Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Verkoopbudget opstellen? Waarom, hoe en wat!

Het verkoopbudget bepalen geeft rust, iedereen weet wat de doelen zijn. Het planningsproces heeft als doel om de tijd van het salesteam zo optimaal mogelijk te benutten en dus de markt zo effectief mogelijk te bewerken.

Waarom stellen we verkoopbudget en doelstellingen vast?

Het vaststellen van doelstellingen leidt tot een focus in de besteding van je tijd. Het biedt jou en je salesmanager de mogelijkheid om keuzes te maken in welke activiteiten, producten en klanten/prospects je je energie gaat steken, je bent dus resultaatgericht. Daarnaast maken doelstellingen op basis van het verkoopbudget je inspanningen en resultaten meetbaar en stuurbaar. Tot slot leidt het hebben van gezamenlijke doelstellingen voor een team tot meer team spirit en samenwerking.

Kortom, met goede doelstellingen haal je meer uit je zelf en de markt.

Hoe stellen we de (verkoop)doelstellingen vast?

Het vaststellen van de doelstellingen gebeurt op basis van verschillende bronnen. Deze bronnen geven inzicht in hoe de markt zich ontwikkelt, waar de kansen liggen, de prestaties van de concurrenten etc. Hiermee kan een beeld worden gevormd van welke omzet realiseerbaar is en welke inspanningen hiervoor nodig zijn.

Welke hulpmiddelen hebben we om de doelstellingen vast te stellen?

Voor het vaststellen van het verkoopbudget en de doelstellingen maak je gebruik van de volgende hulpmiddelen:

  • Verkoopplan
  • Marktbewerkingplan
  • Accountplan
  • Concurrentie analyse
  • Kansenplan

Elmo Wieland

Elmo is consultant op actuele thema's als Big Data, DigitaleTransformatie en Klantgerichtheid. Hierin staat het gebruik van data centraal. Of het gaat om inzichten verkrijgen via rapportages (zoals Power BI) of het gebruik van advanced analytics om voorspellingen te doen. Elmo heeft Bedrijfskunde gestudeerd (Bachelor Nijenrode, Master KU Leuven) en heeft in 2018 de post doctorale opleiding "Business Analytics & Data Science" aan de VU afgerond. Hiervoor was Elmo verbonden aan RedFoxBlue en Macaw. Hij werkt voor klanten in tal van branches. Zijn expertisegebieden zijn: Customer Data Platform, integrale analyses en formuleren verbeterplan, commerciële workshops, projectmanagement, integrale trajecten en interimopdrachten, procesverbetering en CRM. Sinds 2006 is Elmo tevens mede eigenaar en directeur van www.salesgids.com. Hiervoor was Elmo Manager bij Deloitte Consulting (3 jaar internationale projecten CRM en proces verbetering) en zelf commercieel actief als Key Account Manager en Business Manager bij Duracell en Panasonic.

wieland@salesgids.com