Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Hoge werkdruk, lage marktdruk


22 feb 2018

U zou het eens moeten uitrekenen. 10% productiviteitverbetering van uw verkoper per week. Dat is ongeveer 4 uur meer netto verkooptijd en dus 2 extra verkoopgesprekken per week. Wat op jaarbasis al snel weer 100 extra verkoopgesprekken extra oplevert!
Enfin, de salesfunnel rekensom kunt u prima zelf maken. En als u dat doet dan weet u dat uw verkopers niet het maximale uit hun werkweek halen. Hoe komt dat nou? Ik geef u twee oorzaken:

Oorzaak 1:U

Als leidinggevende springt u slordig om met de verkooptijd van uw verkopers. Nieuwjaarsreceptie tijdens verkoopuren. Vergaderingen midden op de dag. Trainingen midden in de week. Toestaan dat u verkopers op “prime time” offertes maken en andere kantoordingen doen. De eerste verkoopafspraak pas om 10.00 uur, rechtstreeks vanuit huis er naar toe gereden (u komt toch ook in uw eigen tijd naar kantoor iedere ochtend). Een centrale rookplek drie verdiepingen lager zodat uw verkoper 5 keer op een dag 10 minuten sigarettenreistijd opsoupeert.

Het is wellicht aardig om onderstaande tabel eens in te vullen rondom de netto verkooptijd op jaarbasis van uw individuele verkoper. U zult schrikken van de beperkte hoeveelheid netto verkooptijd die over blijft:

* Totaal aantal werkdagen per jaar…. dagen
* Minus weekends en feestdagen-…. dagen
* Minus vakantiedagen-….  dagen
* Minus ATV-…. dagen
* Minus ziekteverzuim-….   dagen
* Minus kantoordagen- ….   dagen
* Minus overleg en training-….dagen
Totaal:…….dagen x 8 uur = ……
* Bezoek incl. reis-/voorbereidingstijd:…… uur
Totaal: Beschikbare uren / gemiddelde bezoektijd…… commerciële bezoeken p/j

Oorzaak 2:DE HARRIES

Voelt u zich niet aangesproken als Harrie uw naam is. Harrie is op een niet nader te traceren wijze binnen RedFoxBlue het symbool geworden voor:

  • De manager of verkoper die zijn (=haar) werk niet leuk vindt of niet aankan en willens en wetens als een spookje rond fladdert en druk doet op alles behalve hetgeen zijn functietaakomschrijving aan taken, verantwoordelijkheden en output voorschrijft. Pure werkweigering eigenlijk.
  • De manager of verkoper die vanuit grote loyaliteit alle gaten binnen zijn team dicht loopt, geen “nee” durft te zeggen en allerhande oneigenlijke taken naar zich toe trekt of door de strot geduwd krijgt. Harrie doet vreselijk zijn (=haar) best, sneeuwt onder in de werkdruk en moet aan het eind van het jaar constateren dat hij geen goede beoordeling en weer geen bonus heeft gekregen. Immers, hij heeft van alles gepresteerd behalve datgene waarvoor hij is ingehuurd. Hartstikke sneu voor Harrie als er moet worden gesaneerd. Bye Bye Harrie!

Kortom, de gemiddelde Nederlandse verkoper heeft best een goede arbeidsethos en werkt ongetwijfeld hard. Zijn marktdruk, ook wel netto verkooptijd, is echter lager dan mogelijk.
Zorg er voor dat u als manager stuurt op een minimum aan “oneigenlijke taken” van uw verkopers. Laat uw verkopers met verkoop beter zijn en u zult zien dat uw verkoopresultaten snel en met sprongen vooruit gaan. Maak korte metten met Harrie!

Marco Scheele

Marco Scheele is auteur van het boek "Pratende Pakken" en directeur en aandeelhouder van RedFoxBlue. RedFoxBlue werkt voor kleine en grote, maar vooral voor dappere bedrijven die het verschil willen maken in hun markten en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. We begeleiden klanten in de vertaalslag van "markt naar commerciele strategie" en "van Commerciele strategie naar alle haarvaten van de operatie". Met een aanpak die door klanten wordt omschreven als gepassioneerd, doorleefd en resultaatgericht. Waar mogelijk op basis van partnership met harde resultaatafspraken en beloning op basis van het gerealiseerde verkoopsucces. Wilt u meer weten over RedFoxBlue, haar klanten en haar vijfentwintig gedreven professionals met ruime directie en senior sales management ervaring. Surf dan naar www.redfoxblue.nl U kunt zijn boek "Pratende Pakken"bestellen op www.pratendepakken.nl .

m.scheele@redfoxblue.nl