Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Verdringen marktplaatsen zoekmachines in e-commerce?


20 mrt 2018

 

global_marketplaces-740x400

In de VS nemen partijen als Amazon en Ebay  een steeds groter marktaandeel in. Dergelijke ‘marktplaatsen’ zijn volgens schattingen goed voor 25% van de totale online retailomzet. De verwachting is dat dit percentage in 2020 is gegroeid naar 39%.

“35% start zoektocht bij een marktplaats”

Uit onderzoek van UPS van deze zomer blijkt dat 85% van alle online shoppers het afgelopen jaar één of meerdere keren iets heeft gekocht bij een online ‘marktplaats’. Amazon is met 70% veruit de grootste partij gevolgd door Ebay (53%), Sears (18%), (Etsy (17%), Newegg (12%) en nieuwkomer Jet (6%). Het is, in de VS, ook de gewoonste zaak van de wereld dat je op een dergelijk platform producten koopt bij een individuele retailer, 96% van alle online shoppers is zich hiervan bewust.

35% van alle zoektochten start bij een online marktplaats, gevolgd door de website/winkel van een retailer met 31% en 15% start bij een zoekmachine.

De opkomst van dergelijke marktplaatsen is niets nieuws maar is iets wat in Nederland pas sinds een aantal jaar écht op gang aan het komen is. Bol stelde in 2011 zijn platform open voor wederverkopers, en dit levert op jaarbasis ruim 100 miljoen aan extra omzet op (gebaseerd op cijfers uit 2015). Al mag deze omzet officieel niet aan Bol worden toegekend, het is wel omzet die via het platform van Bol verloopt en niet bij anderen.

Nederlanders kopen steeds meer online in China

Wereldwijd gezien wordt de druk van grotere partijen voelbaar en worden de mogelijkheden om over de grens te kopen en verkopen steeds eenvoudiger. Alibaba is met zijn dochter AliExpress al geruime tijd bereikbaar voor Europese consumenten, en niet zonder resultaat. In Nederland zijn Chinese webwinkels flink in opkomst. Volgens Thuiswinkel.org directeur Wijnand Jongen realiseert Alibaba alleen in Nederland een omzet van enkele tientallen miljoenen.

Als retailer kon je lange tijd weinig voet aan de grond krijgen bij deze internetgigant. Met de komst van Tmall global, een platform wat retailers in staat stelt om producten in China aan de man te brengen, kwam daar verandering in. Grote spelers uit Nederland zijn hier ondertussen op actief, denk aan Flinders, G-Star,  Nutricia, Holland at Home en Albert Heijn.

De 5 belangrijkste redenen om zoekmachines over te slaan

Eén op de vier online shoppers verwacht marktplaatsen meer te gaan gebruiken om producten te zoeken en te kopen. Maar wat maakt deze marktplaatsen dan beter dan een zoekmachine? De 5 belangrijkste redenen zijn betere prijzen, geen of lagere verzendkosten, levertijd, voorraad en een breder assortiment.

top-5-redenenAls Nederlandse webwinkel wordt het steeds lastiger om onderscheidend te zijn en de ‘grote jongens’ bij te blijven met alle mogelijkheden en ontwikkelingen. Platformen zoals Bol.com en Marktplaats.nl in Nederland en de genoemde buitenlandse partijen bieden interessante (groei)kansen voor de toekomst.

Bron: