Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Drie tips voor de overstap naar cloud


10 apr 2021

De beslissing voor de overstap naar de cloud is genomen en u wilt er mee aan de slag. Overstappen is meer dan even de spullen oppakken en verhuizen. Het speelveld in de cloud is anders dan in de serverruimte op locatie (on-premise). Dit zorgt ervoor dat u met nieuwe factoren rekening moet houden. Maar ook dat sommige ‘pijn’ punten van on-premise geen rol meer spelen. Bij de overstap naar de cloud is het belangrijk om goed na te denken over de volgorde waarin u applicaties naar de cloud brengt. Als u dit slim aanpakt, leert u gaandeweg het speelveld in te richten en de lijnen uit te zetten zonder dat uw bedrijfscontinuïteit in gevaar komt.

Als u simpelweg uw huidige on-premise omgeving kopieert naar de cloud, zal de overstap nog meevallen. Anders wordt het als u van scratch af aan een totaal nieuwe omgeving opzet in de cloud. U behoudt in dat geval uw on-premise omgeving, en bouwt stuk voor stuk de onderdelen om naar equivalenten in de cloud. U gaat tegen inrichtingsvraagstukken aanlopen waar u goed over na moet denken.

Gooi de trossen los of…

Een voorbeeld is de aanschaf van een SaaS oplossing die uw oude CRM vervangt. De verschillende cloud aanbieders bieden allerlei diensten die u naar gebruik kunt afnemen en betalen. Het uitrollen van deze diensten is met een paar regels code gerealiseerd. Waar u vroeger een ruimte had met draaiende servers, backup-tapes en batterijen voor de noodstroom, is dit nu allemaal verdwenen. Waar vroeger het speelveld min of meer te vinden was in een ruimte van 4 bij 4, is het nieuwe speelveld ongelimiteerd. Voor de aanschaf van nieuwe serverruimte hoeft u geen investeringsvoorstel meer in 3-voud in te leveren bij de hoogste baas, het is simpelweg met 1 druk op de knop geregeld en wordt naar gebruik betaalt.

Verder is het de vraag of u deze ruimte onbeperkt wilt aanbieden aan uw ontwikkelteam. Zijn er bijvoorbeeld nog kaders nodig in de cloud, of laat u uw ontwikkelaars naar hartenlust uw company creditcard opbranden? Ontwikkelaars willen graag de ruimte hebben om diensten te kunnen uitrollen met bijbehorende accounts zonder alles aan te hoeven vragen. Tegelijkertijd wilt u de kosten niet uit de hand laten lopen en wil niemand dat de beveiliging van uw gegevens te wensen overlaat.

Overstappen naar de cloud heeft niet alleen impact op IT

Het is daarom goed om te beseffen dat de rolverdeling binnen en tussen uw ontwikkelteams verandert door de introductie van de cloud. De transitie naar de cloud is daarmee ook een organisatieverandering geworden waarbij rollen en verantwoordelijkheden opnieuw moeten worden gedefinieerd. Het moderne ontwikkelwerk is -ten opzichte van het traditionele ontwikkelwerk- uitgebreid met een aantal nieuwe kennisgebieden. Kennisgebieden zoals beveiliging, netwerkvraagstukken, kosten en nieuwe mogelijkheden. Voor een aantal mensen een ware verademing, voor anderen een gebied waar ze liever bij wegblijven. Het is aan u de taak om te zorgen voor een duidelijk speelveld waarop het nieuwe spel gespeeld kan worden.

VAR in stelling gebracht?

Nu zelfs een harde schijf niets meer is dan een regel code, is een goede scheidsrechter geen overbodige luxe. Iemand die zorgt dat het spel vloeiend gespeeld kan worden, maar ook optreedt als er een overtreding plaatsvindt. De cloud biedt hiervoor de mogelijkheden. Zorg dat u hier gebruik van maakt. Zorg dat u de juiste spelers aan uw team toevoegt. Dit werkt prettig: zowel voor de ontwikkelaar als voor uw nachtrust.

Drie tips om de overstap naar de cloud in goede banen te leiden

Het goede nieuws is, u bent niet de eerste die een overstap naar de cloud maakt. Dankzij alle organisaties die u voorgingen is duidelijk geworden welke aanpak u hierin wel, en juist niet moet kiezen. Als resultaat delen wij de belangrijkste lessen graag met u:

1. Begin met het overzetten van eenvoudige applicaties

De overstap naar Office 365 bijvoorbeeld heeft relatief weinig impact op uw organisatie, maar laat uw medewerkers wel alvast kennismaken met de mogelijkheden die de cloud biedt, bijvoorbeeld op het gebied van samenwerken.

2. Migreer daarna uw data warehouse naar de cloud

Business Intelligence (BI) is de ideale opvolger om over te zetten naar de cloud. BI en data warehousing zijn low-risk maar high value voor uw bedrijfsprocessen. Bovendien passen de kenmerken van data warehousing perfect bij de cloud infrastructuur. Data warehousing heeft over het algemeen namelijk veel opslag nodig en verlangt periodieke in plaats van continue computerkracht (piekbelasting). Aangezien u bij de cloud voor gebruik betaald is dit een perfecte casus om de eerste echte stappen te zetten naar de cloud.

3. Gebruik de opgedane kennis uit stap 1 en 2 om uw kernapplicaties (ERP, WMS, TMS, etc.) naar de cloud te migreren

U zult in stap 1 en 2 veel kennis opdoen van de mogelijkheden van de cloud en de bijbehorende kostenstructuur, zonder dat u direct uw kritieke bedrijfsprocessen hoeft over te zetten naar de cloud. Met de opgedane kennis kunt u daarna goed overwogen keuzes maken voor de kritieke bedrijfsprocessen. Inclusief het aanbrengen van de lijnen en de juiste inrichting van de belangrijkste spelers op dit speelveld.

Tijs van Rinsum

Tijs houdt zich dagelijks bezig met het realiseren van solide data oplossingen voor verschillende bedrijven in Nederland. Hij beschikt over een uitgebreide kennis van het Microsoft Data platform en werkt dagelijks met het Azure Cloud platform. Hij beheerst verschillende programmeertalen en zorgt voor solide oplossingen voor complexe data organisatie vraagstukken. Hij denkt graag mee en voelt zich thuis in bedrijven die serieus met hun data aan de slag willen gaan. Naast alle technische kennis, is hij een fijn persoon om mee te werken en weet complexe zaken in eenvoudige taal uit te leggen. Wat onder andere heeft geleid tot het boek De Data Gastronoom. Email: tijs@qvada.com Website: https://qvada.com

tijs@qvada.com