Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Waarden gedreven leiderschap


13 mrt 2018

“Hoe kun je leiding geven aan anderen als je jezelf niet kent?”

Jan is manager en stuurt een flinke groep mensen aan. Ik mag hem coachen. Want hij worstelt. Met zichzelf en met zijn teamgenoten. Iedere avond gaat hij moe gestreden huiswaarts. Soms boos en teleurgesteld. Een enkele keer verdrietig. En gelukkig ook wel eens blij…..zo van yes…hier doe ik het voor!.  Zelf zegt hij “het lijkt alsof ik in een achtbaan zit….geen enkele controle op mijn emoties gedurende de dag”.

Jan weet na wat ondersteuning en een stevig zelfonderzoek dat heftige positieve of negatieve emoties onstaan als iets of iemand hem “raakt” op zijn “kernwaarden”.  Vrij vertaald: op iets wat Jan ontzettend belangrijk vindt. Zowel privé als zakelijk. 

De top 5 kernwaarden van Jan zijn:

Passie: “Ik wil hart voor de zaak zien bij mijn teamleden…..en niet die 9 tot 5 mentaliteit”

Eerlijkheid: “Ik wil open en eerlijk kunnen zeggen wat ik voel en waar ik niet tegen kan zijn mensen die roddelen over mij en over anderen”

Experimenteren:  “Ik verwacht van mijn mensen dat ze dingen uit proberen, het kan altijd beter en slimmer. Ik erger mij aan mensen die op ingesleten routines draaien”

Pro-activiteit: “Ik wil met mensen werken die zelf nadenken en liever vergiffenis vragen dan om toestemming.  Ze hebben alles in eigen hand en moeten ophouden om de schuld buiten zichzelf te leggen…als ze succes hebben eisen ze het immers wel zelf op!”

Integriteit: “Mijn beste verkoper heeft een verhouding waar zijn vrouw en drie kinderen niets van weten.  Hij heeft het mij in vertrouwen verteld…maar dat had hij beter niet kunnen doen…..ik mag mij er niet mee bemoeien, maar voor mij heeft hij afgedaan”

Uw eigen unieke set aan kernwaarden heeft een enorme impact op de manier waarop u leiding geeft.  Feitelijk legt u onbewust uw mensen langs de meetlat van uw eigen kernwaarden. U ziet uw mensen door een  “gekleurde bril” en vanuit uw kernwaarden  beoordeelt u mensen positief of veroordeelt u ze juist. 

Uw kernwaarden bepalen “wie u bent”.  In die zin kunt u zichzelf niet echt veranderen. Wat u wel kunt doen is uw kernwaarden ontkennen of wegstoppen en tegen natuurlijk gedrag gaan vertonen.  Wat ik u niet aanraad overigens. Want dat is wat u moe maakt, sloopt en niet zelden een “burn out” oplevert.

De oplossing is eigenlijk simpeler dan u wellicht denkt. Het geheim ligt in het afsluiten van een EMOTIONEEL CONTRACT met uw teamleden.

Medewerkers hebben – los van formele ontwikkel-, functionerings- en beoordelingsgesprekken,  het recht om te weten en snappen waarop u hen “afrekent” in positieve en negatieve zin.  Als leider moet u dus kristal helder uw top 5 waarden kunnen formuleren, vertaald naar:

welk gedrag u als gewenst ervaart en zult belonen

welk gedrag u als ongewenst ervaart en wat u niet zult accepteren

Jan de manager heeft inmiddels “een gezicht gekregen”.  Zijn teamleden snappen beter wat hij belangrijk vindt en waar zijn soms heftige emoties vandaan komen.  Twee mensen uit zijn team hebben geen contractverlening gekregen. En iedereen weet waarom niet.  Een ander teamlid is gepromoveerd. Een beloning voor zijn getoonde passie, eerlijkheid, integriteit, pro-actieve opstelling en vernieuwingsdrang.

Marco Scheele

RedFoxBlue – Leiderschap Coach

Marco Scheele

Marco Scheele is auteur van het boek "Pratende Pakken" en directeur en aandeelhouder van RedFoxBlue. RedFoxBlue werkt voor kleine en grote, maar vooral voor dappere bedrijven die het verschil willen maken in hun markten en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. We begeleiden klanten in de vertaalslag van "markt naar commerciele strategie" en "van Commerciele strategie naar alle haarvaten van de operatie". Met een aanpak die door klanten wordt omschreven als gepassioneerd, doorleefd en resultaatgericht. Waar mogelijk op basis van partnership met harde resultaatafspraken en beloning op basis van het gerealiseerde verkoopsucces. Wilt u meer weten over RedFoxBlue, haar klanten en haar vijfentwintig gedreven professionals met ruime directie en senior sales management ervaring. Surf dan naar www.redfoxblue.nl U kunt zijn boek "Pratende Pakken"bestellen op www.pratendepakken.nl .

m.scheele@redfoxblue.nl