Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Werk aan de winkel 3.0 ( hoe overleef ik als retailer de toekomst?)


06 aug 2021

De retail heeft zware klappen gehad. De afgelopen 10 jaar zijn er maar liefst  9000 winkels verdwenen. We zitten op dit moment rond de 99.000 winkels( bron Locatus). Hoe ziet de retail toekomst er uit? Er vanuit gaande dat de economie zal blijven aantrekken betekent dit dat de komende 10 jaar er maximaal nog 10.000 winkels nog zullen kunnen verdwijnen. Dat is iets heel anders dan de 30.000 winkels die in veel persberichten genoemd worden. De opkomst van internet en de economische crisis hebben hun sporen nagelaten. Er is echter totaal geen reden voor somberheid. Naar mijn mening ligt er nog altijd een prachtige toekomst voor de fysieke retail. Dan moeten echter wel de 9 stappen uit het Overlevingspanorama uit mijn boek Werk aan de winkel 3.0 gevolgd worden.

Overlevingspanorama

Ik zal een paar van de stappen behandelen.

  • De stap heldere keuzes – dit lijkt evident maar is in de praktijk blijkbaar erg moeilijk. Zo weet V&D of een bedrijf als Macintosh al sinds jaar en dag weinig keuzes te maken. Je moet exact weten op wie je je wilt richten en voor wie je alles wilt zijn. Het is niet voor niets dat de Bijenkorf een beweging naar boven maakt en de Hema een beweging naar beneden.
  • Paradox denken – de ketens die de afgelopen jaren een paradox hebben aangeboden zijn de winnaars in de retail. Denk maar aan Primark, H&M en Zara in de mode (design tegen lage prijs) en Ikea in de meubels en huishoudelijke artikelen (design tegen lage prijs). Deze bedrijven doen de klassieke retailers veel pijn. Het is dus zaak om als retailer paradoxale elementen in te voeren omdat klanten dat nu eenmaal sexy vinden. Zo heeft het succesvolle Italiaanse restaurant Vapiano de bediening afgeschaft maar daar krijg je erg goed eten tegen een zeer lage prijs voor terug.
  • Techniek – Winkelstraten zullen binnen nu en 5 jaar drastisch veranderen. Technologie zal overal toeslaan. We krijgen fluister etalages, virtuele paskamers, robots die ons de weg wijzen, swipeschermen, tablet assisted sales en ga zo maar door. Investeren in technologie is een absolute must om te kunnen overleven. Bedrijven die investering in technologie nalaten zullen het niet gaan redden.

Dit zijn een paar voorbeelden uit het Overlevingspanorama voor de retail. Als deze stappen gevolgd worden heeft de fysieke retail alle kans om een goede toekomst tegemoet te gaan. Mensen willen immers elkaar ontmoeten want we zijn en blijven sociale dieren. In 2015 zal de online omzet voor 54 % uit omnichannel komen. Dat betekent dat de klassieke bedrijven met een enorme inhaalslag bezig zijn en daarmee succes hebben. Internet is niet langer een bedreiging maar juist een enorme kans. Werk aan de winkel wordt op 23 en 24 maart gelanceerd tijdens lezingen voor VBK in Utrecht en in het Mirliton theater in Utrecht.

 

Paul Moers

Paul Moers is top auteur van boeken zoals "Dienstbaar zijn is het nieuwe goud" en "Werk aan de Winkel 3.0". Paul Moers is tevens directeur van Paul Moers Strategic Marketing Services.

paulmoers@pmsms.nl