Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Turn opportunity into sales results


20 aug 2018

We leven in boeiende tijden. De mogelijkheden die worden geboden door data insights in klantengedrag, automatisering van sales-, marketing- en serviceprocessen, inzet van artificële intelligence in decision making en gebruik van virtual- en augmented reality in het verkoop- en customer experience zijn van een zelfde orde als de uitvinding van het weefgetouw, de stoommachine, elektriciteit, telegrafie en het vliegtuig.

De doorbraak – en vooral de combinatie – van deze nieuwe technologieën verandert de wereld in dezelfde mate als de diverse industriële revoluties dat gedaan hebben.

Alleen gaat de verandering een stuk sneller dan in het verleden. Algemeen wordt aangenomen dat de manier waarop klanten zullen kopen en de manier waarop bedrijven zullen verkopen tegen 2025 structureel anders zal zijn dan vandaag.

Op dat moment zullen de concepten die nu getest worden zoals de winkel van Amazon waar je buitenloopt zonder af te rekenen, het kopen van productielijnen en powerplants op basis van virtual en augmented reality walk-throughs en het handelen tussen customer bots en supplier bots zonder menselijke sturing zo gewoon zin dat we er niet meer van zullen opkijken.

Dat is al binnen 7 jaar. Een aantal bedrijven zijn al aardig gevorderd om nieuwe technologiën op te nemen in hun commerciële benadering. Reynaers Aluminium, een wereldleider in innovatieve en duurzame aluminium toepassingen, installeerde een experience center waar architecten, bouwheren en plaatsers – in gebouwen kunnen rondwandelen op basis van de upload van een set werktekeningen.

Bedrijven in mechanical engineering bieden meer en meer de mogelijkheid om volledige productielijnen en sleutel op de deur fabrieken te configureren en te bestellen.

Inzet van augmented reality in service and support is vandaag al meer norm dan uitzondering.

Toch zijn er nog bedrijven die de kat uit de boom kijken.

Dat is in tijden waarin klanten de service levels van Bol.com en Amazon als norm nemen voor de beoordeling van elke stap van de customer journey en waarin split-second beslissingen worden genomen om verder te werken met een bedrijf of toch maar even verder te surfen naar een beter alternatief niet de beste strategie.

De opportuniteiten liggen voor het grijpen. Meer dan ooit tevoren. Maar de window of opportunity gaat niet voor eeuwig openblijven. Ik schat in dat in de meeste sectoren nog maximaal 3 jaar hebben om posities in te nemen. Wie dan niet mee is gaat de gevolgen van de aarzeling beginnen merken.

Lead. Follow. Or get out of the way.

De keuze is denk ik niet moeilijk te maken.

Do you see the possibilities?

Patrick Maes

Patrick Maes is stichtend vennoot van CPI, gespecialiseerd in het hertekenen en optimaliseren van commerciële benaderingen. Patrick Maes geeft inspiratieworkshops over de toepassing van Sales 4.0 voor managementteams. Hij is gastdocent aan verschillende managementopleidingen en een regelmatig spreker op seminars en congressen over commerciële organisatie en strategie en auteur van "Disruptive Selling". http://cpi-consulting.eu

patrick.maes@cpi-consulting.eu