Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Onmisbare tips om je sollicitatiebrief te onderscheiden


22 feb 2019

Hoe schrijf je nou precies een sollicitatiebrief? Het uiteindelijke doel is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, maar hoe kun je je onderscheiden van de rest? Je zult namelijk niet de enige zijn die solliciteert. In deze blog lees je handige tips om je te onderscheiden van andere sollicitanten.

Zorg voor een goede opbouw

Allereerst, hoe bouw je een sollicitatiebrief op? Begin altijd met een aanhef. “Beste [voor- en achternaam]” is de meest gebruikte aanhef. Solliciteer je voor een functie als advocaat? Dan is “Geachte heer/mevrouw [achternaam]¨ de beste optie. Vervolgens is de openingszin aan bod. Wat ook meteen een ontzettend belangrijke is. Wees creatief in de openingszin en heb lef. Beginnen met een quote die goed bij jou past, is een uitstekende opener. Je hebt de aandacht van de lezer en zal uit nieuwsgierigheid doorlezen.

In de volgende paragrafen vertel je over jezelf. Wie ben jij en waarom ben jij geschikt voor de baan? In de afsluiting geef je aan dat je de sollicitatiebrief graag toelicht tijdens een gesprek. Vergeet vooral niet aan te geven op welke vacature je solliciteert.

Sollicitatiebrief is géén opsomming van je CV

Let erop dat je sollicitatiebrief geen opsomming van jouw geschreven CV is. Je sollicitatiebrief is namelijk een toelichting van je motivatie. Dat jij in de afwas hebt gewerkt, is niet relevant om nóg een keer te vertellen. Wel is relevant om te vermelden dat je door alle drukte op de zaterdagavond gewend bent om te werken onder druk.

Doe research

Voordat je begint met het schrijven van je brief, is het van belang om de nodige research gedaan te hebben. Leer het bedrijf kennen waarvoor je solliciteert. In de “Wie zijn wij?”-pagina zul je genoeg informatie vinden. Wat zijn de kernwaarden van het bedrijf? Kies op basis van die factoren de juiste strategie. Als het een informeel bedrijf is, zal een creatieve brief meer op z’n plaats zijn dan bij een formeel bedrijf. Wellicht dat je bij een informeel bedrijf niet kiest voor alinea’s vol met tekst, maar voor een infographic. Wees dan ook zo creatief mogelijk, zodat de lezer ziet dat je echt je best hebt gedaan. Echter, bij een formeel bedrijf volstaat een geschreven brief.

Wees eerlijk

Wat er in veel brieven misgaat, is dat ze niet oprecht zijn. Er zijn algemene zinnen die veel te vaak gebruikt worden. Iemand die veel sollicitatiebrieven leest, wordt daar absoluut is daar niet van gecharmeerd. Wederom kun je je hierin onderscheiden van de rest. Het gaat erom dat je oprecht bent. De lezer wil de echte jou leren kennen en geen verkapte versie. Wees dus eerlijk over jouw kwaliteiten. De recruiter komt er namelijk bij het eerste sollicitatiegesprek al achter als jij niet eerlijk bent.

Dankzij de bovenstaande tips zal het wel goed komen met jouw sollicitatiebrief. Zorg dat jouw brief een goede opbouw heeft, je brief geen opsomming is van je CV, dat je goed research gedaan hebt en dat je altijd eerlijk bent.

Lucas Koren

Lucas Koren is werkzaam als online marketeer bij Young Capital. YoungCapital gelooft in de kracht van jonge mensen. Met hun frisse kijk en eindeloze energie kunnen ze de wereld veroveren. Als digital natives hebben ze nieuwe ideeën over werken.

l.koren@youngcapital.nl