Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Waar lekt jouw website?


22 feb 2018

Alle mkb-websites zijn zo lek als een mandje!
Want er slaagt er geen één in om een conversiepercentage (bezoekers die zich aanmelden) van 100% te realiseren. En dit kan en hoeft ook niet. Weet dat het gemiddelde conversiepercentage 1% is.

Maar een geoptimaliseerde website scoort beter dan het gemiddelde! Dit kan soms factor 2 – 4 schelen! Optimaliseren is als lekken dichten. Zorgen dat de website in al zijn facetten klaar is om te fungeren als een online accountmanager. Hoe lek is jouw website??

Een uitnodigende etalage?
Ik vergelijk een website vaak als een restaurant. Als de gevel, de etalage en menukaart er niet goed uitzien… dan loop ik door. Bij een website heet dit ‘bouncen’. Potentiele klanten bezoeken je homepage / website, doen niets en klikken weg. Dit is al een erg groot lek. Want waarom gaan ze niet verder? Waarom nemen ze niet de moeite om naar binnen te gaan?

Een soepele entree?
Eenmaal in het restaurant wil je geholpen worden. Wil je aangesproken worden, wil je dat er iemand naar je toekomt en je verder helpt. Met een website (ondanks dat het digitaal is) werkt het niet anders. Spreekt jouw website de bezoekers aan? Kun jij op welke wijze dan ook snel vinden waar je naar op zoek bent? Als dit niet zo is, heb je weer een belangrijk lek gevonden!

De boel op orde?
In het restaurant verwacht je dat alles spik en span is. Maar zodra je ziet dat de bar een rommeltje is, of dat er allemaal troep op de grond ligt, of dat de serveersters eerder hardlopen dan flaneren… dan voel je bij jezelf… ze hebben de boel niet op orde! Heb jij de boel op orde op je website? Staat alles er spik en span bij? Is alles wat er staat helder, actueel en strak gepresenteerd?

Waar is het toilet?
In het restaurant (waar je vaak nog nooit bent geweest) wil je zonder moeite even naar het toilet. Maar waar is het toilet? Staat dit goed aangegeven? Of ben je aangewezen op de hollende serveersters? In een website praten we over gebruiksvriendelijkheid. Kan iedere bezoeker op jouw website vinden wat hij zoekt? Zonder dat hij / zij in de telefoon moet klimmen?

Had ik dit besteld?
Als gast in een restaurant heb je een verwachtingspatroon van hoe een gerecht smaakt / eruit ziet. Maar strookt dit altijd met de werkelijkheid? Zo is het ook op een website erg belangrijk om te zorgen dat bezoekers snappen wat je aanbiedt. Niet in abstracte bewoordingen, maar concreet en lekker praktisch. Zodat een bezoeker sneller zal overgaan tot actie (formulier invullen, bellen, downloaden, inschrijven nieuwsbrief etc.).

Een bomvolle menukaart
Wat denk je als je de menukaart openslaat en leest dat er pannenkoeken, pizza’s, Chinees en ook nog Surinaams eten wordt geserveerd. Ik denk “nee bedankt, snel wegwezen”. Ze zijn nergens in gespecialiseerd, ze bieden alles aan, voelt niet als geloofwaardig. Zo is het ook met jouw website. Durf je te kiezen en een scherpe focus te hanteren…. Of bied je ook eigenlijk een te volle en brede menukaart aan die niets van onderscheidend vermogen / uniekheid uitstraalt?

Door de ogen van je bezoeker
Als het je lukt om je website te bekijken door de ogen van een bezoeker… zul je al snel op lekken stuiten die op te lossen zijn. Maar vaak is het lastig om als eigenaar / ondernemer je blinde vlek te ontstijgen en je website ‘neutraal’ te beoordelen.

Dicht de lekken van je website!
Als het lukt om de grootste lekken te dichten, dan wordt je website aantrekkelijker en effectiever. Als er nu 1 aanmelding op de 200 bezoekers binnenkomt… dan kunnen dat er zo 3 of 4 worden op dezelfde hoeveelheid.

Wil jij ook de lekken in je website opsporen en dichten? Dan heb ik een interessant artikel waar je veel inspiratie uit kunt halen.

http://www.online-marketingmachine.nl/artikel/10-website-marketing-tips

 

Marco Bouman

Marco Bouman is online groei consultant en hij begeleid Ondernemers en MKB bedrijven met online groeien. Zijn website: https://marcobouman.com/

info@marcobouman.com