Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Top 5 beste CRM systemen voor sales professionals


02 mrt 2021

Hoe wordt je echt een effectieve klantgerichte sales organisatie? Juist, ontwikkel een CRM strategie en laat deze faciliteren door een goed CRM systeem. Breng al je klant processen samen in een systeem en zorg voor een gestroomlijnd sales proces.

Welk CRM systeem past het beste bij het werk van de sales professional? Uiteraard is de sales professional vooral bezig met zijn pipeline en alle activiteiten die hiermee verband houden. Het CRM systeem moet dit makkelijk maken en daarnaast de bron van de leads bijhouden, succes van campagnes meten en eenvoudige registratie van alle klantgegevens mogelijk maken. Wij hebben een voorselectie gemaakt, met name geschikt voor het MKB. Wil je een uitgebreidere lijst CRM systemen en zelf selecteren?

Top 5 beste CRM systemen voor sales professionals


 

In deze lijst komen zoals je ziet niet de grotere CRM aanbieders voor. Uiteraard zijn Salesforce.com, Oracle, SAP en Microsoft zeer goede pakketten maar deze zijn minder geschikt voor kleine bedrijven. Voor een leuk artikel over de diverse partijen op de markt zie dit Amerikaans onderzoek.

Wat is belangrijk in CRM systemen voor sales professionals?

Leadscoring

Leadscoring is een systeem waarbij je een score toekent aan elke lead in je CRM/Marketing Automation systeem op basis van bepaalde criteria. Hierdoor kun je beter bepalen welke lead gekwalificeerd is om opgepakt te worden door het salesteam. Het eerste deel betreft de basis gegevens. Dit zijn gegevens zoals de naam van een lead, e-mailadres, leeftijd, bedrijf waar men werkt, telefoonnummer etcetera. Vaak zijn deze gegevens verkregen door het invullen van een formulier of bijvoorbeeld een download van een whitepaper.

De lead scoring gebeurt aan de van acties die een lead onderneemt. Dit kan bijvoorbeeld het bezoeken van een bepaalde pagina op je website zijn, het openen van een e-mail of het aanklikken van een link in een mail. Hoe meer actie of hoe belangrijker deze zijn, hoe meer ‘punten’ en hoe hoger de lead scoort. Op basis van een bepaalde score kan er dan weer een actie worden ondernomen.

Sales pipeline mogelijkheden

Dit is een functie in het CRM-systeem voor het monitoren van het aantal en de status van leads. Hierdoor behoort het verliezen van leads door een slordige opvolging tot het verleden. Ook kan je door analyse van de sales pipeline je toekomstige marketing- en verkoopacties gerichter inzetten.

Contactmomenten bijhouden

Als onderdeel van relatiebeheer is ook contactmanagement één van de belangrijkste en meest gebruikte toepassingen van CRM systemen. Alles kunt u vastleggen: met wie je contact hebt, wanneer, waarover en via welk medium bijvoorbeeld. Het legt alle contactmomenten vast, maar stelt je ook in staat contactmomenten te plannen. Door aan contacten statussen toe te kennen, kunt u eenvoudig vervolgacties definiëren, plannen en bewaken (workflow management).

Automatische workflows en reminders

Met deze functie kun je alle CRM processen sturen en bewaken. De meeste CRM systemen ondersteunen drie soorten workflow’s (werkstromen): klantcontacten, marketingacties en projectactiviteiten. Workflow management stelt je steeds in staat om eenvoudig een volgende activiteit te bepalen en in te plannen.

Inzicht met sales rapportages

Hiermee kun je de voortgang van het verkoopproces bewaken (opportunity management) en orders vastleggen in het CRM systeem. Je kan verkoopregio’s en verkoopbudgetten vastleggen. Ook kan je verkoopprognoses opstellen en forecast berekeningen uitvoeren. Een goede sales rapportage stelt je in staat om goede conclusies te trekken over de kwantiteit en de kwaliteit van leads, contacten, acties enz.

 

 

Elmo Wieland

Elmo is consultant en helpt bedrijven om sales resultaten te verbeteren. Hij gebruikt hier een zelf ontwikkeld integraal model voor waar strategie, processen, data en de mens samen zorgen voor resultaat. Elmo heeft Bedrijfskunde gestudeerd (Bachelor Nijenrode, Master KU Leuven) en heeft in 2018 de post doctorale opleiding "Business Analytics & Data Science" aan de VU afgerond. Hij werkt voor klanten in tal van branches. Zijn expertisegebieden zijn: Klantgerichtheid, integrale analyses en formuleren verbeterplan, commerciële workshops, integrale trajecten en interimopdrachten, procesverbetering en CRM. Sinds 2006 is Elmo tevens mede eigenaar en directeur van www.salesgids.com. Hiervoor was Elmo Manager bij Deloitte Consulting (3 jaar internationale projecten CRM en proces verbetering) en zelf commercieel actief als Key Account Manager en Business Manager bij Duracell en Panasonic.

wieland@salesgids.com