Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Effectief plannen


13 mrt 2018

Alle deelnemers die zich hadden ingeschreven voor de kortste en meest effectieve training timemanagement aankijkend, lachte de trainer vriendelijk en zei:

“Okay, laten we beginnen met een kleine quiz”.

Hij pakte een groot dik en stevig glas met een wijde opening met een inhoud van circa 1 liter en zette deze boven op de tafel.
Daarna pakte hij uit een krat een aantal keien, allemaal ter grootte van een vuist en legde die heel voorzichtig in het glas tot dat deze gevuld was tot aan de rand.

“Is het glas nu vol?” vroeg hij vervolgens.
Iedereen in de groep antwoordde met overtuiging “Ja”.
“Echt waar?” vroeg de trainer en pakte ondertussen uit dezelfde krat een zak met fijn grint en goot dat leeg in hetzelfde glas.
Hij schudde het glas heen en weer, waardoor het grint de wet van de zwaartekracht volgde en vulde het glas vervolgens tot aan de rand.

“Is het glas nu vol?” vroeg hij weer.
De deelnemers waren nu wat voorzichtiger in hun antwoord. “Waarschijnlijk niet”, durfde één te reageren.

“Dat is het goede antwoord”, reageerde de trainer enthousiast, ondertussen een zakje fijn zand uit de krat halend die hij vervolgens ook in het glas goot en wat z’n weg vond naar beneden tussen de keien en het grint door.

Weer vroeg hij: “Is het glas nu vol?”
“NEE” riepen bijna alle deelnemers in koor.
“Alweer goed”, lachte de trainer en pakte een literkan met water en vulde het glas tot aan de rand.

Weer vroeg hij: “Is het glas nu vol?”
“Ja”, riep de hele groep in koor.

“Wat is nu de essentie van deze demonstratie?” vroeg hij nu.

Eén deelnemer stond op en antwoordde:
“Het maakt niet uit hoe verschrikkelijk druk je het hebt, wanneer je écht je best doet, kunnen er altijd nog wel wat belangrijke taken of activiteiten bij!”

“Ik zou je gelijk geven wanneer we hier voor een training – Hoe raak ik zo snel mogelijk Burnout – zouden zitten”

“Wat deze demonstratie jullie wil leren”, zei de trainer, “is dat wanneer je niet begint met de grote keien als eerste in het glas te doen, je ze er nooit meer inkrijgt!”

Kijk eens kritisch naar je dagelijkse planning en evalueer nu eens hoe jij dagelijks je glas vult? Wat zijn jouw ‘grote keien’ en stop jij die altijd als eerste of als laatste in het glas?

Wanneer je hebt vastgesteld wat jouw ‘grote keien’ zijn, schrijf ze dan direct in je planner of je things to do list, want alleen het herkénnen van je grote keien brengt je niets! Ze opnemen in je planning is de eerste stap naar de afronding en realisatie van je plannen.

Maak hier voor een maand lang maar eens je dagelijkse gewoonte van en je zult merken dat het ‘grint’, ‘het zand’ en ‘het water’ steeds minder de kans krijgen om je dagelijkse tijd op te vreten.

Ik wens je veel tijd.

Salesgids

Salesgids is de internetportal voor slimme en vooruitstrevende salesprofessionals. U vindt hier een breed scala aan trainingen, artikelen, gratis formats, boeken, links en oplossingen voor verkoopsucces. Niet voor niets is Salesgids in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor iedereen die zich bezighoudt met verkoop, zowel op uitvoerend gebied als op managementniveau. Salesgids is met bijna 45.000 abonnees en tienduizenden views per maand het grootste internet portal voor verkopers en salesmanagers in Nederland.

info@salesgids.com