Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Concurrentie, wat wij kunnen leren van Jimmy Choo


03 aug 2021

ConcurrentieJimmy Choo is niet een nieuwe managementgoeroe uit The States. Het is een schoenenmerk. Vandaag vond ik wederom het bewijs. Bewijs voor iets dat ik al langer zeg; ‘Ga uit van je eigen kracht, doe dat waar je goed in bent, wat je leuk vindt, wees oprecht.’ Tuurlijk. Iedereen jat wel eens iets van iemand; een goed idee, een goed concept, een mooi product. Één van de grootste trainingsbureaus uit Nederland is ook ooit gestart met kopieën maken van trainingen uit Amerika. Beetje aanpassen hier en daar en er ligt een nieuwe ‘op maat gemaakte’ training op de plank.

Dat is op zich niet zo erg allemaal. Als je het maar weet en erkent. Niet zolang geleden maakte ik iets vreemds mee. Iemand weerde mij bij een nieuw initiatief waar ik werd gevraagd om een wekelijks item op tv voor op te nemen. Reden: je bent teveel concurrentie voor Jaap. ‘Concurrentie?’, zei ik. ‘We doen niet eens hetzelfde. Wij hebben een totaal ander bedrijf. Ik zie hem als vakgenoot.’ ‘Toch, Jaap heeft dit aangegeven en tja hij is er vanaf dag één bij betrokken geweest, dus zijn mening telt zwaar’, zei één van de mede-oprichters. Precies. Één mening. Één man. Één ego.

La Rinascente, een groot warenhuis op de Piazza Duomo in Milaan. 3e etage. Prada. Gucci. Louis Vuitton. Jimmy Choo. Valentino. Dolce & Gabana. Salvatore Ferragamo. Ieder zelf respecterend merk presenteert haar schoenen hier. Bij binnenkomst op de begane grond staat er een perfect opgemaakte dame klaar om te vragen of ze een nieuw geurtje bij je mag opdoen. Een paar meter verderop staan de dames van YSL naast de dames van MAC. De ene store is nog mooier dan de store ernaast. Bij YSL showt ze de nieuwste make-up, bij MAC vraagt ze of ze je mag opmaken volgens de laatste trend. We nemen de roltrap naar de 3e etage.

‘I’ve died and i’m in shoeheaven’ (Bradshaw). Muiltjes, hakken met pareltjes en sieraden, hoge hakken, lage hakken, laarsjes, ballerina’s. Ik moét die betoverende mooie pumps van Jimmy Choo even passen. M’n voet glijdt in schoen. Het voelt perfect. Ik sta op. Ga voor de spiegel staan en buig één been een paar centimeter. De verkoopster en ik zeggen op exact hetzelfde moment en met identieke toonhoogte; ‘Wauw’. Het is ook het enige dat gezegd hoeft te worden. Een ander woord zou niet passen voor deze schitterende diep donkerblauwe met een soort beschaafde pailletten versierde beauty. Ik spreek met haar over Louboutin en wat ik daar heb gezien. Ze prijst haar concurrent, spreekt met respect erover, fluistert; ik ben zelf helemaal gek van twee merken; Jimmy Choo en Louboutin. Tot slot vertelt ze nog over het voordeel van de hak van deze schoen. Door de pasvorm komt het gewicht verdeeld over de hele voet. En dat is fijn bij 10 centimeter, kan ik je vertellen.

Terug naar de aarde. Terwijl ik hier zit, voel ik een bevestiging in mijn gevoel. Concurrentie is uit. Achterhaald. Voor de zwakkere. Voor diegene die hun ego niet opzij kunnen zetten. Merken (bedrijven) die uit gaan van hun eigen kracht en met respect over hun medespelers op het veld spreken, scoren. Ze scoren sowieso punten bij de kopers. Mij, in dit geval. Ze erkent mij in mijn gevoel en ervaring met Louboutin. Ze heeft vertrouwen in haar eigen merk en spreekt met waardering over de concurrent. Alle concurrenten staan naast elkaar hier in dit warenhuis. Laten wij hier, in de zakenwereld, een voorbeeld aan nemen. Luister naar Jimmy Choo.

Carola Rodrigues

Carola Rodrigues is ruim tien jaar ondernemer, eigenaar van een paar bedrijven. Gek van het sales-en marketingvak, enorme interesse in hoe ons brein werkt en de diepere lagen van het menszijn. Gelooft in authentieke kracht en kwetsbaarheid. Het is haar missie om iedereen te laten ervaren dat je kunt leren verkopen zónder te verkopen en dat je een gelukkiger mens bent als je in contact komt met je diepste ‘ik’.

info@carolarodrigues.nl