Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Leer jouw klanten door en door kennen


03 apr 2019

Op de hoogte zijn van ontwikkelingen bij jouw klanten en de branche waarin ze zitten: het is een belangrijk onderdeel van goede acquisitie en relatiebeheer. In het contact met je prospect of klant kun je er aan refereren. Je laat ermee zien dat je oprecht geïnteresseerd bent. En je ziet meteen waar kansen liggen. Je kunt immers sneller inspelen op behoeften als je weet wat er speelt. Natuurlijk hoor je in gesprekken met klanten al een heleboel. Daarnaast zijn er tal van andere manieren om je – continu – te verdiepen en je klant nog beter te leren kennen.

Vakbladen

Voor de branche van jouw klanten worden er ongetwijfeld interessante vakbladen uitgegeven. Vraag eens welke bladen jouw klant leest, zodat je eenvoudig bepaalt welke daadwerkelijk relevant zijn. Neem een (digitaal) abonnement of vraag of je de bladen mag lenen.

Nieuwssites

Kranten en zakenbladen bieden uiteraard een schat aan informatie over het bedrijfsleven. Kies een aantal websites waar voor jou relevante informatie te vinden is en maak een RSS-feed aan om eenvoudig het nieuws te volgen. Blendl verzamelt nieuws uit allerlei kranten.

Banken

Onder meer ING (Economisch Bureau) en de Rabobank (Branches / Cijfers & Trends) geven periodiek speciale informatiebladen uit met ontwikkelingen in diverse branches.

Gerichte websites

Een inkopper: je kijkt altijd voor je naar de klant gaat op diens website. En ook tussendoor, plan bijvoorbeeld elke week tijd om een aantal sites van klanten te bekijken. Daarnaast geven de websites van brancheverenigingen inzicht in ontwikkelingen en trends.

Nieuwsbrieven

De nieuwsbrief van jouw klant, brancheverenigingen, vakbladen, etc. Neem er een abonnement op en scan ze wekelijks voor interessante wetenswaardigheden.

Google

Je kunt via Google Alerts de naam van je klant instellen voor meldingen. Zodra er iets op internet verschijnt, komt er een bericht (dagelijks of wekelijks) in je mailbox.

Social Media

LinkedIn bedrijfsprofielen, Instagram, Twitter, Facebook, YouTube: volg jouw klanten, vakkenners, vakbladen, kranten en meer om snel over informatie te beschikken. Bij diverse social media kun je lijsten aanmaken met bedrijven die je volgt, zodat je snel ziet wat ze geplaatst hebben.

Kost dat allemaal veel tijd? Valt echt reuze mee!

Helemaal bij blijven over alle ontwikkeling hoeft niet veel tijd te kosten. Plan elke week een uur om informatie door te nemen. Veelal is het scannen al voldoende, soms ga je iets meer de diepte in en lees je artikelen uitgebreider. De tijd die je er in investeert betaalt zich dubbel en dwars terug. Jij weet meer over je klanten en zij weten dat absoluut te waarderen.

Daniëlle de Jonge is expert in eigentijdse klantrelaties en helpt als spreker & trainer bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. Zij schreef de boeken ‘Extreem klantgericht’, ‘Human2Human: de nieuwe klantrelatie’ en ‘Verleid de klant’. www.danielledejonge.nl

Daniëlle de Jonge

Als expert in eigentijdse klantrelaties helpt Daniëlle de Jonge professionals en ondernemers om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. De stijl van haar presentaties, workshops en boeken is nuchter, heel erg praktisch en met humor. Het doel: klanten helpen zich onderscheidend te profileren en op doeltreffende wijze klanten te vinden en houden. En dat doet ze ook met de artikelen die zij schrijft voor Salesgids. Na een studie Bedrijfseconomie is Daniëlle het commerciële vak ingestapt. In 2007 startte zij een eigen onderneming en is sindsdien actief als: • Spreker op evenementen, teamdagen en andere bijeenkomsten. • Trainer voor het geven van – reguliere of blended learning – workshops over klantgerichtheid, acquisitie, verkoopgesprekken, netwerken en relatiebeheer. Recent ontwikkelde ze de online training ‘Klantgericht verkopen!’ • Auteur van de bestsellers ‘Verleid de klant’ (2013) en ‘Human2Human: de nieuwe klantrelatie’ (2015) en ‘Extreem klantgericht’ (2019). Voor BNR Nieuwsradio maakt zij Dé Klantenpodcast.

mail@danielledejonge.nl