Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Ultieme sollicitatietips voor een salesfunctie


06 sep 2018

Voor velen is het solliciteren voor een salesfunctie absoluut geen pretje. Hoe kun je jezelf het beste voorbereiden voor de sollicitatie? Het sollicitatieproces bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk: een curriculum vitae, een sollicitatiebrief en het sollicitatiegesprek. Lees verder voor sollicitatietips voor elk onderdeel.

Curriculum Vitae

Een CV is de allereerste indruk als persoon die je afgeeft. Er zijn een paar eisen waaraan een CV zal moeten voldoen. Allereerst zijn de standaardgegevens van jou nodig ofwel, contactgegevens. Je voor- en achternaam, geboortedatum, adres en telefoonnummer moeten in je CV staan. Zorg er tevens voor dat je CV geen standaard CV is, maar gepersonaliseerd is op de vacature. Er gaat iets meer tijd in zitten, maar leidt wel tot een betere respons.

Stel jezelf voor met een persoonlijk stukje over wie je bent. Laat ook dat aansluiten op de vacature, bijvoorbeeld met wat pluspunten die een pré zijn bij de salesfunctie. Daarnaast staat je werkervaring. Zorg ervoor dat het relevant is op de sales vacature, dus geen korte bijbaantjes, zoals het werken in een bloembollenkwekerij, die op een blauwe maandag zijn uitgeoefend. Natuurlijk zijn de opleidingen ook op je CV te vinden, te beginnen met het middelbareschooldiploma. Als je een relevante minor met een salesachtergrond hebt gevolgd, is dat een pluspunt op jouw CV. Dit geldt ook voor relevante kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan. Tot slot is een formele foto een bonus op je CV. Wat ervoor zorgt dat het bedrijf jou beter zal onthouden. 

Sollicitatiebrief

Bij het opsturen van je CV is een sollicitatiebrief noodzakelijk. In een sollicitatiebrief kun je je onderscheiden tegenover andere kandidaten. Geef in je sollicitatiebrief aan waarom jij de functie goed zal bekleden en past bij het bedrijf. Zorg ervoor dat je, voordat je begint met schrijven, het bedrijf kent. Waar staat het bedrijf voor en wat zijn de toekomstplannen? Hoe kun jij helpen die plannen te bereiken? Stel jezelf de vraag: waarom zou het bedrijf jou aan moeten nemen? Laat je creativiteit de vrije loop en wees origineel. Hiermee onderscheid je jezelf! Tot slot, zorg ervoor dat je sollicitatiebrief geen opsomming is van je CV, want er moet duidelijk worden waarom je bij het bedrijf past.

Sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is de laatste fase van het sollicitatieproces. Zorg er tevens voor dat je het bedrijf kent en weet wat voor kleding je aan moet doen. Bekijk van tevoren of het een formeel of informeel bedrijf is, ofwel je netjes gekleed moet zijn of casual kleding volstaat. Bedenk je sterke punten en hoe je die toe zal passen in de salesfunctie. Bedenk ook zwakke punten, maar geef aan hoe je daaraan gaat werken. Tot slot, zorg ervoor dat je van tevoren vragen hebt bedacht die je kunt stellen, zodat je geïnteresseerd en voorbereid overkomt.

Kijk hier voor meer tips!

Lucas Koren

Lucas Koren is werkzaam als online marketeer bij Young Capital. YoungCapital gelooft in de kracht van jonge mensen. Met hun frisse kijk en eindeloze energie kunnen ze de wereld veroveren. Als digital natives hebben ze nieuwe ideeën over werken.

l.koren@youngcapital.nl