Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Presenteren met laptop of tablet?


22 feb 2018

Ben je op zoek naar een format voor succesvol presenteren? Download direct ons format succesvol presenteren! We laten je zien hoe je succesvol presenteert en we geven je voorbeelden van succesvolle presentaties.

De laptop/tablet en de presentatie!

Vandaag de dag worden veel accountmanagers en verkopers door hun werkgever in de gelegenheid gesteld om de klantpresentaties te doen via een laptop of tablet. Voor de jongere commerciële mensen een absolute aanwinst omdat deze zich toch al heftig bezighielden met computers etc.

Voor de wat ‘oudere’ verkopers is de tablet anno 2011 een enorme omschakeling omdat ze, uitgaande van een meerjarige ervaring met pen en papier, het toch altijd op een wijze hebben gedaan die toch ook succesvol bleek.
Dit laatste kan juist zijn maar in de moderne tijd ontkomen we er niet meer aan om ‘zoveel als mogelijk is’ met de computer te doen. Dus speelt ook de laptop een belangrijke rol in het commerciële traject en met name in presentaties naar klanten. Waarom zijn deze laptops zo belangrijk, wat kun je ermee richting de klant, hoe kun je persoonlijk voordeel halen uit de laptop, wat vinden klanten van het laptop gebruik en meer van dit soort vragen. Op al deze vragen wil SalesGids een antwoord geven om hiermee de drempel tot gebruik van een laptop ‘om te buigen’ naar een gevoel dat de laptop een essentieel apparaat is om veel voordeel uit te halen. Hier komen we later op terug. Nu wil SalesGids graag de presentatie via de laptop bespreken.

Waarom presenteren via een laptop of tablet (eventueel met beamer voor grotere groepen)

Steeds vaker willen verkopers een specifiek en tailor-made verhaal presenteren voor juist die ene klant. Het getuigt van een enorm (commercieel) inlevingsgevoel als de klant het gevoel krijgt als de presentatie helemaal is afgestemd op zijn specifieke situatie. Nu was dat in het verleden ook wel mogelijk met het uitwerken van tekstvoorstellen in een mooi Worddocument en deze op een mooie wijze te presenteren aan de klant maar het bleef een vrij statisch geheel. Daarnaast kon er toch moeilijk gebruik worden gemaakt van ondersteunende plaatjes, ‘bewegende’ grafieken, geluid etc. Al deze mogelijkheden zijn nu direct voorhanden en toepasbaar middels de laptop mits je er de tijd voor neemt om je te verdiepen in de mogelijkheden. Het gebruik van een laptop is allang niet zo bijzonder meer als menigeen zou denken. Het is meer de ‘durf en competentie’ van de verkoper die bepalend is voor het gebruik dan dat de klant het als onprettig ervaart. De voordelen van het gebruik willen we graag aangeven. Daarna willen de presentatie zelf doornemen, waar moet deze zoal aan voldoen!

Voordelen van een mobiel apparaat om te presenteren!

Hoeveel voordeel je uit een laptop haalt bepaal je uiteindelijk zelf. Er zijn veel commerciële mensen die ‘wars’ zijn van digitale nieuwigheden en dus het gebruik minimaliseren. En dat is fout! Het is juist een apparaat om je persoonlijke voordeel mee te doen. Wat zijn zoal enkele voordelen; even kort op een willekeurige rij gezet;

 • het biedt je de mogelijkheid flexibel om te gaan met de kennis en informatie die ‘erin’ zit,
 • het is eenvoudiger om informatie te ‘downloaden’, aan te passen en te gebruiken dan dat het vroeger was om alles over te typen en te schrijven,
 • in plaats van een dikke tas vol informatie kun je nu volstaan met een laptop van 2 centimeter dikte,
 • je kunt overal ermee werken, wanneer je wilt en wanneer het je uitkomt, bijvoorbeeld tussen twee afspraken door, zelfs ‘gaten’ in je dagagenda vul je op met ‘kunnen werken op locatie’, efficiency dus,
 • alle presentaties zijn, met een minimum aan tijd, aan te passen en te veranderen,
 • moderne en nieuwe technieken bieden je de mogelijkheid om ‘iets bijzonders’ van je presentatie te maken, een presentatie die men niet gauw zal vergeten, maak gebruik van de digitale mogelijkheden zoals video, geluid en andere gimmicks,
 • je kunt ervan overtuigd zijn dat het professioneel overkomt op klanten, het ‘straalt’ af op je eigen competenties en de kwaliteit van je eigen bedrijf,
 • kan je goed en snel typen, maak dan geen notities met de pen, maar rechtstreeks in de laptop, het is even wennen maar na verloop van tijd zul je merken dat het veel tijd scheelt,
 • Als je beschikt over een digitale aansluiting met het bedrijf (en de bedrijfscultuur staat dit toe) kan je dus ook ‘aanwezig’ zijn zonder in de file te hebben gestaan.

Kortom, als je eenmaal echt gewend bent aan het gebruik van een laptop dan scheelt dat erg veel tijd terwijl je ook nog eens kwalitatiever en professioneler over kunt komen. Dus waarom niet doen?

De presentatie middels een laptop of tablet

Eenmaal het besluit genomen om een laptop te gebruiken dan volgen hier een paar uiterst simpele maar o zo belangrijke presentatie tips.

 1. Zorg voor een eenduidige presentatie!
 2. Zorg voor een korte, heldere maar aantrekkelijke presentatie!
 3. Gebruik gepast plaatjes en indien mogelijk geluid!
 4. Zorg dat je de presentatie ook op papier hebt!
 5. Agendeer je presentatie!
 6. Stop even na elk onderwerp en vraag om feedback!
 7. Maak van je laatste sheet een ‘compilatie’!
 8. Als de presentatie goed in de laptop zit, waar moet je dan nog meer op letten?

Welke spullen heb je allemaal nodig?

 1. Hoe ga je zitten met een laptop bij de klant?
 2. Wat doe je als er meerdere personen zijn en je scherm te klein is?
 3. Hoe technisch moet je zijn voor een spetterende presentatie?

Format succesvol presenteren direct downloaden?

formatsuccesvolonderhandelen2

 

 

Salesgids

Salesgids is de internetportal voor slimme en vooruitstrevende salesprofessionals. U vindt hier een breed scala aan trainingen, artikelen, gratis formats, boeken, links en oplossingen voor verkoopsucces. Niet voor niets is Salesgids in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor iedereen die zich bezighoudt met verkoop, zowel op uitvoerend gebied als op managementniveau. Salesgids is met bijna 45.000 abonnees en tienduizenden views per maand het grootste internet portal voor verkopers en salesmanagers in Nederland.

info@salesgids.com