Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Visie, wanneer werkt het?


18 jun 2020

De omgekeerde volgorde, ik begin dit artikel maar eens met de eindconclusie:

Een visie wordt namelijk niet bedacht of gecreëerd vanuit het verstand, een visie ontstaat vanuit het hart en als logisch gevolg vanuit professioneel leiderschap. Stop absoluut geen tijd in het uitnodigen van een “deskundige” om vervolgens samen met het Management Team een dag te gaan nadenken, denktanken of brainstormen over het ontwikkelen van visie.

De man/vrouw die zich hiervoor als “deskundige” laat uitnodigen, zal per definitie niet slagen en hij/zij zou dat moeten weten.

Verantwoording

Een visie die wordt bedacht of gecreëerd, omdat “deskundigen”, in de hoedanigheid van organisatieadviseurs of managementboek schrijvers, zeggen dat dit bij een zichzelf respecterende organisatie zo hoort, mag geen visie heten, maar is juist een leeg, inhoud- en gevoelloos bedenksel op basis van verstand, ego en meeloperij!

Een visie wordt namelijk niet bedacht of gecreëerd vanuit het verstand, een visie ontstaat vanuit het hart en als logisch gevolg vanuit professioneel leiderschap.

Een visie is niet iets wat je op papier zet en vervolgens overal in het gebouw ophangt, een visie komt van binnenuit, wordt door en door met bezieling doorleefd en is een automatische en natuurlijke inspiratie- en motivatiebron voor alle betrokkenen binnen de organisatie.

Kortom, de “deskundige” die zich hiertoe laat verleiden is naïef, onervaren of heeft naarstig behoefte aan omzet.

Misschien nodigt het bovenstaande zelfs uit tot het bezien van de andere kant…….daar waar geen visie bestaat of bedacht en gecreëerd moet worden, ontbreekt essentieel leiderschap!?

Is dit misschien ook het antwoord op de vraag, waarom bij zovele bedrijven de visie niet werkt?

Doordat het management de visie bedenkt, het komt dus uit het hoofd en nadrukkelijk niet uit het hart, wordt ze geforceerd ingevoerd en organisatiebreed bekend gemaakt.

Echter, een visie is pas een visie, wanneer deze voor minimaal 80% gedragen wordt vanuit het gevoel, ook pas dan ben je als management-team in staat om het op kwaliteit uit te dragen en het zelf te doorleven. Noem dit laatste bij voorkeur belichamen, het komt zonder enige moeite uit je zelf.

Herkent u dit?

Hoeveel managers kent u die werken vanuit een visie, terwijl hun gedrag hier niet op aansluit?

Kennelijk verkondigen ze een idee, maar hebben zichzelf hier geen eigenaar van gemaakt.

Louter onbewust, ongewild en onvoorzien zijn ze daarentegen wel eigenaar geworden van het probleem wat ze hebben veroorzaakt binnen de organisatie, namelijk het beeld bij de medewerkers, dat deze manager en zijn visie niet serieus kan worden genomen!

Salesgids

Salesgids is de internetportal voor slimme en vooruitstrevende salesprofessionals. U vindt hier een breed scala aan trainingen, artikelen, gratis formats, boeken, links en oplossingen voor verkoopsucces. Niet voor niets is Salesgids in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor iedereen die zich bezighoudt met verkoop, zowel op uitvoerend gebied als op managementniveau. Salesgids is met bijna 45.000 abonnees en tienduizenden views per maand het grootste internet portal voor verkopers en salesmanagers in Nederland.

info@salesgids.com