Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Effectieve marketingformule


13 mrt 2018

In Marketing geldt:

Klant = Aantal prospects x Invloed

In antwoord op de vraag van veel professionals en eigenaren van MKB bedrijven, hoe ze nu het beste hun bedrijf, product en/of diensten onder de aandacht van hun doelgroep kunnen brengen om zo het genereren van orders en opdrachten te stimuleren,kan de volgende marketing formule van dienst zijn:

Het aantal klanten (K) die je scoort, is afhankelijk van het aantal prospects (P) die je benadert en die weet te beïnvloeden/raken (I) met je boodschap.
Om je verkoop te stimuleren, is het nodig om óf meer prospects te benaderen óf de invloed van je benadering te versterken.

Hier zijn drie voorbeelden:

Een reclameboodschap op een landelijke radiozender bereikt waarschijnlijke miljoenen luisteraars (P), maar de invloed (I) van de boodschap is vaak gering.
Door nu de radio reclameboodschap te vervangen door een toelichting in een talkshow op tv, zul je in veel gevallen hetzelfde aantal prospects bereiken, maar door de verhoogde invloed van het visuele in combinatie met een persoonlijke toelichting, is je invloed en daarmee tevens je kans op orders, bestellingen en opdrachten aanmerkelijk groter.

Met een toespraak of een presentatie bij bijvoorbeeld een businessclub, bereik je rechtstreeks alle 100 aanwezigen. Je succes wordt hier echter niet primair bepaald door de hoeveelheid prospects, maar meer door de invloed die je met je presentatie uitdraagt.

Stel, je verstuurt met een mailing 1000 brochures en haalt hiermee 6 nieuwe klanten binnen, dan is de (I) invloed van deze mailing .006 en is de marketingformule wederom K = P x I , vertaald in 6 Klanten = 1000 aantal prospects x .006 invloed.

Je kunt groei in omzet genereren door het vergroten van het aantal prospects wat je benadert en/of door het vergroten van de invloed die je op hen uitoefent.

Sommigen zullen er voor kiezen om meer mensen / prospects te willen bereiken, door mailingen of door acties op het internet bijvoorbeeld, terwijl anderen er de voorkeur aan geven om persoonlijk contact te hebben, door middel van een presentatie of een netwerk bijeenkomst.

Welke methode je ook maar kiest, ze kunnen allemaal werken, want de formule blijft altijd hetzelfde, K = (P) x (I).

Hans Oelen

Hans Oelen is directeur, trainer en Succescoach van Palaver-trainingen. Salesprofessionals en organisaties op een onderscheidende manier begeleiden, om van daar waar ze nu zijn, te komen bij waar ze willen zijn, staat in zijn denken en handelen centraal.

hansoelen@salesgids.com