Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Opvallende offertes


28 nov 2019

Laten we één ding met elkaar afspreken. Dat je vanaf nu geen enkele offerte of begeleidende brief/e-mail meer begint met ‘Naar aanleiding van…’ of ‘Het is ons een genoegen…’. Ook andere correspondentie niet trouwens. Gewoon weghalen uit je systeem, vergeten. Het is zo onorigineel dat je het jezelf lastig maakt om onderscheidend te zijn. En dat terwijl je iemand vanaf de eerste zin wilt vastpakken!

Opvallende openingszin

Voor de meest aantrekkelijke openingszin heb je drie opvallende mogelijkheden.

  • Iets wat jouw gesprekspartner heeft gezegd in het acquisitiegesprek.
  • Formuleer de kernvraag die de klant je heeft gesteld. Over echte aandacht gesproken, dit is luisteren in optima forma!
  • Quotes van filosofen, (voormalig) politici of acteurs.

Of kies als opvallende opening een statement uit jouw vakgebied of actualiteit: ‘Het FD kopte vorige week ….’, bijvoorbeeld.

Een goed opgebouwde offerte

De opbouw van een offerte ziet er zo uit:

De aanleiding

Centraal staat de vraagstelling van de klant, datgene waar jullie over gesproken hebben. Begin nooit met een introductie van jouw bedrijf, eerst is er aandacht voor de ander. Laat zien dat je goed geluisterd hebt en de vraagstelling begrijpt. Door de behoefte in een vragende vorm te formuleren wek je nieuwsgierigheid die uitnodigt tot verder lezen. Afhankelijk van het aantal pagina’s maak je eerst nog een beknopte samenvatting en inhoudsopgave.

De oplossing

Wat ga jij doen om te voorzien in de behoefte van de klant? Ga in op technische details als je weet dat de klant die begrijpt en/of relevant vindt. Anders hou je het op hoofdlijnen en focus je met name op de voordelen van de oplossing.

De referenties

Voeg circa drie referenties toe van vergelijkbare vraagstukken die je hebt opgelost, met naam en toenaam van klanten, die je daarvoor om toestemming hebt gevraagd. Referenties in een offerte geven antwoord op de vaak onbewust aanwezige vraag of iemand de juiste keuze maakt.

De introductie

Van jou in dit geval. Dit onderdeel is niet altijd nodig, wel als er meerdere beslissers zijn. Geef kort weer wat jouw bedrijf doet en hoe jullie aandacht aan klanten geven. Vertel geen glad verkoopverhaal, juist de sympathie die je opwekt met storytelling werkt. Dat is Human2Human.

De prijs

Spreek in offertes niet over kosten, dat geeft negatieve vibe. Gebruik liever investering of tarief, dat klinkt veel aangenamer. Voeg leverings- of algemene voorwaarden toe bij de offerte, niet pas bij de opdrachtbevestiging.

Let op!

Wees heel voorzichtig met knippen en plakken uit eerdere offertes. Het zal niet de eerste keer zijn dat de naam van het ene bedrijf opduikt in de offerte voor een totaal andere organisatie.

De eigentijdse afsluitende zin

Heb je als afsluiter een zin in de trant van ‘Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd’? Schrijf eens in de volgende stijl: ‘Meneer Jansen, ik ben benieuwd naar uw reactie op de offerte. Volgende week neem ik contact met u op om deze verder door te spreken. Heeft u eerder vragen, bel of mail mij gerust.’ De naam noemen is sowieso een aanrader, lekker persoonlijk. Als extra aandachttrekker zet je een PS onder je handtekening. Die leest iemand namelijk altijd en die biedt je een uitgelezen kans voor een commerciële twinkeling door te verwijzen naar een bedrijfsfilm, infographic of andere interessante link.

Meer artikelen over offertes

Downloads offertes

Daniëlle de Jonge

Als expert in eigentijdse klantrelaties helpt Daniëlle de Jonge professionals en ondernemers om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. De stijl van haar presentaties, workshops en boeken is nuchter, heel erg praktisch en met humor. Het doel: klanten helpen zich onderscheidend te profileren en op doeltreffende wijze klanten te vinden en houden. En dat doet ze ook met de artikelen die zij schrijft voor Salesgids. Na een studie Bedrijfseconomie is Daniëlle het commerciële vak ingestapt. In 2007 startte zij een eigen onderneming en is sindsdien actief als: • Spreker op evenementen, teamdagen en andere bijeenkomsten. • Trainer voor het geven van – reguliere of blended learning – workshops over klantgerichtheid, acquisitie, verkoopgesprekken, netwerken en relatiebeheer. Recent ontwikkelde ze de online training ‘Klantgericht verkopen!’ • Auteur van de bestsellers ‘Verleid de klant’ (2013) en ‘Human2Human: de nieuwe klantrelatie’ (2015) en ‘Extreem klantgericht’ (2019). Voor BNR Nieuwsradio maakt zij Dé Klantenpodcast.

mail@danielledejonge.nl