Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Interview Salesgids met Jan Boeren auteur van “Wie is de Verkoopleider”


22 feb 2018

Waar moeten we je van kennen?

Van Koenders & Partners, bedrijfsadviseurs en interim-managers uit Midwoud en auteur van het boek “Wie is de verkoopleider”

Wat was je droom als klein kind?

Ik ben iemand die altijd al nieuwe dingen heeft bedacht: niet harder werken maar slimmer werken. Innovatie heet dat tegenwoordig, maar je kunt ook gewoon zeggen ‘iets nieuws verzinnen’. En ik ben een onderhandelaar. Hou er van om dingen te bereiken. Uitdagingen zijn een soort levenselixer voor mij.

En waar droom je nu van?

Ik doe alleen maar leuke dingen; dat wil ik nog héél lang blijven doen.

Wat was je eerste baan in de verkoop?

Ik ben vooral een manager: langzaam maar zeker kwamen er steeds meer sales gerelateerde kanten aan mijn functies en dat begon ik steeds leuker te vinden. Maar ik zie Sales nooit als geïsoleerd element: vooral de combinatie, het evenwicht, goed zaken doen, ondernémen, dat zijn de dingen waar ik voor warm loop.

Wat drijft jou in je vak?

Het allerleukst in mijn vak is toch het grensverleggend managen of adviseren van verkooporganisaties: nieuwe dingen bedenken, nieuwe wegen zoeken en die ook vinden natuurlijk. Ondernemers helpen om beter te ondernemen, en dat heeft altijd een belangrijke sales component.

Wat was je mooiste deal?

Zonder twijfel: voor onszelf beginnen! De deal met mezelf dus eigenlijk, want toen mijn vrouw en ik twaalf jaar geleden Koenders & Partners oprichtten was dat én supereng én de grootste uitdaging van onze professionele carrière. De voldoening dat we ondertussen een succesvol adviesbureau hebben met een rijk gevulde opdrachtenportefeuille, dat we gevraagd worden als sprekers op congressen, dat we workshops organiseren die meteen ‘vol’ zitten, dat geeft zo’n geweldige kick! Het heeft iets van ‘hoe zwaarder de strijd, hoe zoeter de overwinning’ en dat is nu net de uitdaging waar ik altijd naar op zoek ben.

Welke verkoop blunder heb je begaan?

Ja, soms gaat het niet zoals je wilt dat het gaat: in ons advieswerk komt het een enkele keer voor dat het niet voegt: je opdrachtgever en jij praten als het ware langs elkaar heen: we zitten op verschillende golflengtes en zijn niet in staat om elkaar te begrijpen. Nu – ervaren als we ondertussen zijn – stoppen we dan meteen met zo’n opdracht. Maar jaren geleden heb ik eens een situatie meegemaakt waarbij ik niet alert genoeg was om dat op tijd te herkennen: ik ging te lang door. En daar werd iedereen erg ontevreden van.

Nog wat verkocht de laatste tijd? 

In ons vak is ‘verkopen’ niet het probleem: het gaat er om dat je zoveel verkoopt dat je het ook allemaal kunt realiseren. Die fine tuning is best ingewikkeld. Over dat onderwerp heb ik wel eens een artikel geschreven: ‘Over Belovers, Waarmakers, Probleemeigenaren en Ontkoppelpunten’.

Welke ontwikkelingen zie je de komende jaren in het verkoopvak?

Je ziet dat steeds meer marketing en sales-instrumenten integreren: aandacht voor de effectiviteit van de verschillende instrumenten is daarbij een belangrijk managementaspect. De rol van de verkoopleider wordt steeds crucialer.

Welk boek over sales kan je ons aanraden?

Ja, da’s simpel: ‘Wie is de Verkoopleider?’ natuurlijk. Dat is immers het boek dat ik zelf schreef over de dingen waar ik dagelijks mee bezig ben en waarin ik toch wel alles heb opgeschreven wat ik van verkoopmanagement weet en vind.

3 gouden tips voor verkoper/ salesmanager?

Structuur, met vaart neergezet en met strengheid gerealiseerd, en dan liefst binnen een strak salesplan met een beperkte doorlooptijd. Een half jaar bijvoorbeeld.

Nog bijzonderheden of een geheim te vertellen?

Hét geheim van succesvol salesmanagement? De verkoopleider die zijn verkopers succesvol maakt!

Wat doe je als je niet aan het werk bent?

Ik heb veel hobby’s: ik ben sportvlieger, schrijf graag, fotografeer, maak bronzen beelden.

Wat is je levensmotto?

Elke dag moet leuk zijn!

Bestel het boek van jan Boeren direct  op onze boeken pagina.