Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Byebye elevator pitch en welkom zes originele pitches!


04 feb 2021

Dit boek is een blijvertje in mijn boekenkast: Verkocht! Van Daniël Pink. Nou heeft deze auteur al eerder laten zien dat hij geweldige boeken schrijft, dit exemplaar kan direct in de rij “must haves” voor iedere ondernemer of professional die zichzelf serieus neemt. Pink laat op enthousiasmerende wijze zien hoe verkopen in de huidige tijd vorm heeft gekregen, soms tegen de gevestigde ideeën over verkoopsucces in. En al lezende herken je ongetwijfeld de waarde van de tips in vernieuwde inzichten of beleef je veel plezier aan de oefeningen die bij veel hoofdstukken vermeld staan.

Ik was met name erg gecharmeerd van de prikkelende opvolgers voor de welbekende elevator pitch. Een korte inspirerende introductie:

De one-word pitch

Het ultieme praatje voor het tijdperk waarin de aandachtspanne – door de digitalisering – bijna verdwenen is: één enkel woord. Je definieert als het ware dat ene kenmerk waarvan je wilt dat anderen het met jou associëren. Let wel: het is zeker niet te simplistisch om je boodschap in een enkel woord samen te vatten. Wat je wilt zeggen in één woord omschrijven vraagt juist om discipline en helderheid. Met het juiste woord valt de rest op zijn plaats.

De vraagpitch

Vragen hebben in het verkoopproces een enorme overtuigingskracht, veel meer dan het maken van statements of opsommen van wat je allemaal doet. De reden is simpel. Als je een verklarende zin hoort, neem je het passief in je op. Krijg je een vraag, dan wordt je geacht na te denken en een antwoord te geven. Er is dus inspanning voor nodig. Bovendien: als iemand zelf redenen gaat bedenken als antwoord is het commitment vaak heel groot.

De rijmende pitch

Rijm versterkt het gemak waarmee je brein informatie knipt, plakt en betekenis geeft. Het fietst er lekker in en het gemak blijken we gelijk te stellen met accuratesse. Op die manier kan rijm een boodschap versterken. Zaak dus om je belangrijkste (verkoop)punt in rijm weer te geven.

De onderwerpregelpitch

Denk aan e-mail en waarom je een bericht opent: de onderwerpregel speelt vaak een belangrijke rol. Nut (extrinsieke reden) en nieuwsgierigheid (intrinsieke reden) zijn van groot belang. Overigens: de combinatie van nut en nieuwsgierigheid is weer te veel van het goede. Wat er nog wel aan toegevoegd kan worden is specificiteit.

Twitterpitch

Twitter zet met een maximum tekens een rem op de babbelzucht. Net als een goede pitch spreekt een effectieve tweet de ontvanger aan en stimuleert hij het contact voort te zetten. Uit onderzoek blijkt dat de hoogst scorende twitterpitches als vraag zijn verwoord en dat ze informatie bevatten. Dit kun je uiteraard ook toepassen op andere social media.

De Pixarpitch

Pixar Animation Studios – maar liefst 26 Oscars in de wacht weten te slepen – heeft de kracht van verhalen ingezet voor hun succes. Ieder Pixarfilm heeft een verhaalstructuur die uit zes zinnen bestaat: Er was eens. Elke dag. Op een dag. Daarom. Totdat. Tenslotte. Dit format van zes zinnen is aantrekkelijk en flexibel. Je kunt zo in een pitch de kracht van storytelling gebruiken en blijft tegelijkertijd beknopt doordat het slechts zes zinnen zijn. Google maar eens op plots van films van Pixar om te zien hoe sterk ze het doorvoeren.

Wil je toch ook nog lezen over de “oude” elevator pitch? Of dit artikel. Kan geen kwaad om alles te beheersen….

 

Daniëlle de Jonge

Als expert in eigentijdse klantrelaties helpt Daniëlle de Jonge professionals en ondernemers om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. De stijl van haar presentaties, workshops en boeken is nuchter, heel erg praktisch en met humor. Het doel: klanten helpen zich onderscheidend te profileren en op doeltreffende wijze klanten te vinden en houden. En dat doet ze ook met de artikelen die zij schrijft voor Salesgids. Na een studie Bedrijfseconomie is Daniëlle het commerciële vak ingestapt. In 2007 startte zij een eigen onderneming en is sindsdien actief als: • Spreker op evenementen, teamdagen en andere bijeenkomsten. • Trainer voor het geven van – reguliere of blended learning – workshops over klantgerichtheid, acquisitie, verkoopgesprekken, netwerken en relatiebeheer. Recent ontwikkelde ze de online training ‘Klantgericht verkopen!’ • Auteur van de bestsellers ‘Verleid de klant’ (2013) en ‘Human2Human: de nieuwe klantrelatie’ (2015) en ‘Extreem klantgericht’ (2019). Voor BNR Nieuwsradio maakt zij Dé Klantenpodcast.

mail@danielledejonge.nl