Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Doelgroepen, kanalen en propositie


10 nov 2020

Sales acceleratie lijkt een toverwoord maar is dat absoluut niet. Wat het wel is? Een op keiharde sales en marketing wetmatigheden gefundeerde commerciële strategie. Doelgroepen, kanalen en propositie. Logisch opgebouwd, vol praktische handvatten en uiterst effectief. Als aftrap leest u in dit artikel over de uitgangspunten achter Sales Acceleratie Management.

Sales acceleratie

Sales acceleratie is gebaseerd op een vijftal harde sales en marketing wetmatigheden en hun directe relatie met blijvend verkoopsucces. Hoe u deze wetmatigheden ook binnen uw organisatie laat werken, leest u de komende maanden in deze nieuwsbrief. Per wetmatigheid nemen we dan de do’s & don’ts door. Het gaat dan om de volgende vijf wetmatigheden:

Saleswetmatigheid 1 – niet elke klant of prospect is even veel waard en is even kansrijk (doelgroepen)
De ene klant of prospect is meer waard dan de andere. Selecteer de meest rendabele klanten/prospects en uw resultaat neemt toe. 10% uit doelgroep A is nu eenmaal beter dan 5% uit doelgroep B. Wie meet resultaten over segmenten heen? Wat kost sales op segment A en wat levert het op? Doe dit beter en pak direct uw eerste winst. Weet u welke klanten en prospects uw bestaansrecht zijn voor de toekomst?

Saleswetmatigheid 2 – het ene verkoopkanaal levert meer op dan het andere (kanalen)
Het ene kanaal levert meer op dan het andere. En niet ieder kanaal past. Selecteer de meest rendabele kanalen (per doelgroep) en het resultaat neemt toe. 80% van de bedrijven in Nederland koppelen klantgrootte of koopgedrag nog steeds niet of niet effectief aan het verkoopkanaal (field, telesales, resellers etc.) wat bakken met geld kost. In hoeverre weet u hoe uw klanten zich orienteren en kopen en past u daarop de kanalen strategie aan?

Saleswetmatigheid 3 – verschillende klanten kopen om verschillende redenen (proposities)
Verschillende klanten kopen eenzelfde dienst/product om verschillende redenen. Bouw per segment de beste verkoopproposities en train sales hierop. Wat los ik nu echt op per segment? Welke claim kan en durf ik te maken? Het aantal orders en gemiddelde klantwaarde gaan toenemen. In hoeverre weet u wat de echt bepalende koopmotieven en koopcriteria zijn van uw klanten en prospects?

Saleswetmatigheid 4 – meer klantcontacten levert u meer omzet (marktdruk)
Meer klant- en prospect contacten leveren meer omzet. Creëer de optimale marktdruk door te werken aan een ritme dat is gekoppeld aan een plan/do/check/act sales proces waardoor de salesforce haar inspanningen steeds slimmer en efficiënter gaat leveren. Dit is de meest harde wetmatigheid. Verhoog de netto sales tijd en contacten en bij gelijke verkoopkwaliteit zal uw omzet met minimaal 10% toenemen.

Saleswetmatigheid 5 – betere kwaliteit op momenten van de waarheid levert meer omzet (hitrates)
Betere kwaliteit op de ‘momenten van de waarheid’ (klantcontact) levert meer omzet. Verbeter de hitrates en orderwaarde. Wetmatigheden 1 tot en met 4 komen hier samen. Gekoppeld aan de juiste vaardigheden binnen sales, gaat u hier direct resultaten zien, zoals: meer orders uit contacten, hogere orderwaarde, betere instroom nieuwe klanten.

Het volgende artikel in deze serie is ‘Waarom doelgroepen segmenteren?’. Hierin bespreken we het belang van segmenteren en de eisen die aan een succesvolle segmentatie worden gesteld.

Robert Hamminga
Partner bij RedFoxBlue

Meer over propositie lezen?

Robert Hamminga

Na zijn studie en dienstverband als beroepsofficier bij de Koninklijke Landmacht (Cavalerie) heeft Robert een zeer gedegen werkervaring opgedaan op het gebied van sales en marketing. Robert was o.a. Channel Manager bij Telemedia/de Telefoongids en Sales Director bij Telfort. Robert is nu senior partner bij RedFoxBlue en is oprichter van Salesgids.com, het grootste internetportaal voor verkoop professionals.

robert.hamminga@redfoxblue.nl