Hét portal voor slimme salesprofessionals!

De kankerverkoper


22 feb 2018

Blijf jezelf

Als verkoper ben je op veel tegenslagen voorbereid. Deze had Joost (37) echter niet zien aankomen: kanker. In een korte rubriek vertelt hij over zijn ervaringen en de relatie met het verkoopvak. In de maand januari en februari 2008 heeft Joost zijn rubrieken geschreven. Op 27 februari 2008 is Joost overleden.

Eigenlijk zou iedereen een keer kanker moeten krijgen. Het is alleen zo jammer dat er zo’n groot risico aan deze rotziekte zit. Net als andere ingrijpende gebeurtenissen in je leven, heeft kanker mij wel met de neus op de feiten gedrukt. Ik geloof dan ook dat kanker een lichamelijke burn-out is. Ik praat mezelf daarmee geen schuldgevoel aan, maar ga wel na wat ik in de jaren voorafgaand aan mijn ziekte anders had kunnen doen. Ben ik altijd eerlijk geweest tegenover mezelf? Heb ik niet te veel dingen gedaan, omdat ik ‘dacht’ dat ik het leuk vond, of omdat ik geen nee had durven zeggen? Zodra je deze confronterende vragen aan durft te gaan met jezelf, voel je vanzelf dat je bevrijd wordt van dogma’s en zogenaamde belemmerende overtuigingen.

Als verkoper wordt je dagelijks geconfronteerd met belemmerende overtuigingen. Je zit in een keurslijf waarin je van alle kanten bekeken en beoordeeld wordt. Door mee te doen verkoper-van-de-maand achtige actie’s maak je het alleen nog maar erger. Blijf jezelf, en blijf vooral jezelf trouw. Lukt dat niet binnen je huidige werkomgeving, ga dan ergens heen waar je wel volledig achter jouw werk kan staan. Je klanten ruiken het als je zelf niet volledig achter je product en werkwijze staat.

Rust nemen is opladen voor de volgende slag

Iedereen kent het wel, de eerste dagen van de vakantie ben je ziek. Blijkbaar kun je lang op de reserves van je lichaam opereren, maar moet je vroeg of laat toch toegeven aan de opgebouwde vermoeidheid. Niets mis mee, het kan alleen zoveel efficiënter. Door in je dag- en weekritme rustpunten in te bouwen voorkom je dat de emmer straks in een keer overloopt. Het houdt je hoofd helder en je kunt je beter concentreren op je klanten. Dat het stoer is om het als verkoper altijd druk te hebben is natuurlijk een fabeltje. Als verkoopdirecteur had ik het alleen druk als er dingen mis gingen of ik iets niet onder controle had. Mijn doel? Het zo rustig mogelijk hebben, dan loopt alles het beste.

In mijn strijd tegen kanker wordt dit nog eens extra duidelijk. Een dag niet de benodigde rust nemen breekt me meteen voor een week op. En daar maken kankercellen natuurlijk direct gebruik van. Ik heb geleerd extra goed naar mijn lichaam te luisteren en op gezette tijden een break te nemen. Als ik voel dat mijn lichaam het nodig heeft ga ik direct een week naar Kuur & Herstel, een herstel hotel waar ik volledig verzorgd wordt en bovendien fysiek kan aansterken in het warm-water bad, de sauna of stoomcabine of gewoon op de hometrainer. Daar hoef ik even een week niet de rol van vader te spelen. Een rol die ik graag aanneem, maar niet altijd aankan.

Ook zonder kanker kun je je eigen grenzen leren kennen en tijdig en stapje terug doen. Als je maar hard genoeg wilt.

Wat kan je er zelf aan doen

Als verkoper ben je op veel tegenslagen voorbereid. Deze had Joost (37) echter niet zien aankomen: kanker. In een korte rubriek vertelt hij over zijn ervaringen en de relatie met het verkoopvak.

De diagnose kwam als een schok, maar direct zette ik mij ertoe om er volledig voor te gaan. Als ik mijn twee kinderen (3 en 1 jr) om me heen zie spelen weet ik waarvoor ik het doe. Dan maakt het niet meer uit waarom er kanker is, waarom ik, waarom nu? Het gaat er alleen maar om wat ik er, gegeven de situatie aan doe. En ook al wordt het door veel mensen gezien als een ziekte die je overkomt, er is heel veel dat je zelf kunt doen om de kansen op herstel zo groot mogelijk te maken.

De kaarten zijn gedeeld, je kunt alleen nog bepalen hoe je ze gaat spelen. Als verkoper is het zo makkelijk de buitenwereld de schuld te geven van tegenvallende resultaten. Maar dat is niet relevant. Het gaat er alleen maar om wat jij er zelf aan gedaan hebt om, gegeven de situatie, er het maximale uit te halen. Jij bent de beste verkoper als je onder de moeilijkste omstandigheden er toch in slaagt omzet te generen en voor tevreden klanten te zorgen.

joost-verheggen

Als verkoper ben je op veel tegenslagen voorbereid. Deze had Joost (37) echter niet zien aankomen: kanker. In een korte rubriek vertelt hij over zijn ervaringen en de relatie met het verkoopvak. In de maand januari en februari 2008 heeft Joost zijn rubrieken geschreven. Op 27 februari 2008 is Joost overleden aan de gevolgen van zijn ziekte.

joostverheggen@salesgids.com