Hét portal voor slimme salesprofessionals!

10 populaire blogs over strategie en wendbaarheid


27 mrt 2023

In dit artikel een review van de 10 meest populaire blogs over strategie en wendbaarheid in 2022. 2022 was weer een turbulent jaar. De oorlog in Oekraïne, energiecrisis, stikstofcrisis, de gebruikelijke capriolen van het vierde kabinet-Rutte en wat al niet meer. Er viel weer voldoende te verwonderen, te  overpeinzen en te schrijven op mijn weblog Klantgericht ondernemen in de 21e eeuw. Hier vind je 10 artikelen die het afgelopen jaar veel bekijks, likes, shares en reacties hebben opgeleverd. Veel leesplezier en een heel goed nieuwjaar!

In willekeurige volgorde:

1. Dit zijn 4 wereldtrends voor 2023

Toekomstgerichtheid en slagvaardigheid zijn belangrijke succesfactoren voor politiek, overheid en bedrijfsleven. Er is alleen één probleem: vooruitkijken wordt steeds moeilijker. De wereld is turbulent en de uitdagingen zijn groot; van klimaat, energie, water en migratie tot landbouw, arbeidsmarkt en Europese samenwerking. De leidt tot onrust en onzekerheid. Is onvoorspelbaarheid het nieuwe normaal voor 2023? Welke trends kunnen we nog meer signaleren? En wat betekenen ze voor bedrijven? Lees  het artikel.

2. Spraakassistent Amazon Alexa mist verdienmodel

Er werd veel verwacht van spraakassistent Amazon Alexa. Consumenten konden al pratend lampen bedienen, het weerbericht opvragen en gemakkelijk producten en diensten bestellen. Het liep anders. Drie redenen waarom spraakassistent Amazon Alexa zijn torenhoge verwachtingen niet waarmaakt. Lees het artikel.

3. De lerende organisatie bestaat niet

Al jaren wordt gesproken over de ‘lerende organisatie’. Die leert van fouten, schandalen en mislukte projecten. Die door zijn lerend vermogen zich snel en goed weet aan te passen aan veranderende omstandigheden. Een organisatie waarin iedereen, van top tot werkvloer, dagelijks bezig is om zich te verbeteren en te vernieuwen. Helaas leert de praktijk dat de ‘lerende organisatie’ een zeldzaam verschijnsel is. Rara hoe kan dat? Lees het artikel.

4. Sociale ondernemingen zijn pas echt klantgericht

Sociaal ondernemen wint snel terrein. Het is misschien wel de ultieme vorm van klantgericht ondernemen. Je heb namelijk niet alleen oog voor klantbelang en eigenbelang, maar ook voor het algemeen maatschappelijk belang. Sociale ondernemingen gaan voor meerwaardecreatie en hebben oog voor de zaak, de klant en de samenleving. Lees het artikel.

5. Van stikstofophef naar toekomstplan landbouw

Er kan veel gebeuren in een half jaar tijd. Van de veelbesproken stikstofkaart tot een zomer lang ophef, gedoe, boerenprotesten, omgekeerde vlaggen, het invliegen van crisismanager Remkes en zijn advies aan het kabinet. Het wachten is nu op een brief van het kabinet in november over de toekomst van de landbouw, als opmaat naar een nog met alle partijen te sluiten landbouwakkoord in 2023. Lees het artikel.

6. Bedrijven kunnen de klant niet bijhouden

Bedrijven hollen achter de klant aan. Ze kunnen het tempo van verandering bij klanten maar moeilijk bijhouden. Door alle crisissen en onzekerheden wijzigen klanten vaker en sneller hun zoek-, kijk- en koopgedrag. Bedrijven worstelen er mee. Bijna 9 op de 10 leidinggevenden geeft aan dat zijn of haar bedrijf niet snel genoeg kan meeveranderen. Lees het artikel.

7. Slechte manager belangrijkste oorzaak van burn-out en stress

Slecht management is de belangrijkste oorzaak van het toenemend aantal werknemers met burn-out en stressklachten. Dat schrijft Gallup in zijn State of the Global Workplace: 2022 Report. De mate van teambetrokkenheid kunnen de onderzoekers voorspellen door met jouw baas te praten. Lees het artikel.

8. Klantgericht werken aan vertrouwen in de overheid

Het vertrouwen van de Nederlandse burger in de overheid neemt zienderogen af en heeft inmiddels een zorgwekkend dieptepunt bereikt. In Juni 2022 had volgens de politiek barometer van Ipsos driekwart van de kiezers weinig tot geen vertrouwen in het kabinet Rutte IV. Zes op de tien kiezers vindt dat dit kabinet (zeer) slecht functioneert. Maar wat doe je er aan? Dit dus! Lees het artikel.

9. Zorg Innovatie Special – Wat je moet weten over innovatie in de zorg

De zorgvraag stijgt al jaren, net als de kosten van de gezondheidszorg in Nederland en het tekort aan zorgmedewerkers. Technologisch kan er steeds meer. Daarom is er al jaren veel aandacht voor innovatie in de zorg. Nieuwe technologie, werkprocessen en organisatievormen moeten de kostenstijging in de grip houden en het tekort aan zorgmedewerkers oplossen. Helaas, is de praktijk nogal weerbarstig. Er zijn 4 belangrijke faalfactoren. Lees het artikel.

10. 15 KPI’s voor meer succes in Employee Experience

De krapte op de arbeidsmarkt wordt alsmaar groter. Het werven, boeien en binden van medewerkers staat hoog op de agenda van veel bedrijven. Dat betekent investeren in ‘employee experience’, het bieden van de juiste medewerkerbeleving. Hoe weet je nu of je dit goed aanpakt? Ook hier geldt ‘meten is weten’. Daarom 15 manieren waarop je het succes van jouw employee experience-strategie kunt meten. Lees het artikel.

Oeps……

11. Is jouw organisatie klaar voor de toekomst?

The London School of Economics analyseerde ruim 2500 ondernemingen wereldwijd om te kijken wat er nodig is om klaar te zijn voor de toekomst. Wat blijkt? Een ‘Fit for the Future’-bedrijf reageert effectiever op risico’s en uitdagingen door grote veranderingsbereidheid en een gestructureerde aanpak. Lees het artikel.

PS

Ook leuk 😉
10 beste managementboeken van 2022 
Hier vind je 10 tips van managementboeken die ik het afgelopen jaar heb gerecenseerd voor Managementboek.nl en het lezen zeker waard zijn. Lees het artikel.
10 levenslessen van de slimste man volgens Warren Buffet 
Warren Buffett noemt hem de slimste man die hij kent: Charles Munger. Samen hebben ze een zakenimperium van 600 miljard dollar opgebouwd. Voor iedereen die net zo succesvol wil zijn als dit duo heeft Charlie Munger nog wel wat levenslessen in de aanbieding. Lees het artikel.
Dit artikel is met toestemming overgenomen van klantgerichtondernemen.blogspot.com

Sjors van Leeuwen

Sjors van Leeuwen (Indora Managementadvies) is zelfstandig adviseur op het gebied van klantgericht ondernemen (CRM), strategie en marketing. Hij is auteur van succesvolle boeken als 'CRM in de praktijk', 'Klant in de driver’s seat', 'Innovatieblunders', 'Hoe Agile is jouw Strategie' en 'Zorgmarketing in de praktijk'.

info@indora.nl