Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Twitter is geen verkoopmachine


13 mrt 2018

Velen denken dat je het sociale medium Twitter rechtstreeks kunt inzetten als verkoopmachine. Dit is een misvatting.

Twitteren: ‘Hier ben ik, dit doe ik nu’

Waar bent, wat doet u? Via Twitter laat u iedereen in 140 tekens weten wat u waar doet. Politici als minister Verhagen en sterren als actrice Demi Moore Twitteren (‘kwetteren’) allemaal. U kunt dus volgen wat zij beleven.

Er zijn steeds meer mensen, organisaties, evenementen of campagnevoerders met een Twitter-identiteit. In de maand juni van dit jaar bezochten bijna 45 miljoen unieke gebruikers de website.

Stelt u zich het gesprek bij het koffieautomaat voor. U praat, u luistert. U geeft en u ontvangt. Wat? Kennis en kennissen. Kennis is macht, maar kennissen maken u machtiger en op Twitter stikt het van de kennissen.
Twitter is een koffietafel, stamkroeg, babbelbox, praat-bij-het-koffieautomaat, communicatieleerschool, laboratorium, bibliotheek, netwerk, beeldvormer, anderen-blij-maker en een leadgenerator voor anderen en voor uzelf. U hebt contact met andere experts of gewoon met leuke en interessante mensen. Dit artikel informeert u over zakelijk gebruik van Twitter en helpt u om de eerste stappen te zetten in de wereld die Twitter heet. Of om nog meer uit Twitter te halen.

Beginnen met Twitter

Beginnen met Twitter doet u door een profiel aan te maken. Geef dit profiel bewust een identiteit: naam, foto, bio en een link naar uw website, blog of Linkedinprofiel. Kies niet voor ‘protect my updates’. U bepaalt zelf wat u schrijft en dus deelt. Gebruik bij voorkeur een herkenbare naam, die snel duidelijk maakt dat het om u of uw bedrijf gaat. Als u Piet Veenstra heet en u wordt door uw omgeving wel eens als ‘prettig gestoord’ ervaren, geef uzelf dan de naam ‘PietVeenstra’ en niet ‘MallePietje’. Twitter is een transparant medium en als een potentiële klant u nog nooit ontmoet heeft en op internet informatie over u verzamelt, dan kan er een vertekend beeld over u ontstaan bij alleen al de naam ‘MallePietje’. Sta dus stil bij de naam die u kiest. En welk merk wilt u via Twitter vertegenwoordigen? Gaan de tweets vertellen wat ú aan het doen bent of wat uw bedrijf aan het doen is?
En de foto die u erbij zet moet een close-up zijn van uw gezicht. Niet een foto met uw kinderen, de hond, marmot en de zes parkieten erop. Of een van uw held Michael Jackson of favoriete Gothic popgroep.

Waar moet tweet aan voldoen?

Als u op www.Twitter.com ook een achtergrondkleur en eventueel afbeelding heeft gekozen die past bij de huisstijl van uw website of u zelf, dan bent u klaar om uw eerste tweets te schrijven. U kunt hier helemaal uw eigen gang gaan. Sociale media experts geven u de tip: schrijf bruikbare tweets, interessante tweets en onderhoudende tweets. In maximaal 140 tekens per keer!
U maakt via Twitter gebruik van sociale media: content gecreëerd door hun publiek.

Waar ben je nu mee bezig?

Met Twitter stuurt u vanaf uw desktop, notebook of mobiel een tweet: een openbaar bericht van 140 tekens. Dit bericht verschijnt direct op het internet op de ‘public timeline’. Twitter is een soort microblog. Bij Twitter draait het om het onderwerp ‘waar ben je nu mee bezig’. Tweets kunnen ook opinies, berichten en gesprekken bevatten. Twitter wordt zowel privé als zakelijk toegepast. Het is aan te raden om privé en zakelijk te combineren in de verhouding van respectievelijk 30% en 70%. Ik leg u uit hoe dat eruit ziet en geef u hiervan voorbeelden.

Dit is een voorbeeld van een zakelijke tweetbericht (93 tekens):
… schrijft artikel over de voordelen van Twitter voor ondernemers. Wat wilt u daarin terugzien?

Dit is een voorbeeld van een tweetbericht met privé en zakelijke elementen (134 tekens):
… In dierentuin Amersfoort dit wknd in het kader van duurzaamheid olifantenpoep verkocht als mest voor de tuin. Goed idee, stink het? 😉

Dit is een voorbeeld van een privé tweetbericht (139 tekens):
… Flink stuk over het plateau gelopen met een klets-klets-babbel-babbel zoontje met fiets naast me, welke hoofdstad vind jij het mooist? e.d.

Humor werkt vaak ook aanstekelijk en zorgt voor verbondenheid. U kunt melden dat u gezwicht bent voor een hamburger speciaal en dat vandaag uw dieet de boom in kan. Dit is een voorbeeld uiteraard, maar kijk eens wat u met humor kunt bereiken. Uw eigen humor welteverstaan. Pas wel op met humor, want iedereen kan het lezen.

