Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Een te grote broek aan getrokken


22 feb 2018

Laatst vroeg ik een 29-jarige manager van een beursgenoteerd bedrijf waar hij over drie jaar wilde staan in zijn carriere. Onze held pakte een stift, tekende een hoge kantoortoren, positioneerde zichzelf op de hoogste verdieping en zei triomfantelijk: “in de Raad van Bestuur”. Schattig, maar hij meende het.

Soms gaat het allemaal wat te snel. “Hardlopers zijn doodlopers” is een bekende kreet die zeker ook opgaat in managementland. Net als goede wijn moet ook de leidinggevende rijpen. Want medewerkers gaan pas echt voor u en voor uw doelen en strategie, als ze u geloofwaardig achten. En de titel “geloofwaardigheid” verdien je bij de mensen op de vloer niet met alleen een MBA-titel, rationeel inzicht of bovengemiddeld zelfvertrouwen.

In mijn coachingpraktijk ontvang ik veel “high potential” managers. Hun werkgevers investeren graag in de topmanager van morgen. En – na wat stoerdoenerij in de aftastfase – blijkt dit geen overbodige luxe. Deze doelgroep van jonge, slimme en ambitieuze mensen heeft het moeilijk. De druk is te hoog. De verantwoordelijkheden zijn groot. De studieboeken werken niet tegen de weerstand in het team dat bestaat uit gemiddeld oudere mensen.

De leidinggevende “high potential” heeft het gevoel er helemaal alleen voor te staan. De praktijk blijkt weerbarstiger dan de kilometers boekentheorie. De twijfel groeit en paniek maakt zich meester van het denken en voelen.

In het geval u ook een wat (te) grote managementbroek heeft aangetrokken, de twijfel opborrelt en de paniek u licht om het hart slaat, volg dan de volgende stappen.

Zoek zelfvertrouwen
In iedere baan, ook die van u, schuilen taken en activiteiten die u eerder succesvol heeft uitgevoerd. Concentreer u op deze activiteiten. Opereren in uw “Comfort Zone” geeft zelfvertrouwen, een lekker gevoel en de mogelijkheid om te opereren op routine. Daarvan rust u uit, bouwt u hernieuwd zelfvertrouwen op en laat u uw medewerkers zien waar u goed in bent. Zo zult u als commercieel door uw verkoopploeg gerespecteerd worden als u ook regelmatig een klinkend verkoopsucces weet te boeken.

Experimenteer en leer
Eenmaal goed geankerd in uw “Comfort Zone” heeft u uw zelfvertrouwen weer terug en kunt u diverse activiteiten – goed – op de automatische piloot doen. Voorkom nu dat u lui wordt en slechts blijft doen wat u deed. Dan krijgt u immers wat u kreeg en dat is niet voldoende.
De hoogste tijd om selectief een aantal nieuwe leerervaringen op te doen. Opereren in uw Leer Zone geeft een spannend gevoel en de kans om nieuwe kennis, kunde en ervaring op te doen binnen uw functie. Waarna u deze – mits geslaagd – kunt toevoegen aan de activiteiten binnen uw Comfort Zone.

Ga terug naar Start
U kennende is uw zelfvertrouwen snel weer gegroeid. U kunt weer de hele wereld aan. Coaching heeft nu ook z’n toegevoegde waarde wel weer gehad. Selectief experimenteren en leren gaat u niet snel genoeg. U wilt over drie jaar in de directie zitten, toch? Zo raakt u wederom verzeild in een voor u te grote en complexe uitdaging.

Zo zie ik veel “high potentials” regelmatig weer terug.

Wees welkom!

Marco Scheele
RedFoxBlue – Leiderschap Coach

Marco Scheele

Marco Scheele is auteur van het boek "Pratende Pakken" en directeur en aandeelhouder van RedFoxBlue. RedFoxBlue werkt voor kleine en grote, maar vooral voor dappere bedrijven die het verschil willen maken in hun markten en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. We begeleiden klanten in de vertaalslag van "markt naar commerciele strategie" en "van Commerciele strategie naar alle haarvaten van de operatie". Met een aanpak die door klanten wordt omschreven als gepassioneerd, doorleefd en resultaatgericht. Waar mogelijk op basis van partnership met harde resultaatafspraken en beloning op basis van het gerealiseerde verkoopsucces. Wilt u meer weten over RedFoxBlue, haar klanten en haar vijfentwintig gedreven professionals met ruime directie en senior sales management ervaring. Surf dan naar www.redfoxblue.nl U kunt zijn boek "Pratende Pakken"bestellen op www.pratendepakken.nl .

m.scheele@redfoxblue.nl