein is Senior Partner bij RedFoxBlue, het adviesbureau dat bedrijven helpt bij fundamentele verandering naar blijvend commercieel succes. Ingrid is vele jaren werkzaam geweest in commerciële management- en directiefuncties in BtB organisaties. Als veranderkundige coach helpt zij mensen en organisaties te doen wat nodig is om gewenst succes te behalen. ‘Hart en hard’. Deskundig, enthousiast en integer zijn woorden die klanten teruggeven over Ingrid en haar werkzaamheden. Ingrid Walrabenstein is op de volgende manieren te bereiken: Mail: ingrid.walrabenstein@redfoxblue.nl Mobiel: 06-12490318 Website: www.redfoxblue.nl LinkedIn: ingridwalrabensteinrenkens Twitter: @RFB_Ingrid

ingrid.walrabenstein@redfoxblue.nl