Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Onbewust – onbekwaam


22 feb 2018

Onbewust – onbekwaam
Toen Jan drie jaar oud was, was hij zich nog niet bewust van het vak “management”. Tevens was hij (naast het manipuleren van Papa en Mama) nog onbekwaam om zich als “manager” te gedragen.

Bewust – onbekwaam
Juf Pietersen was de eerste “manager” waar Jan bewust mee kennis maakte.  Ze geeft beurten in de kring en zet iedereen in de hoek die stoute dingen doet. Hoewel  Jan zich bewust was van zijn (kinder)manager, was hij nog steeds onbekwaam om zelf een groep mensen in het gareel te krijgen en te houden. 

Bewust – bekwaam
Jan studeerde en toonde zich een betrouwbare werknemer tijdens zijn eerste baan. Dit resulteerde in promotie. Jan was op jonge leeftijd teamleider geworden. Regelmatig liep het hem dun in de broek. Met veel krachtinspanningen hield hij zich staande en zijn succes kwam voor 99% voort uit regelmatig falen.

Onbewust – bekwaam
Het is net als met auto rijden. Net na je rijexamen bibberend de weg op, maar na enkele maanden wordt het routine. Zo ook voor Jan.  Na twee jaar ploeteren als teamleider ging het beter. Veel dagelijkse activiteiten gingen hem nu moeiteloos af. Hij was een bekwame manager geworden die onbewust (op routine) zijn dagelijkse werk als leidinggevende vervulde.

Onbewust – onbekwaam
Als high potential had hij zich jaren geleden al willen laten coachen maar het kwam er niet van. Nu moet Jan van zijn baas. Want Jan maakt veel fouten de laatste tijd. De sleet zit er wat in. Routine is omgeslagen tot weerstand tegen verandering en onzorgvuldigheid.

Jan is terug op het niveau van een driejarige. Hij is zich niet bewust van het “hedendaagse management”. En onbekwaam om als hedendaagse manager te functioneren.  Uit lijfsbehoud geeft hij zijn medewerkers beurten. En zijn ze stout dat zet hij ze in de hoek. 

Marco Scheele
RedFoxBlue – Leiderschap Coach

Marco Scheele

Marco Scheele is auteur van het boek "Pratende Pakken" en directeur en aandeelhouder van RedFoxBlue. RedFoxBlue werkt voor kleine en grote, maar vooral voor dappere bedrijven die het verschil willen maken in hun markten en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. We begeleiden klanten in de vertaalslag van "markt naar commerciele strategie" en "van Commerciele strategie naar alle haarvaten van de operatie". Met een aanpak die door klanten wordt omschreven als gepassioneerd, doorleefd en resultaatgericht. Waar mogelijk op basis van partnership met harde resultaatafspraken en beloning op basis van het gerealiseerde verkoopsucces. Wilt u meer weten over RedFoxBlue, haar klanten en haar vijfentwintig gedreven professionals met ruime directie en senior sales management ervaring. Surf dan naar www.redfoxblue.nl U kunt zijn boek "Pratende Pakken"bestellen op www.pratendepakken.nl .

m.scheele@redfoxblue.nl