Bekende mensen citeren

Ik ken voorbeelden van Twitterberichten waarin een quote of uitspraak van een overleden bekendheid staat. Uiteraard met de naam van die persoon erbij. Vaak in het Engels zodat internationale Twitteraars het ook kunnen begrijpen. Meet eens wat dit soort tweets opleveren aan reacties, retweets (zie onder) en aan nieuwe volgers. Als u ‘uitzendt’ als een radiostation en dan alleen maar die quotes, vermoed ik dat het aantal reacties, retweets en nieuwe volgers achter blijft bij uw verwachtingen.

Hou het persoonlijk

Een belangrijke tip bij het Twitteren is: hou het persoonlijk. U bent een persoon die iets van zichzelf/haarzelf mag laten zien. Vertel dus niet alleen wat u aan het doen bent, maar ook wie u bent en waarom u het doet. Dus niet: “Tijd voor welverdiende nachtrust”. Deze van 112 tekens kan ook: “Tijd voor welverdiende nachtrust. Mijn been slaapt al. Of komt dat van het uren Twitteren op de scherpe badrand?”
Of deze blije tweet: “3 aanvragen op 1 dag! Taart … Woohoo!”
Ik ken voorbeelden van Twitteraars die ook plaatjes uploaden en Twitteren. Dat kan een gondeltochtje in Venetië zijn of een groep deelnemers van een seminar waar u spreekt. Bepaal voor uzelf wat u wilt communiceren en wat bij u en uw imago past.
Als u namens een bedrijf Twittert, hou het wel menselijk, maar niet te persoonlijk. Als u Twittert als ‘Personal Brand’ (u als mens en ondernemer) Twitter dan wat u denkt en doet, maar beperk de zakelijke aanbiedingen. Twitter is geen verkoopmachine om aanbieding na aanbieding eruit te doen en dan te denken dat mensen bestellen. Twitter is wel ideaal om een (persoonlijk) merk en een community te bouwen.

 

Volgen

De ’tweets’ (berichten) zijn te bekijken door anderen. U kunt andere Twitteraars ‘volgen’ en u kunt ‘gevolgd’ worden. Een volger vindt uw berichten zo interessant, bruikbaar of onderhoudend dat ze u graag volgen. Iedere keer dat u iets ‘Twittert’, kunnen uw volgers de ‘tweet’ lezen en erop reageren. Het voordeel van Twitter is dat uw volgers aan u blijven denken, het contact onderhouden wordt en dat het de volgers iets oplevert.
Volgers vinden is makkelijk; ze behouden is lastiger. Zaak dus om goede kwaliteit ‘content’ te creëren die mensen graag willen lezen en dat betekent ervaren en erover lezen. En dat kost tijd.
Op 1 september 2009 heb ik een profiel aangemaakt op Twitter. Voor die tijd zei ik tegen mezelf en anderen: “Wat kan ik nu in 140 karakters schrijven wat bovendien ook nog eens interessant is om te lezen door anderen?” Ik ben drie weken verder en heb advies gegeven en ontvangen van andere experts. Want iedereen is expert op zijn/haar vakgebied. Ongeveer de helft van alle Twitteraars volgen en worden gevolgd door circa tien anderen. Om het top tien percentage van Twitter-gebruikers te zijn, moet u minimaal tachtig volgers hebben en zelf meer dan zeventig mensen volgen.
Volgers zijn waardevol. Des te meer volgers u hebt, des te verder uw tweets reiken en des te meer invloed u hebt. En het is het waard om het aantal volgers van uw volgers te bekijken en om er mee te Twitteren.

Ons kent ons

Mensen houden ervan om zaken te doen met mensen die zij kennen. En als je elkaar kent, dan praat je op gezette tijden met elkaar en wissel je ideeën uit. Zakelijke onderwerpen of over de dingen van alledag. Op het Internet doen mensen dat via Twitter. Twitter is een manier om korte updates van jezelf te zenden aan mensen die daarin geïnteresseerd zijn. Nu lijkt Twitter op een éénrichting-uitzendstation en dat is niet de bedoeling van Twitter! Nee, Twitter is een tweeweg-communicatie-instrument. Hetzelfde geldt voor Twitteraars die alleen maar volgers willen hebben en zelf nauwelijks niemand (willen) volgen. Dit type Twitteraars komen over als ‘spammers’. Alleen geïnteresseerd in het zenden van informatie aan een zo groot mogelijk publiek.

