Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Wat heeft geduld met verkoop te maken?


22 feb 2018

Natuurlijk, je wilt alles en je wilt het direct.
Vanuit je aard ben je niet bereid om geduldig te wachten aan de poort van succes, dus blijf je je haasten in het doorgaan met worstelen, ploeteren, overtuigen, druk uitoefenen, hameren en veel uren maken, ondertussen jezelf afvragend waarom al je inspanningen je niet brengen wat je zo graag wilt. Herkenbaar?

Join the club, zou ik bijna cynisch zeggen, van verkopers met stress, teleurstelling, zelftwijfel, onzekerheid en verkwiste dagen en maanden.
Het gaat er natuurlijk niet alleen om wat je baan je gaan brengen in de toekomst, het gaat er in de verkoop net zo goed om wat het je NU aan plezier en bevrediging brengt.

Weet dat haast iets in zich heeft wat haaks op je behoefte aan succes staat, namelijk dat haast je wordt ingegeven doordat je aandacht gericht is op alles wat je niet hebt, gebrek en tekort.
Of je het nu wilt, je zit in een prachtig vak wat vele kanten kent, zoals balen of succes, geluk of teleurstelling, rijkdom of armoede, geven of krijgen en het horen van een een ja of een nee. Het is overeenkomstig met het eb en vloed van de zee.

Er zijn dagen waarin je de ene na de andere order scoort en wat je onvoorstelbaar veel vertrouwen en power geeft en op andere momenten lijkt niets te willen lukken.
Vaak ben je dan geneigd te kijken naar je collega’s bij wie alles lijkt te lukken terwijl er bij jou alles dan lijkt mis te gaan; het kwetsbare moment waarop jaloezie en afgunst zijn voedingsbodem vindt.

Weet dat waar jij je aandacht op vestigt, alsmaar groter wordt. Leg jij dus je aandacht op alles wat er mis gaat, dan stap je gegarandeerd in de valkuil die er voor verkopers op die specifieke momenten openligt. Ik garandeer je ook dat die valkuil erg diep is!
Je durft vervolgens geen collega meer te bellen, want de kans dat hij je vertelt dat het bij hem fantastisch gaat voelt als een doodsteek en wanneer hij dan ook nog verteld dat zijn omzet nog nooit zo hoog is geweest, dan is dat op die momenten killing.

Weet je wat, denken veel verkopers dan, ik ga een collega bellen van wie ik zeker weet dat hij het ook slecht heeft de laatste tijd, even steun halen.
Mis, want de steun die je zoekt vertaald zich in de wederzijdse bevestiging naar elkaar toe, dat jullie allebei je stinkende best doen, maar dat de klanten gewoon niet deugen of dat de prijzen van je product veel te hoog zijn ten opzichte van die van de concurrentie, het ligt dus niet aan ons!

Wanneer ik je van advies mag dienen, doe dit laatste nu maar niet, want dat gaat je voor morgen niets nieuws brengen en het ondermijnt je volledige kunnen.

Wat dan wel te doen?

Ten eerste, accepteer de situatie zoals die is. Dat klinkt simpel en eenvoudig, maar dat is het vaak niet.
Als je werkelijk de situatie accepteert zoals die is, dan zul je merken dat je interne strijd en twijfel direct verleden tijd zijn.
Daar moet je vervolgens wel iets voor in de plaats zetten, want anders is de kans groot dat al die rottigheid vanzelf de opengevallen plaats weer gaat vullen en ben weer geen stap verder.

Iedereen ontvangt verschillende beloningen voor dezelfde inzet. Waarom verkoopt de ene verkoper met dezelfde aanpak veel en de andere veel minder, terwijl de doelgroep hetzelfde lijkt?
Ik loop al een aantal jaren mee en ik heb op de hoogste toppen van de bergen mogen staan en ik heb ook de diepste dalen belopen die er tussen in lagen.
Succes is de grootste vijand van creativiteit, dus tijdens mijn daluren heb ik leren nadenken en heb ik de oorzaken van het niet bereiken van mijn succes ontdekt.

Verkopers die werken op basis van vakkennis, doorzettingsvermogen, wilskracht en verkoopkunde bereiken hun targets door een hoge inzet en vele uren te investeren.
Verkopers met een duidelijke visie daarentegen die wordt ondersteund met geduld en het absolute vertrouwen dat ze succesvol zijn in wat ze ondernemen, bereiken met veel minder uren en inzet het dubbele of nog meer van hetgeen hun hardwerkende en zwoegende collega’s doen.

Het woord visie is afgeleid van het woord visioen, wat toekomstbeeld betekent.
Ontwikkel daarom een toekomstbeeld van hoe jij wenst en verlangt dat jou situatie er over een jaar uitziet. Ontwikkel dat beeld of maak er zelfs een mentaal filmpje van.

Bekijk dat filmpje zo vaak mogelijk per dag en plaats het in het NU, alsof het NU al keiharde realiteit is. Beschrijf dus niet de weg er naar toe, beschrijf hoe het er uit ziet en hoe het voelt wanneer je het bereikt hebt.

Ontwikkel ook het onwankelbare vertrouwen dat dit beeld realiteit voor jou is en waak er voor om ooit nog aan dit toekomstbeeld te twijfelen. Dit laatste, het managen van je eigen denken, is het moeilijkste maar tevens meest dankbare werk wat jij je voor kunt stellen en je zult zien dat het voor je gaat werken, verwacht daarom succes!

Hans Oelen

Hans Oelen is directeur, trainer en Succescoach van Palaver-trainingen. Salesprofessionals en organisaties op een onderscheidende manier begeleiden, om van daar waar ze nu zijn, te komen bij waar ze willen zijn, staat in zijn denken en handelen centraal.

hansoelen@salesgids.com