Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Niet verliezen


22 feb 2018

Onderdeel van leiderschap is mensen in beweging krijgen. Want stilstand in deze turbulente tijden is feitelijk achteruit gaan.  Echter, beweging is geen doel op zich. Het stikt binnen organisaties van de van bovenaf gedicteerde veranderplannen, verbeterprojecten en andere initiatieven. We zijn zo druk met veranderen dat we feitelijk niet meer weten waarom en waarheen. En zo veranderen we doelloos een eind weg. Vliegen stuurteams, veranderteams, projectgroepen elkaar voortdurend in de haren. En halen de mensen op de werkvloer de schouders op in de geruststellende wetenschap dat ook dit project wel weer een vroege dood zal sterven en er feitelijk weer niets verandert.

Medewerkers in de juiste beweging krijgen is niet gemakkelijk. Want van nature veranderen we niet graag. Sterker nog, de natuur is zo ingericht dat organismen waar mogelijk een vaste plek opeisen. Bomen en planten wortelen zich diep op een lekker plekje. Algen zuigen zich vast op uw zeilboot en roofdieren doen plasjes om hun territorium af te bakenen.  Mensen zijn niet veel anders. Een comfortabele baan, een redelijk salaris en fijne, even tevreden collega’s. Wat willen we nog meer?

Om u nog verder te ontmoedigen. Nederland is kampioen in veranderloosheid. Iedereen heeft verworven rechten en wordt hierin gehoord.  Het polderlandschap ten top.  Een voorbeeld van Nederlandse “behoudzucht” is het resultaat van het volgende onderzoek:

Zowel in de USA als in Nederland is een bioscoop bezocht waar een première draaide. Voor beide bioscopen stond een flinke rij wachten voor het kaartverkoop loket. Onderzoekers vertelden de menigte dat er op het nabij gelegen parkeerterrein 25 gratis bioscooptickets voor de première waren verstopt. De Amerikaanse rij stroomde half leeg omdat een aantal wachtenden hun geluk op de parkeerplaats gingen zoeken. U raadt het al: de Nederlandse rij bleef stokstijf staan. Bang om het verworven plekje in de rij te verliezen.

En daar draait het om. Mensen die niet willen verliezen kiezen voor behoud en zullen dus nooit iets winnen.  De gemiddelde Nederlandse werknemer kiest voor niet willen verliezen en daarmee wordt de gemiddelde Nederlandse organisatie ook nooit een winnaar.   

We hebben het te goed in ons bedrijf, willen dus niet veranderen en verbeteren en nemen genoegen met middelmaat. Gatverdamme!

Marco Scheele
RedFoxBlue – Leiderschap Coach

Marco Scheele

Marco Scheele is auteur van het boek "Pratende Pakken" en directeur en aandeelhouder van RedFoxBlue. RedFoxBlue werkt voor kleine en grote, maar vooral voor dappere bedrijven die het verschil willen maken in hun markten en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. We begeleiden klanten in de vertaalslag van "markt naar commerciele strategie" en "van Commerciele strategie naar alle haarvaten van de operatie". Met een aanpak die door klanten wordt omschreven als gepassioneerd, doorleefd en resultaatgericht. Waar mogelijk op basis van partnership met harde resultaatafspraken en beloning op basis van het gerealiseerde verkoopsucces. Wilt u meer weten over RedFoxBlue, haar klanten en haar vijfentwintig gedreven professionals met ruime directie en senior sales management ervaring. Surf dan naar www.redfoxblue.nl U kunt zijn boek "Pratende Pakken"bestellen op www.pratendepakken.nl .

m.scheele@redfoxblue.nl