Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Netjes Netwerken.


13 mrt 2018

Een goede relatie met de klant is essentieel in het commerciële werkterrein. Het ‘even bellen’ met elkaar wordt daardoor vele keren makkelijker en als er informatie nodig is van een klant is dat eenvoudiger te vragen aan een ‘goede bekende’ dan een minder bekende relatie. De variatie echter in de verstandhouding tussen verkoper en klant is erg groot. De één regelt een goede verstandhouding met slechts een telefoontje of sms-js eens in de maand. Een ander nodigt zijn klanten regelmatig uit voor een luxe diner of, als het iets meer mag kosten, een zeiltocht op zee. Het aanvangen, onderhouden en verder uitbouwen van een goede zakelijke relatie en verstandhouding met de klant is heel belangrijk geworden in het huidige zakendoen maar ook waardevol. Een goede relatie met een klant kan je op diverse terreinen en in verschillende situaties goed van pas komen. En daar is niets mis mee natuurlijk. Want waarom zou het zo bijzonder zijn? Het is heel gewoon en veelvoorkomend, ook in het dagelijkse leven, dat twee personen zich inzetten voor elkaar om meer uit deze relatie te halen. In het zakelijke is het niet anders. Alleen dan vertaalt zich dat altijd naar een bepaalde (commerciële) waarde van de relatie. Want voor de ene klant heb je nu eenmaal iets meer over dan voor de ander, nietwaar? Als klant en verkoper beide ‘gevoel’ en waardering hebben voor elkaar en het (commercieel en zakelijk) belangrijk vinden om deze relatie vorm en inhoud te geven, dan is het van belang dat er onuitgesproken helderheid en duidelijkheid is bij deze personen om het ‘pleasure’ deel goed te scheiden van het ‘business’ deel.
Want dat aspect is wel heel erg belangrijk en ook zeer essentieel. Hou wel degelijk een verschil aan tussen hetgeen je zakelijk investeert in een relatie en hetgeen je er mogelijk persoonlijk aan gewin mee zou kunnen realiseren. Daarnaast is het belangrijk dat er wel degelijk een bepaalde verhouding moet zijn tussen de omvang van de klant en hetgeen je financieel investeert naar de relatie toe. Het zal niet de eerste keer zijn dat er fors (bewust of onbewust) wordt geïnvesteerd in een (potentiële) relatie waarvan uiteindelijk blijkt dat deze nieuwe relatie niet of nooit klant van je zal worden. Een verspilling van energie en uitgaven dus, mits het niet je doel was om een klant te realiseren. Er bestaan natuurlijk ook netwerken die niets met je commerciële omgeving te maken hebben. M.a.w. we zijn het erover eens dat het netwerken heel erg belangrijk is maar dat ook de wijze waarop en de kwaliteit waarmee dat wordt gedaan ook zeer essentieel is. Netwerken is geen aaneenschakeling van potentiële relaties aanboren, ze fors te fêteren en op deze wijze te hopen er commercieel gewin mee te realiseren. Nee, het goed en kwalitatief onderhouden van je netwerk, al dan niet met commerciële doelstellingen, is een kwestie van veel aandacht en inzet. Ook de wijze waarop je je netwerk bedient en voorziet van aandacht en attentiewaarde is heel belangrijk. De kwaliteit aan aandacht die je erin stopt krijg je er namelijk ook weer uit terug. En gebruik je netwerk alleen op die momenten dat je dit ‘gerechtvaardigd’ vindt. Dus niet voor elk ‘wissewasje’ een relatie bellen maar alleen op goede momenten en met een goede argumentatie. Het opbouwen en onderhouden van een goed netwerkbestand kost veel tijd en energie. Als je veel uit zo’n netwerk wilt halen zal je er netjes mee om moeten gaan. Het spreekt voor zich dat relaties zich een beetje gebruikt voelen als je om oneigenlijke argumenten aanspraak doet op de relatie die je hebt met een persoon. De relatie mag ook nooit een geforceerd commitment ervaren als onderdeel van de relatie(s) in het netwerk. Al met al moet je dus netjes omgaan, werken en gebruik maken van je netwerk. Netjes Netwerken dus!

Salesgids

Salesgids is de internetportal voor slimme en vooruitstrevende salesprofessionals. U vindt hier een breed scala aan trainingen, artikelen, gratis formats, boeken, links en oplossingen voor verkoopsucces. Niet voor niets is Salesgids in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor iedereen die zich bezighoudt met verkoop, zowel op uitvoerend gebied als op managementniveau. Salesgids is met bijna 45.000 abonnees en tienduizenden views per maand het grootste internet portal voor verkopers en salesmanagers in Nederland.

info@salesgids.com