Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Het jaarlijkse doelen dansje


22 feb 2018

Een jaarlijks terugkerend toneelspel. “De controlerende macht”  vraagt de uitvoerende lijn om concrete doelen te formuleren voor het komende jaar. De controlerende macht zoekt controle en een fors beter resultaat dan het vorige jaar. Dat bekt lekker naar de aandeelhouders.

De uitvoerende lijn denkt anders. De door hen geformuleerde doelen zijn zo weinig mogelijk ambitieus. Want doelen halen is belangrijk, vooral voor het binnenslepen van de bonus.

Einde jaar – ieder jaar weer – zet de controlerende macht hoog in. Met argumenten over een gunstiger wordende markt, toegenomen concurrentievoordeel, succesvolle innovaties later het jaar. En ze denken….. we zullen die lijnjongens eens lekker op scherp zetten het komende jaar.

De lijn zet behoudend in. Hun toneelstuk heeft een dramatisch thema. De concurrentie rukt op. Klanten worden kritischer en veeleisender. Het wordt een zwaar jaar met vele onzekerheden, zo voorspellen ze.

Het spannende toneelstuk loopt saai en voorspelbaar af. Er wordt ook dit jaar weer een compromis bereikt. De controlerende macht heeft de eigen prognoses naar beneden bijgesteld om de lijn wat tegemoet te komen. De lijn heeft zich zuchtend en dapper kijkend akkoord verklaard met een iets hogere prognose.

Beide partijen keren zelfgenoegzaam terug naar hun hokken. Lachend over de andere partij die ze toch maar mooi op de knieën hebben gekregen door keihard te onderhandelen.

De organisatie heeft nu doelen vastgesteld voor het komende jaar. Deze doelen zullen wel worden gehaald. Iedereen blij. Maar de vraag zou moeten zijn: “wat hadden we kunnen halen”!

Marco Scheele
RedFoxblue – Leiderschap Coach

Marco Scheele

Marco Scheele is auteur van het boek "Pratende Pakken" en directeur en aandeelhouder van RedFoxBlue. RedFoxBlue werkt voor kleine en grote, maar vooral voor dappere bedrijven die het verschil willen maken in hun markten en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. We begeleiden klanten in de vertaalslag van "markt naar commerciele strategie" en "van Commerciele strategie naar alle haarvaten van de operatie". Met een aanpak die door klanten wordt omschreven als gepassioneerd, doorleefd en resultaatgericht. Waar mogelijk op basis van partnership met harde resultaatafspraken en beloning op basis van het gerealiseerde verkoopsucces. Wilt u meer weten over RedFoxBlue, haar klanten en haar vijfentwintig gedreven professionals met ruime directie en senior sales management ervaring. Surf dan naar www.redfoxblue.nl U kunt zijn boek "Pratende Pakken"bestellen op www.pratendepakken.nl .

m.scheele@redfoxblue.nl