Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Genereer klanten met een effectieve website


28 okt 2020

Veel mkb-websites zijn allesbehalve effectief. Het zijn vaak een soort online visitekaartjes. Dan kun je nog zoveel bezoekers krijgen, ze doen nauwelijks iets / niets.

In dit artikel neem ik je mee in de mogelijkheden om van je website een leadmachine te maken. Een leadmachine die de drempels om wat te doen (contactformulier invullen, bellen, een offerte aanvragen) wegneemt en de potentiële klant-bezoeker verleidt om juist wel te reageren.

Let op: het effectief maken van je website (ook wel conversie-optimalisatie genoemd) is iets wat blijft (niet na 2 maanden aangepast dient te worden) en is een stuk voordeliger dan een accountmanager met auto, laptop en telefoon.

Genereer meer klanten met je website

In dit artikel kom ik met een aantal tips die je vrijwel direct (of samen met je webbouwer) implementeren kunt. Op naar meer leads uit hetzelfde aantal bezoekers.

  1. De juiste verkeersbronnen hanteren

In mijn praktijk merk ik dat veel ondernemers inzetten op social media. Vooral adverteren via Facebook en Instagram wordt veel ingezet. Het kost geld en ik kan je vertellen: onderaan de streep levert het bar weinig op. De reden: zodra je op deze platformen adverteert (hoe mooi de advertentie ook is), laat je mensen beelden zien waar ze in 99% van de gevallen op dat moment niet naar op zoek zijn. Deze sociale media werken eigelijnlijk alleen goed in de vrijetijdbranche, voor vakanties of voor zeer laagdrempelige producten (impulseaankopen).

Wat altijd werkt, is vindbaar zijn (al dan niet betaald) in zoekmachines. Deze zoekers zoeken met een koopintentie. Ze willen wat. In Google Analytics kun je zien dat deze bezoekers veel kwalitatiever zijn: ze bouncen minder, ze maken een gemiddelde nette sessieduur en ze converteren.

Een hele belangrijke dus: zorg dat je website door echte zoekers (via zoekmachines) gevonden wordt! Dat is al een hele stap!

  1. Positionering

Bij veel mkb-websites is het niet echt duidelijk waar de website over gaat, laat staan wat het echte onderscheidende vermogen is. Dit is vaak niet zichtbaar, of je moet alle pagina’s door en dan staat er her en der een plukje informatie die met positionering te maken heeft.

Dat is jammer, want mkb-websites zijn geen Coolblue of Wehkamp. Ze zitten vaak in een nichemarkt met bezoekers die de website totaal niet kennen. Wanneer je hierop inspeelt door prominent te vertellen wat je doet en waarom je er zo goed in bent (in steekwoorden), heb je een streepje voor. Je biedt waarnaar gezocht wordt.

  1. Overtuigende teksten

Ook dit punt is voor de meeste mkb-websites een must, zeker omdat het er nu vaak niet inzit. De meeste websites gaan over het bedrijf en over de website zelf, terwijl een effectieve website juist gaat over de bezoeker, zijn wensen, en dan pas hoe jouw bedrijf daarbij een rol kan spelen.

Vaak zeg ik: verkoop gaten, geen boren. En dat is precies wat wervende content doet. Dit geldt niet alleen voor generieke content, maar vooral ook voor product- of diensten-content. Wat levert jouw product of dienst op, in plaats van hoe het werkt en wat het kost.

Een ander punt wat hiermee te maken heeft, is maken van herkenning. Een bezoeker die zich herkent in jouw content / website heeft een streepje voor. Wordt geïnteresseerd, leest door en kijkt rond. Een lagere bounce, een hogere sessieduur… en als de call to actions hem naar een aantrekkelijk doel trekken, dan heb je een conversie. Zo makkelijk kan het gaan.

Startpunt, er is meer

Bovenstaande 3 punten zijn zeer belangrijk om van je visitekaartje-website te gaan naar een leadmachine. Het zijn niet de enige punten, maar het begin is gemaakt.

Wil je meer lezen over een effectieve website / conversie-optimalisatie, lees dan onderstaand artikel geschreven door online groeiconsulent Marco Bouman:

Lees meer:

https://marcobouman.com/artikel/10-conversie-optimalisatie-tips-voor-een-ultieme-eerste-online-indruk

Marco Bouman

Marco Bouman is online groei consultant en hij begeleid Ondernemers en MKB bedrijven met online groeien. Zijn website: https://marcobouman.com/

info@marcobouman.com