Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Vakbekwaamheid in Sales

Carriere 13 mrt 2018

13 mrt 2018

Het verkopen hangt af van de kwaliteit van de mensen. Verkopen is een vak. Dat horen we vaak maar vindt iedereen dat ook? Wij vinden dat het verkopen daadwerkelijk vak is waarvoor je kennis en vaardigheid voor dient te ontwikkelen. Daarbij heb je, wil je in de Sales succesvol zijn, ook het nodige talent of passie nodig want het blijft immers mensen werk. Net zoals elk ander vak kun je het Sales vak ook goed leren en je zelf hierin ontwikkelen.

Binnen het verkopen gaat het om een palet aan vaardigheden die samen met je persoonlijkheid kunnen groeien. Hiervoor zijn vele goede opleidingen.

SMA ( Sales Management Association)

De SMA (Sales Management Association) is een vakvereniging die tot doel heeft om in Nederland het verkopen op een hoger level te brengen. Hiervoor heeft zij een de eisen gedefinieerd waaraan de vakbekwaamheid van het verkoopvak getoetst kan worden. De SMA heeft hiervoor een aantal examenpartners aangewezen die voor de SMA deze toetsingen verrichten. Het is dus niet zo dat de slager zijn eigen vlees keurt. De opleider leidt op, het examenbureau examineert.

RITS is het examenbureau dat door de SMA is aangesteld om de vakbekwaamheid van de verkoper, Account manager en Sales manager in de praktijk te toetsen. Zij nemen hiervoor een proeve van bekwaamheid af of wel een verkooppraktijk examen. Met deze proeve van bekwaamheid is men in staat de vakbekwaamheids aspecten te toetsen. Passeer je dit praktijk examen met een voldoende dan ontvang je het officiële SMA praktijk certificaat en een opname in het SMA beroeps kwalificatie register.

Het kaf van het koren

Door deze officiële, civiele erkende, certificering wil de SMA de vakbekwaamheid onderstrepen. De bezitters van het certificaat kunnen op hun beurt aantonen dat zij voldoen aan het niveau van de SMA. De SMA kent verschillende niveaus. Deze lopen van professioneel verkoper tot international Key Accounts manager en Sales director.

Het leuke van het verkoop praktijk examen is dat het ingezet kan worden na een bepaalde opleiding die bijvoorbeeld in-company is gegeven. Ook het verkoop praktijk examen wordt ook in-company aangeboden. Maar het verkooppraktijkexamen kan ook ingezet worden als een tussentijdse toets, benchmark. Hoe doen wij het ten opzichte van de officiële standaard? Is de verkoper in staat om de behoeften van de beslissers en eventuele beinvloeders van uw klant zo te vertalen dat dit in een succesvolle verkoop resulteert. Gedurende het verkooppraktijkexamen wordt het gedrag en de vaardigheden van de kandidaat in kaart gebracht. Kandidaten die deelnemen ontvangen een complete videoregistratie van hun performance en ook een uitgebreid verslag en feedbackgesprek. Je weet de zelfde dag of je bent geslaagd voor je examen. En daarbij ontvang je tips waar je ontwikkel punten liggen. Het officiële certificaat en de register inschrijving ontvang je kort daarna van de SMA met een kennismakingsaanbieding voor het SMA lidmaatschap.

Wil je meer weten? zie: www.rits-academy.nl of www.sma.nl

Salesgids

Salesgids is de internetportal voor slimme en vooruitstrevende salesprofessionals. U vindt hier een breed scala aan trainingen, artikelen, gratis formats, boeken, links en oplossingen voor verkoopsucces. Niet voor niets is Salesgids in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor iedereen die zich bezighoudt met verkoop, zowel op uitvoerend gebied als op managementniveau. Salesgids is met bijna 45.000 abonnees en tienduizenden views per maand het grootste internet portal voor verkopers en salesmanagers in Nederland.

info@salesgids.com