Hét portal voor slimme salesprofessionals!

8 ingrediënten succesvolle websites – Focussen


20 mrt 2018

Op deze weblog leg ik in 8 praktische stappen uit hoe je als ondernemer meer uit je website kunt halen! met als centrale thema: website conversie (van bezoekers klanten maken).

Online klanten werven omvat meer dan alleen een goede website. De marketingstrategie van je bedrijf vormt het fundament voor een conversiegerichte website. Daarom gaan de eerste artikelen op deze weblog ook over het creëren van een succesvol fundament voor online klanten werven.

Breed opgezet
Veel websites van MKB organisaties zijn vrij breed opgezet. Ze richten zich met een breed scala van verschillende diensten en producten op uiteenlopende doelgroepen. Hierdoor lijkt het marktpotentieel lekker groot, maar de werkelijkheid leert dat een brede focus vaak tegenwerkt in plaats van meewerkt.

Een essentieel ingrediënt uit het fundament voor online klanten werven is een focus (durven) maken. Hoe scherper je deze focus aanbrengt op je website, hoe waardevoller jouw website wordt voor de gekozen doelgroep.

Je bent er volledig voor hen met een specifiek aanbod. Doordat je je specialiseert, word je expert op een bepaald gebied waardoor potentiële klanten je beter kunnen vinden en je meer gaan vertrouwen. De voordelen van focussen en tips hoe je dit het beste kan doen, vind je in mijn artikel Succes door focus.

Praktijkcase: ICT bedrijf J-Ware
In mijn eerste gesprek met Job van de Velde, directeur van J-Ware, kwam helder aan het licht dat J-Ware zich met uiteenlopende diensten richt op uiteenlopende doelgroepen. J-ware biedt de diensten ICT oplossingen, webdevelopment en websites bouwen aan particulieren, ZZP-ers, kleine zelfstandigen en MKB organisaties met minimaal 5 en maximaal 100 medewerkers.

Job van de Velde: “Tijdens het marketingtraject online klanten werven dat we bij Marco gevolgd hebben, hebben we de focus van het bedrijf bepaald en meteen een aantal knopen doorgehakt. De eerste beslissing was om de ICT activiteiten te scheiden van de webdevelopment activiteiten. Beide activiteiten hebben een eigen doelgroep en benadering.”

“In het marketingtraject richtten we ons vanaf dat moment op het onderdeel ICT activiteiten. De tweede stap was doelgroepbepaling. Als eigenaar had ik een scherp beeld van de doelgroep, namelijk het MKB. Maar de uitdaging was om deze keuze tot uitdrukking te laten komen in de marketing en uitstraling van ons bedrijf.”

Via deze link is zichtbaar hoe de website van J-Ware eruit zag voordat ze aan de slag gingen met online klanten werven. Hier zie je duidelijk wat er gebeurt als het aanbod vrij breed is.

Samenvattend 
Als je via internet nieuwe klanten aan wil trekken is het essentieel om een scherpe focus te kiezen. Vooral in termen van doelgroep. Kun je een eenduidige doelgroep vinden en je daar op richten? Als je dat doet, zul je zien dat het percentage bezoekers dat converteert (actie onderneemt door bijvoorbeeld te bellen, een contactformulier in te vullen of informatie op te vragen) zal stijgen.

Marco Bouman

Marco Bouman is online groei consultant en hij begeleid Ondernemers en MKB bedrijven met online groeien. Zijn website: https://marcobouman.com/

info@marcobouman.com