Hét portal voor slimme salesprofessionals!

De sleutel naar succes is nieuw gedrag


25 apr 2023

In dit artikel een sneak preview naar de inhoud van het boek “Reimagine Teams” van Frank Brilman. Het boek is een vertaling van de methode van Mark Samuel voor de Nederlandse markt. Frank Brilman: “Het boek is een combinatie van nieuwe theorie, veel cases en een praktisch stappenplan. Ik pas het al ruim 10 jaar toe om teams te helpen aan het echt bereiken van hun doelen, echt behalen van resultaat.” In het boek staan ook QR codes waarmee je video’s en artikelen kunt vinden.

Huidig gedrag (habits)

Meestal zien wij meetbare doelen en fysieke habits als het gemakkelijkst om te monitoren, zeker vergeleken met mentale en emotionele habits. De fysieke habits krijgen dan ook vaak alle aandacht. Maar doelen op fysiek niveau (afvallen bijvoorbeeld) hebben vaak maar een korte levensduur, en zijn dus niet erg effectief als het gaat om blijvende, duurzame verandering. Als mensen zijn wij getuned op ons persoonlijk evenwicht, onze balans. Dot betelemt dat onze mentale, emotionele en fysieke staat elkaar allemaal ondersteunen in onze huidige conditie – positief of negatief. In andere woorden, als ik overgewicht heb, zal mijn mentale staat, houding, overtuigingen, mindset over voeding, zelfvertrouwen en mijn beeld wat anderen van mij denken, automatisch in lijn zijn met mijn emotionele reacties op stress, conflicten of zorgen. En die zijn weer in lijn met mijn eetgedrag. Hoewel we met heel veel wilskracht in staat zijn om een habit te veranderen, zul je merken dat het energie vreet.

Nieuw gedrag en nieuwe habits

Brilman: “Als ik met teams werk om nieuwe habits te ontwikkelen, focussen we ons op alle drie de habits – mentaal, emotioneel en gedragsmatig – in plaats van alleen op gedrag. Anders worden andere werkzaamheden zo stressvol, dat de nieuwe habits met de noorderzon vertrekken.” Enkele voorbeelden. Emotionele team habit: wij reageren op problemen zonder anderen in het team de schuld te geven, en zonder af te haken als het probleem niet op ons bordje ligt. Mentale team habit: wij stellen de organisatiebehoeften boven onze afdelingsbehoeften als wij prioriteren, problemen oplossen en besluiten nemen. Gedrags-team habit: we ondersteunen elkaar actief, door op te treden en het bewustzijn van het team te verhogen als iemand dreigt weg te glippen.

Startend met de einddoelen in gedachten, ontwikkelt en bepaalt het team het ideale proces, en een set habits die zorgen dat op een optimale manier de gewenste resultaten bereikt worden, gebaseerd op realistische beperkingen op de werkplek, maar niet gebaseerde op de huidige standaarden, maar op de gewenste uitvoering en resultaten.

Team habits in ontwikkeling (net als een sportteam)

Als mensen mij vragen hoelang het duurt om een cultuur te veranderen, zeg ik op basis van mijn ervaring: “Ongeveer een dag!” Dit klinkt misschien ongeloofwaardig, maar als mensen een nieuwe mindset toepassen en nieuwe habits ontwikkelen om resultaten te bereiken, dan demonstreren ze hiermee de nieuwe normen van een cultuur. De sleutel tot succes en duurzaamheid is, je ervan te verzekeren dat er follow-up meetings zijn, elke week en elke maand, waarin de nieuwe mindset en habits versterkt worden. Denk jij dat de team habits van een sportteam of muziekgroep gelijk blijven als ze eenmaal hebben gewonnen? Nee! Zij veranderen continu als de omstandigheden veranderen, en als de teamleden zelf zich ontwikkelen naar een hoger niveau van bewustzijn en presteren.

Reimagine Teams legt uit waarom traditionele teamontwikkeling niet werkt en biedt een heldere roadmap om teams te bouwen waarmee u wel zakelijke doorbraakresultaten kunt halen. Frank: “De lezers kunnen met het 8 stappenplan voor executiekracht in hoofdstuk 10 zelf aan de slag om hun belangrijkste projecten los te trekken, te versnellen en succesvol te maken. Dit geldt met name voor Sales projecten waarin houding en gedrag veranderd moet gaan worden.”

Bestellen (link)

Frank Brilman

Frank Brilman: opgeleid in Bewegen en Sport aan de ALO in Groningen, verder geschoold in gezondheid, voorlichting en opvoeding, bedrijfskunde, prestatiepsychologie en gedragsverandering. Oprichter van High Five Health Promotion (vitaliteit en werk) en medeoprichter van de Rainmen Group (strategie-executie). Als partner gewerkt voor Door-Saturn Training, Routs Laeven & Partners en RedFoxBlue. Geïnspireerd door Covey, Collins, Chouinard en Monty Python. En precies tien jaar geleden in contact gekomen met Mark Samuel en zijn accountability-methode (‘B State’), die hoog-presterend samenwerken combineert met de menselijke maat, met name als uitdagingen groot worden. Frank is spreker en coacht leiders en teams om de ‘B State Methode’ in de dagelijkse praktijk succesvol toe te passen. Hij werkt vanuit Bosberaad, waar de locatie het presteren én de menselijke maat versterkt. Frank zet zich in voor de ‘B State van onze samenleving’ door transformatieprojecten die bijdragen aan een optimaal klimaat (fysiek, emotioneel en mentaal) accountable te maken, zodat mensen doen wat nodig is om gewenste resultaten écht te halen en vol te houden.

frank.brilman@bstate.nl