Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Leer de perfecte blog maken; 5 harde tips!


02 aug 2021

Zelf produceer ik zo’n 500-750 blogs per jaar. Het is verslavend. Schrijven en bloggen zit daarbij in je bloed, in je DNA. Veel korte, veel lange blogs, vaak qua lengte biedt ik iets ‘in het midden’ aan. Maar.. eigenlijk gaat het om de usability van een blog. Waarom uitgebreid een verhaal doen als je het scanbaar, visueel en helder kunt brengen in een compacte vorm? Een blog schrijf je niet alleen, je stelt hem samen en maakt hem op. Bloggen is keiharde contentmarketing geworden, zoals de video genaamd Crafting The Perfect Blog Post laat zien. 

Infographic en 5 tips

Gemixt met de tips die Salesforce geeft – in onderstaande infographic – concrete tips voor het beter bloggen en eigenlijk.. het opstellen van de perfect blog

1 De koptitel moet pakkend en vertellend zijn

We lezen vooral de eerste drie woorden en de laatste drie. Een koptitel moet dus een kickstart zijn van jouw blog. Wat is de belofte? Zit er emotie in?  Ervaringen? Wat leert de lezer? Salesforce zegt dat ‘80% van de lezers niet verder komt dan de titel’. Maak je een belofte? 10 tips? 5 learnings? 7 highlights van..? De koptitel of header is ook voor de sociale media belangrijk; je deelt immers vaak de kop (met soms afbeelding erbij) en de url op bijvoorbeeld Twitter.

2 Een intro die een verwachting oproept

Een intro moet een verwachting scheppen. Waar gaat de blog over? Waarom zou ik de blog in zijn geheel uitlezen? Wat weet ik na het lezen of bekijken van je blog? De tone of voice moet in de intro helder zijn.

3 De bodytekst

De bodytekst kun je het best hapklaar maken door tussenkoppen te plaatsen. Roep telkens weer een verwachting op en gebruik termen die de lading van de volgende passage helder maar vooral leuk maken. De ideale lengte van en blog is een lengte van 1600 woorden.

4 De tekst opbreken in … stukken

De blog moet scanbaar zijn. So far niets nieuws. Wel dat blog kleurrijk en vol rich content mogen zitten tegenwoordig. Zo kun je natuurlijk eenvoudig video’s toevoegen – net als in deze post – die jouw verhaal versterken. Je kunt ‘live’  tweets embedden en charts of andere scanbare grafieken erin plaatsen.

Verder kun je je blogtekst ophakken in en met:

  1. Lijsten
  2. Grafieken en andere visuele overzichten 
  3. Bullet points
  4. Quotes 
  5. Mooie visuals 

5 Gebruik een call to action

Een blog mag best wervend zijn. Zo kun je lezers verleiden een geheel whitepaper te downloaden, of een video te bekijken of kun je ze naar de behind the scenes leiden. Indien je bijvoorbeeld een positieve recensie van een boek plaatst, dan is het logisch dat je ook een link opneemt naar het boek zelf. Je bent immers de lezer aan het overtuigen en een relevante call to action is dan heel logisch. Gebruik minimaal een call to action in de blog, maar maak deze niet te commercieel.

Tot slot, reageer snel op eventuele reacties onder je blog en geef de lezers de mogelijkheid jouw blog eenvoudig door te delen.

De blog is eerder geplaatst op www.atmost.nl

Patrick Petersen

Patrick Petersen is ervaren b2b en b2c onlinemarketeer, veelgevraagd spreker-docent (postHBO en postDOC), bestseller auteur met onder andere het Handboek Online Marketing en Handboek Mobile Marketing (genomineerd managementboek van het jaar) en oprichter van AtMost, SocialMedia.nl, Educator en AtMost.TV. Online marketing, mobile, contentmarketing en social media is zijn passie met daarbij het realisme: noem jezelf na wat bloggen en twitteren geen Social Media expert. www.atmost.nl www.onlinemarketeer.tv

patrick@atmost.nl