Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Werken Aan Netwerken


13 mrt 2018

Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent!

Het verkopen van diensten vereist een andere aanpak dan het aan de man brengen van producten.
Dit artikel gaat over acquisitie, het in contact komen met potentiële klanten. De dienstverlener staat in het middelpunt.

Wist u, dat veel (zaken)mensen vrees hebben om contact te leggen?

Zijn we niet allemaal een beetje te trots, om de indruk te wekken, dat we om hulp vragen? En is het niet zo dat ook u, zoals de meeste mensen, het juist leuk vindt wanneer u iets voor anderen kunt betekenen?

– Netwerken is strategisch omgaan met contacten
– Het is een uiterst effectieve manier om goede en professionele relaties op te bouwen.

U laten inspireren door de creativiteit van anderen, het vergaren van bruikbare informatie en uzelf en uw organisatie onder de geïnteresseerde aandacht brengen van anderen, zijn belangrijke resultaten die u kunt realiseren.

Uw netwerk houdt u op de hoogte van vacatures, kwaliteitsmensen die zoekend zijn naar nieuwe kansen, potentiële klanten, het kan u op nieuwe ideeën brengen, het vergroot uw naamsbekendheid…..etc,………
daarom, hoe meer mensen weten wie u bent en wat u doet, hoe groter de kans is dat u in contact komt met geïnteresseerde beslissers.

Netwerken draait om aandacht, oprechte interesse in anderen en elkaar iets gunnen. Als u aandacht besteedt aan uw gesprekspartner, komt u aan de weet wat hem beweegt en wat u eventueel voor hem/haar kunt betekenen. Netwerken is daarom altijd tweerichtingsverkeer.

Als netwerker is het van belang antwoord te vinden op de volgende twee vragen:

– Wat kan ik voor hem/haar betekenen ?
– Wat kan hij/zij voor mij betekenen ?

Valkuil

Informatieve en oriënterende gesprekken zijn een onderdeel van je netwerkactiviteiten.

Voor de duidelijkheid, netwerken = zaken doen = werken!

Contacten leggen en gesprekken voeren in een plezierige sfeer en ambiance mogen niet ontaarden in louter plezier, lachen en gezelligheid. Verlies niet uit het oog wat uw doelstelling is van deze belangrijke tijdsinvestering, namelijk bekend worden met……..en u bekend maken.

Wanneer de situatie waarin u mensen ontmoet niet geschikt is voor uitvoerige gesprekken, gebruik deze dan als basis voor het maken van een afspraak.

Aandacht

Vaak komt er niet uit wat ik ervan had verwacht, is een veel gehoord argument tegen de noodzaak om ons en de organisatie breder over het voetlicht te brengen.
Wanneer u echter in de gelegenheid bent een zakelijk evenement bij te wonen, kijk dan eens om u heen en maak eens tijd vrij om gericht te observeren. Valt het u ook op dat het grootste gedeelte van de aanwezigen een afwachtende houding aanneemt.
Het is eenvoudiger, lees veiliger, om te wachten tot je wordt aangesproken, zo ontloop je de grootste kans op een blauwtje!

Vaak zijn we zelf onze grootste vijand.
Het is de angst voor afwijzing en die vraagt NU om aandacht.

Hans Oelen

Hans Oelen is directeur, trainer en Succescoach van Palaver-trainingen. Salesprofessionals en organisaties op een onderscheidende manier begeleiden, om van daar waar ze nu zijn, te komen bij waar ze willen zijn, staat in zijn denken en handelen centraal.

hansoelen@salesgids.com