Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Webwinkel


21 mrt 2018

Het starten van een webwinkel vind ik persoonlijk de mooiste digitale onderneming. Echter, een webwinkel opstarten is niet eenvoudig, is kostbaar en kost bovendien veel tijd. Er zijn natuurlijk genoeg ‘kant-en-klare’ webwinkels te verkrijgen, maar in mijn optiek is dit niet de juiste manier op een webwinkel te starten. Ten eerste vind ik dat een webwinkel op maat moet worden vormgegeven en de techniek moet gebruiksvriendelijk te zijn. En deze twee aspecten missen vaak in de ‘webwinkel-in-3-stappen’ pakketten. Meer hierover leest u in het boek ‘Opzetten van een webwinkel’.

Een goede webwinkel heeft in ieder geval de volgende eigenschappen:
– Betrouwbare uitstraling (hoeft niet perse mooi te zijn)
– Accepteert alle betaalmethoden
– Aangesloten bij Thuiswinkel.org
– Gebruikersvriendelijk en eenvoudig
– Heldere productfoto’s en (uitgebreide) omschrijving
– Zoekmachine vriendelijke techniek en content
Om een webwinkel op te starten moet u eerst een niche of productgroep kiezen. Vervolgens legt u contact met mogelijke leveranciers en spreekt daar prijzen mee af. Bepaal zelf of u voorraden wilt houden of alles wil laten versturen door de groothandel/fabrikant of gebruik wil maken van dropshipping.

Wat zijn de verdiensten?

De kosten van het ontwikkelen van een webwinkel bedragen gemiddeld tussen de 5000 en de 25.000 euro. Er zijn gratis varianten zoals osCommerce en u kunt het natuurlijk zo duur maken als u zelf wilt. Als een gemiddelde verkooporder ongeveer 80 (ex. BTW) euro groot is en u maakt daarbij 30% netto marge, verdient u 24 euro (ex. BTW). Om een investering van bijvoorbeeld 7500 euro terug te verdienen in het eerste jaar heeft u minimaal 312 bestellingen nodig. Dit is er bijna één per dag. Daarna gaat u pas verdienen!

Als een webwinkel online staat, moet het trekken van bezoekers nog beginnen. Dit betekent dat u moet gaan werken met Google Adwords, affiliate netwerken, partnerships aangaan of eventueel e-mail adressen inkopen. Veel bedrijven vergeten deze zogenaamde ‘vermarketing’ van de webwinkel. Vaak is het geld op en is er geen ruimte meer om de webwinkel daadwerkelijk in de markt te zetten. Houd hier dus budget voor vrij.

Alex van Ginneken

Alles weten over Internet Marketing? Bezoek eens http://www.DeBlauweDoos.nl/

alex@debestekoffie.nl