Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Nieuwe interim functie: “Speed Boss”


22 feb 2018

Ik heb er wel eens over nagedacht om een nieuw bedrijf op te zetten en mijzelf en anderen te verhuren als “speed boss”. 
Een “speed boss” is iemand die is ingehuurd door een wanhopige en zwaar gefrustreerde directeur die zijn bedrijf weg ziet zakken in de stroperige, dikke modder. Met maar 1 doel: “doe wat je moet doen om mijn organisatie weer gezond te maken en laat je door niemand en niets tegenhouden”. 
Ik zie in mijn fantasie dan drie zwarte Jeeps het bedrijfsterrein komen oprijden. Drie lange, rijzige en bij de slapen grijs geworden, getaande en fitte kerels met lange leren jassen aan stappen uit. Met een missie, niet te stoppen. 
In de wandelgangen zie je managers en medewerkers “sidderen”. Schijnbaar hebben ze iets te verbergen. Anderen knikken goedkeurend. Ze zijn blij dat ze opvallen met hun bovengenoemde performance en resultaten.
Een vergadering met de “speed boss”duurt nooit langer dan 30 minuten. Presentaties van MT-leden mogen immers niet langer zijn dan 4 power point sheets. Als je boven de stof staat en zeker weet wat je wilt dan heb je niet veel tekst nodig.
Iedere vraag die niet gesteld had hoeven worden (niet zelf nagedacht, zoeken naar bevestiging) wordt standaard beantwoord met de vraag: “met of zonder suiker?”. Waarna de dialoog is beëindigd en de vraagsteller alle tijd heeft voor zelfreflectie.      
Ieder idee is welkom en mag worden uitgevoerd. Mits de aandrager van het idee kort en krachtig kan uitleggen wat het idee concreet bijdraagt aan de strategische doelen van de organisatie.
Een “speed boss” rapporteert alleen aan de algemeen directeur en heeft ruimte bevoegdheden om zelfstandig te handelen.  Hij (= zij) zoekt als schatgraver naar het verborgen en wellicht verloren “uniek en onderscheidend vermogen” van de groep mensen die er werkt. Maakt korte metten met alles en iedereen die het marktsucces van de organisatie in de weg staat. Roept leveranciers op het matje met de vraag wat ze bijdragen aan het succes van de organisatie. Stuurt managers en hun medewerkers om 17.30 uur naar huis vanuit de filosofie dat als je het werk onder controle hebt en delegeert zoals het moet, je geen overuren hoeft te draaien.
De “speed boss” is op jacht naar verbetering en vernieuwing . Hij hekelt en ontmantelt vastgeroeste patronen. Heeft maling aan wat gisteren werkte, maar kijkt naar wat er vandaag gedaan moet worden om in de markt van morgen succesvol te kunnen zijn. Stoot heilige huisjes om. Laat verse bloemen bestellen. Zet schalen met fruit op de afdeling. Complimenteert mensen die “te laag” in de pikorde staan om gecomplimenteerd te worden. Spaart oude helden niet en stimuleert hen om zich waardig te blijven gedragen en “het goede van vroeger” te gebruiken voor het samen tot stand brengen van een “gezonde toekomst” .
En tenslotte….zijn belangrijkste taak: het selecteren, binden, boeien en laten groeien van interne “speed bosses” die eerst samen met hem en daarna zelfstandig als groep, de strijd aangaan met alles en iedereen die de welvarendheid van de organisatie in de weg staat.
Zou u zo’n interne “speed boss” willen zijn?
Marco Scheele
RedFoxBlue – Leiderschap Coach

Marco Scheele

Marco Scheele is auteur van het boek "Pratende Pakken" en directeur en aandeelhouder van RedFoxBlue. RedFoxBlue werkt voor kleine en grote, maar vooral voor dappere bedrijven die het verschil willen maken in hun markten en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. We begeleiden klanten in de vertaalslag van "markt naar commerciele strategie" en "van Commerciele strategie naar alle haarvaten van de operatie". Met een aanpak die door klanten wordt omschreven als gepassioneerd, doorleefd en resultaatgericht. Waar mogelijk op basis van partnership met harde resultaatafspraken en beloning op basis van het gerealiseerde verkoopsucces. Wilt u meer weten over RedFoxBlue, haar klanten en haar vijfentwintig gedreven professionals met ruime directie en senior sales management ervaring. Surf dan naar www.redfoxblue.nl U kunt zijn boek "Pratende Pakken"bestellen op www.pratendepakken.nl .

m.scheele@redfoxblue.nl