Experts

Wat u op Twitter zult vinden, zijn experts. Ieder op zijn of haar eigen vakgebied. Dat is Twitter’s sterke punt. Zaak dus om deze experts te vinden over ‘onderwerp X’ en hen aan te moedigen om u te volgen. Hoe kunt u dat doen? Het is goed om te beginnen om de ‘Key-Twitteraars’ van ‘onderwerp X’ te vinden en deze tot volger van u te maken. Via de zoekfunctie kunt u mensen en onderwerpen vinden en er verder over lezen. U kunt deze ‘Key-Twitteraar’ volgen en u in de discussie mengen door uw expertise te delen met de anderen. Of antwoord te geven op een verzoek. Als de ‘Key-Twitteraar’ met, zeg, 2.000 volgers reageert dan is er iets moois gebeurd. Alle volgers van deze ‘Key-Twitteraar’ zien uw naam voorbij komen en menigeen zal een kijkje nemen op uw profiel of ook het gesprek met u aangaan. Des te meer mensen reageren op tweets, des te invloedrijker zijn uw tweets. U kunt ook besluiten om een persoonlijk bericht (DM = Direct Message) te sturen naar de ‘Key-Twitteraar’, maar dan moet u elkaar eerst volgen. Niemand anders dan jullie tweeën ziet deze tweet. En net als voor het netwerken in de reële wereld geldt: Twitter werkt omdat Twitteraars bereid zijn om gratis waardevolle kennis te delen met anderen.
In het algemeen vindt de gemiddelde mens het prettig om anderen te helpen en zijn of haar expertise te tonen. Geef advies en vraag advies. Ook ‘guru’s’ zijn mensen die om advies kunnen vragen en mogen ontvangen.

Retweet

RT, oftewel ‘retweet’, is dat u iemand anders tweet doorstuurt, waarbij u credits geeft aan de originele Twitteraar. Een voorbeeld van een dergelijk bericht is het volgende. ‘PeterVeenstra’ stuurt dit Twitterbericht:

RT @JanWillemSeip: is blij dat in 2010 het ‘urencriterium’ vervalt. Hoeft een ondernemer minder te administreren. http://tinyurl.com/r8sg7p

Peter Veenstra is een volger van mij en hij vindt dit bericht zo waardevol dat hij het Twittert, zodat zijn 278 volgers deze tweet in hun ‘timeline’ zien.
De vreemde url in de tweet is een werkende url, maar door Twitter verkort om tekens te besparen.

Resultaten

Vrijwel dagelijks sta ik voor groepen mensen en als ik het dan heb over netwerken en acquisitie mag sociale media niet ontbreken als middel om doelen te bereiken. Vrijwel altijd heb ik mensen die me vragen wat – in dit geval – Twitter oplevert. Tot voor drie weken terug gaf ik succesvolle voorbeelden over wat je met bijvoorbeeld LinkedIn kunt bereiken. Nu voeg ik aan dat rijtje met successen Twitter toe. Neem vanmiddag. Ik verzond een tweet met de vraag welke resultaten zoal geboekt zijn door Twitter als input voor dit artikel en seminars die ik geef. Twitteren betekent ‘tjilpen’ of ‘kwetteren’ en ik verzeker u dat het leek of in Burgers Bush stond of een goed gevulde voliere. Binnen tien minuten stroomden de tweets binnen! Een greep uit de antwoorden op de vraag “Welke resultaten heb je geboekt met Twitter?”

 • @benlicher een ontwerpster brochures en een websitebouwer gevonden (leveranciers) en 2 klanten gevonden
 • @MarcelvanDriel Concreet resultaat dat ik boekte: nieuwe oppas binnen 5 minuten
 • @MarcelvanDriel Ik zou zeggen: @KarenRomme, die Tweet net dat haar boekverkopen bij Bol.com zijn gestegen door Twitter.
 • @maudcharta De Twitterveilingen doen het altijd goed, is ook aandacht voor geweest in reguliere pers.
 • @kaatmossel Wist je al dat min Koenders ‘mijn’ bedrag verhoogde tot 63.000! Mega toch!
 • @laurababel mijn resultaten via Twitter: vele klanten binnengehaald, mijn lijst is gegroeid, gelegenheden om te spreken gegroeid.
 • @Netwerkmakelaar ik heb via Twitter een uitgever gevonden voor mijn nieuwe, nog af te maken boek.
 • @Netwerkmakelaar onze Google positie is flink gestegen en onze website wordt veel frequenter bezocht.
 • @JanWillemSeip Tweetbox loopt vol! 🙂 Collega Kleingeld, ook dank. Gefeliciteerd. Ik heb ook resultaten geboekt nu. Top! Dank Twittervrienden.

Nog niet op Twitter? Probeer het eens en volg me op Twitter Twitter.com/JanWillemSeip. Ik volg u terug en Twitter daar graag verder met u door.

Gebruikte bronnen of om verder te lezen:

 • Artikel: link
 • Boek: Twitterpower door Joel Comm (2009)
 • Mijn Twittervrienden (bedankt voor de input!)
 • Dit artikel is eerder verschenen als blog op link

Jan Willem Seip

Jan-Willem Seip (1968) is Oefenmeester in Klantcontact. Zijn motto is "Verkopen is mensenwerk". Dit laat hij ondernemers ook ervaren: met aanstekelijk enthousiasme een écht contact en chemie bij een ander laten ontstaan.

coach@vendicum.nl