Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Lead nurturing via e-mail marketing


13 mrt 2018

Na het versturen van de e-mail nieuwsbrief zie je in je statistieken de kliks oplopen. Dat is een goed teken. Ook de conversie op het formulier stijgt. Op deze doelgroep wil je leadnurturing toepassen. Je exporteert de geconverteerde kliks, maakt een nieuwe doelgroep aan en stuurt handmatig een opvolgmail. Dit proces herhaal je een aantal keer omdat de laatste leads nog binnendruppelen. Dit kan efficiënter. In dit blog laten we zien hoe je vanuit doorkliks in je maandelijkse nieuwsbrief een automatische e-mail campagne start.

Tijdsbesparing

Met een automatische e-mail campagne plan je als het ware vooruit. Je bepaalt vooraf de stappen die iemand kan nemen en koppelt hier een vervolgactie aan. Hartstikke handig, want dit hoef je slechts één keer te bedenken en in te stellen. De campagne zorgt er voor dat de opvolging automatisch geregeld is. En zo bespaar je veel tijd.

Voorbeeld van een e-mail campagne

Die tijdsbesparing klinkt goed maar hoe maak je zo’n campagne? Met een voorbeeld neem ik je mee door de stappen. We houden het even algemeen maar heb je een specifieke vraag over e-mail campagnes? Stel die dan hier.

Stap 1 – Bepaal de doelgroep en de content

Vooraf bepaal je de doelgroep en inventariseer je welke content je wilt aanbieden aan de geselecteerde doelgroep. In dit voorbeeld is dit iedereen die vanuit de maandelijkse e-mail nieuwsbrief heeft doorgeklikt naar de website en daar het webformulier heeft ingevuld. Daarna teken je de campagneflow uit zodat je precies ziet welke trigger welke mail verstuurt op welke datum en tijd.

DOELGROEP

  • alle nieuwsbriefontvangers die het webformulier hebben ingevuld

INVENTARISATIE CONTENT

Trigger Vorm Titel document
Call-to-action vanuit de nieuwsbrief white paper lead nurturing
Opvolgmail 1 inspiratiemail blogartikelen
Opvolgmail 2 case marketing automation in de praktijk
Opvolgmail 3 productsheet meer informatie over MailPlus Campaigns

 

Nadat je het kader geschetst hebt, ga je de flow in elkaar zetten. Met dit handige worksheet kun je dat in excel doen zodat je makkelijk ziet of de e-mail campagne straks goed in elkaar zit.

Stap 2 – Inrichten van de campagneflow
Je kunt de campagne opdelen in drie delen. Een eerste deel waar je de deliverable biedt. Hiervoor stel je de bevestigingsmail op met een link naar het white paper. Het is ook verstandig om een interne notificatie op te nemen in de campagneflow zodat je weet wie zijn geconverteerd. Daarnaast wil je alvast je eerste opvolgmail sturen.

 

Nu begint het lead nurturingsgedeelte. Je wilt iedereen die geklikt heeft in de tweede mail een derde mail toesturen. Degenen die niet geklikt hebben sturen we nog één reminder. Daarna stopt de campagne.

 

Om de campagne af te ronden, sturen we nog één opvolgmail. Mocht iemand alle stappen doorlopen hebben, dan wordt automatisch een interne notificatie verstuurd naar de Sales afdeling. De lead nurturing is nu afgerond en we dragen het stokje over aan Sales.

 

Andere e-mail campagnes

Dit is slechts één voorbeeld van een e-mail campagne maar er zijn natuurlijk nog meer soorten automatische opvolging te verzinnen zoals een klanttevredenheidscampagne, verjaardagscampagne of loyaliteitscampagne. Hier vind je meer inspiratie.

Software voor e-mail campagnes

Met MailPlus Campaigns zet je automatische e-mail campagnes zo in elkaar. In één flow zie je wanneer welke e-mail verstuurd wordt. Zonder technische kennis richt je de campagnes in.

Spotler

Spotler (voorheen Blinker) is een e-mail marketing service provider (ESP) en biedt e-mail marketingoplossingen aan onder de naam MailPlus. Momenteel maken meer dan 1.200 organisaties in Nederland gebruik van MailPlus en zijn er meer dan 80 business partners die MailPlus inzetten voor hun klanten. www.spotler.nl

contact@nl.spotler.nl