Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Positioneren met een Marktcanvas en een Merkcanvas


15 okt 2020

Bij ondernemen, concurreren en vermarkten van producten en diensten wordt vaak gesproken over ‘positioneren’. Het kiezen van een onderscheidende positie in de maatschappij, de markt en het hoofd van de klant. Voor het uitwerken van een positionering heb ik twee eenvoudige hulpmiddelen gemaakt: een MarktCanvas en een MerkCanvas.

Positioneren is kiezen om gekozen te worden

Om het gevecht om de klant te winnen is meer nodig. Een belangrijk deel van de oplossing ligt in het  ontwikkelen van een haarscherpe positionering: het kiezen van een onderscheidende positie in (1) de maatschappij, (2) in de markt en (3) in het hoofd en hart van de klant. Door een goede positionering kun je alle inspanningen beter richten en krijg je sneller een voorkeurspositie bij jouw doelgroep. Lees daarover mijn uitgebreide blog Positioneren is kiezen om gekozen te worden.

Maar hoe beschrijf je een en ander kort, duidelijk en to-the-point? Het gebruik van een ‘canvas’ kan daarbij helpen zoals we inmiddels weten van canvassen als Business Model Canvas, Waarde Propositie Canvas en het Verdienmodel Canvas. 

Daarom heb ik voor het uitwerken van een positionering ik twee eenvoudige hulpmiddelen gemaakt: een MarktCanvas en een MerkCanvas. Beide canvassen kun je al naar gelang je eigen specifieke context aanpassen.

1. Positioneren in de maatschappij

Bij positioneren in de maatschappij draait het als eerste om de vraag: waarom bestaan wij? Wat is onze visie en wat is het ‘hogere doel’ dat wij nastreven? Wat zijn onze drijfveren, waarden en idealen? Wat is onze ‘purpose’? Voor het beantwoorden van deze vragen kun je bijvoorbeeld de bekende Golden Circle van Simon Sinek gebruiken.

2. Positioneren in de markt

Bij marktpositionering draait het om de vraag: op welke markten, inkopers (financieringsbronnen), werkgebieden en doelgroepen gaan we ons richten? Met welke kernproducten (portfolio) en waarin zijn we dan onderscheidend? Voor het beantwoorden van dit soort vragen kun je onderstaand MarktCanvas gebruiken. Je kunt dit canvas aanpassen aan je eigen specifieke context.

3. Positioneren in het hoofd van de klant

Bij merkpositionering draait het om het kiezen van een onderscheidende, relevante en geloofwaardige positie in het hoofd en hart van jouw (ideale) klant. Hoe wil je gezien en ervaren worden? Waarmee wil je geassocieerd worden? Welk gevoel wil je uitstralen en overdragen? Voor het beantwoorden van dit soort vragen en het uitwerken van de merkpositionering kun je het MerkCanvas gebruiken. Dit canvas komt ook terug in het boek Sterk merk in de zorg waarover dit artikel gaat.

Klik hier voor het originele artikel en de voorbeeld canvassen

Sjors van Leeuwen

Sjors van Leeuwen (Indora Managementadvies) is zelfstandig adviseur op het gebied van klantgericht ondernemen (CRM), strategie en marketing. Hij is auteur van succesvolle boeken als 'CRM in de praktijk', 'Klant in de driver’s seat', 'Innovatieblunders', 'Hoe Agile is jouw Strategie' en 'Zorgmarketing in de praktijk'.

info@indora.nl