Hét portal voor slimme salesprofessionals!

SEO technieken die niet meer werken


15 nov 2019

Sinds er zoekmachines zijn proberen webmasters van alles om hun positie in de zoekmachines op een positieve manier te beïnvloeden. Aangezien Google in Nederland met een marktaandeel van meer dan 95% marktleider is proberen webmasters vooral hun positie in Google te beïnvloeden.

Het Google algoritme
Voor het bepalen van de ranking van websites maakt Google gebruik van een algoritme. Niemand weet hoe dit algoritme precies in elkaar zit. Wat we van het Google algoritme weten is ontdekt door ‘reverse engineering’. Door te variëren met de input kijken we wat de gevolgen zijn voor de output.

Google wil de gebruikers van haar zoekmachine een zo goed mogelijke gebruikerservaring geven door de meest belangrijke en meest relevante websites voor de verschillende zoekwoorden te geven. Webmasters welke hun ranking proberen te beïnvloeden met praktijken welke in strijd zijn met de Google richtlijnen voor webmasters frustreren Google in het doel van de best mogelijke gebruikerservaring geven. Dit is één van de redenen waarom het algoritme van Google contant veranderd en evolueert. Naar schatting worden jaarlijks meer dan 500 wijzigingen aan het Google algoritme doorgevoerd.

Bepaalde SEO technieken welke in het verleden goed werkten werken daarom tegenwoordig niet meer. Deze technieken leveren geen positief resultaat voor de ranking van je website meer op en in sommige gevallen zorgen ze er zelfs voor dat je ranking negatief beïnvloed wordt. In dit artikel zullen we een aantal bekende SEO technieken behandelen welke in het verleden werkten maar tegenwoordig niet meer. Hiermee voorkom je dat je je tijd onnodig investeert in de verkeerde SEO technieken.

Verkeerde SEO techniek 1: het kopen van backlinks
Backlinks zijn altijd de belangrijkste factor geweest voor de ranking van een website en zijn dit nog steeds. Het kopen van links is een techniek welke in het verleden goed werkte. In plaats van het marketinggeld uit te geven aan het kopen van advertentiecampagnes werd dit geld uitgegeven voor het verkrijgen van backlinks.

Google ziet het kopen van backlinks als manipulatie van haar index. Google wil graag de websites welke belangrijk zijn als eerste laten zien en niet de websites met het diepste portemonnees. Met het kopen van backlinks kopen websites hun autoriteit.

Het kopen van backlinks kan tot gevolg hebben dat je website een penalty krijgt en helemaal uit de Google index zal verdwijnen of zal zakken naar een positie buiten de top 100. Om te bepalen of links gekocht zijn maakt Google gebruik van een algoritme welke kijkt naar kenmerken van gekochte links. Kenmerken van gekocht links zijn o.a.:

  • Veel links welke in een korte tijd geplaatst zijn
  • Veelvuldig gebruik van commerciële anchor teksten
  • Woorden zoals ‘gesponsord’, ‘onze sponsers’ of ‘advertentie’ in de nabijheid van de backlink

Verkeerde SEO techniek 2: veelvuldig gebruik van commerciële anchor teksten
De anchor (anker) tekst is het stukje tekst van een link waarop je kan klikken. Google gebruikt de anchor teksten om te bepalen waar een pagina, waarnaar gelinkt wordt, over gaat. Van een link met de anchor tekst ‘televisie kopen’ mag je verwachten dat deze naar een webpagina leidt waarop je televisies kan kopen.

Een techniek om hoog te komen op een bepaald zoekwoord was het veelvuldig aanvragen van backlinks welke een exacte match had met het zoekwoord. Deze manier van het manipuleren van de Google index werkt niet meer. Google beoordeeld of een backlink profiel er natuurlijk uit ziet. Bij een natuurlijk backlink profiel zal je een bepaalde distributie zien in het gebruik van anchor teksten. Een onnatuurlijk backlink profiel kan bestraft worden met een penalty.

Een natuurlijk backlink profiel bevat anchor teksten:

  • Welke een exacte match met het zoekwoord hebben
  • Welke geen exacte match met het zoekwoord hebben
  • Waarbij hele zinsdelen als anchor worden gebruikt
  • Welke teksten zoals ‘klik hier’, ‘meer informatie’ enz. bevat
  • Afbeeldingen welke als anchor worden gebruikt
  • Waarbij de URL als anchor tekst gebruikt is

Verkeerde SEO techniek 3: teveel landingspagina’s
In het verleden was Google nog niet zo ‘slim’ als nu. Het loonde daarom om voor zoekwoorden welke op elkaar leken een aparte landingspagina in te richten. Zo loonde het om een aparte landingspagina te maken voor bijvoorbeeld de meervoudsvorm, andere volgorden van de zoekwoorden en andere schrijfstijlen van je zoekwoorden.

Tegenwoordig is dat allemaal niet meer nodig, zonde van je tijd en het zal je ranking eerder slecht dan goed doen. Google is slim genoeg geworden om de intentie van een zoekopdracht te bepalen. Je zal je met je landingspagina daarom moeten richten op het geven van antwoord op de zoekintenties die mogelijk zijn voor je landingspagina.

Het voordeel hiervan is dat je al je interne en externe PageRank kan richten op één landingspagina per onderwerp zonder dat je deze hoeft te verdelen over verschillende landingspagina’s.

Verkeerde SEO techniek 4: irrelevante links

In het verleden was het zo dat iedere backlink waardevol voor je ranking was. Daarbij waren de backlinks vanaf websites met een hoge PageRank uiteraard het meest waardevol. Het maakte niet uit of deze backlink relevant was. Daarom hebben webmasters zich in het verleden gericht op het verkrijgen van backlinks van websites met een hoge PageRank.

Tegenwoordig hebben backlinks vanaf sites met een hoge PageRank geen waarde meer als deze links niet relevant zijn voor het onderwerp van je website. Backlinks welke niet relevant zijn voor je website kunnen zelfs schadelijk zijn voor je ranking als je er teveel van hebt. Focus daarom altijd op het verkrijgen van backlinks welke relevant zijn voor je website.

Verkeerde SEO techniek 5: veel links van directories
Een snelle en makkelijke manier is het verkrijgen van backlinks van directories zoals startpagina.nl en de vele klonen hierop. De waarde van dit soort backlinks is ook achteruit gegaan. Het is zonde van je tijd om je daar nog op te richten. Enkele links van directories in je backlink profiel is nog prima maar als dit type backlinks de overhand krijgen dan kan het schadelijk zijn voor je ranking. Focus je bij directories uitsluitend op directories welke super relevant zijn voor je website en waarop niet meer dan 100 backlinks staan.

Meer weten over wat je wel en niet moet doen?
Op de website Sharketing.nl staat een uitgebreid artikel over de meest dodelijke SEO marketing fouten die je kunt begaan.

Sharketing

Sharketing is toonaangevend als het gaat om internet marketing in Nederland. Met een netwerk die tienduizenden bezoekers per dag krijgt, heeft Sharketing veel kennis, inzichten en data verkregen. Via dit platform vind je de beste tips over internet marketing, tips die je nergens anders zult vinden!

info@sharketing.nl