Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Tips om klantloyaliteit te verhogen


12 feb 2021

Het in contact blijven met mensen en bedrijven die al eens klant zijn geweest, zelfs nadat een deal is gesloten, is erg belangrijk. De waarschijnlijkheid dat jij opnieuw geboekt wordt stijgt, wanneer klanten al eens eerder dankbaar en tevreden gebruik hebben gemaakt van jouw diensten. Hierbij is het echter van groot belang dat de desbetreffende klant jou nog herinnert.

Klantloyaliteit kort toegelicht

Bij klantloyaliteit staat dit centraal: het zo lang mogelijk in het geheugen blijven van de (potentiële) klant. De term klantloyaliteit verwijst niet alleen naar het resultaat, d.w.z. de klant die loyaal is aan jouw bedrijf. Ook alle maatregelen die dit resultaat stimuleren, worden zo genoemd. Deze maatregelen zijn enorm belangrijk en meestal ook veel gemakkelijker en goedkoper om uit te voeren dan het werven van nieuwe klanten.

Voor speciale zakenpartners

Gedigitaliseerde en geautomatiseerde manieren van klantenbinding zijn vandaag de dag moeilijk weg te denken en vormen een groot deel van een succesvolle marketingstrategie. Voor bijzonder waardevolle klanten en jouw belangrijkste zakenpartners is het echter de moeite waard om de aandacht op jouzelf te vestigen met meer ongebruikelijke methoden. Bedrukte relatiegeschenken zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Je kunt tegenwoordig immers jouw eigen bedrijfslogo en -naam op zo’n beetje alles zetten. Je dient echter van tevoren goed te overwegen hoeveel je uitgeven wilt aan materiële promotieartikelen en wat je ervan verwacht. Sommige items zullen slechts een kort reclame-effect hebben, andere kunnen er echter voor zorgen dat jouw bedrijf op de lange termijn zichtbaar blijft voor de ontvanger.

Hoe klantenloyaliteit eruit kan zien

Een klassiek instrument om klanten te binden is bijvoorbeeld een bonuskaart. Degenen die vaak naar jouw zaak komen kunnen het laten stempelen en een gratis bonus ontvangen na de tiende aankoop – een wijdverbreid concept. Op het gebied van het digitale aanbod openbaart zich een veelvoud aan nieuwe mogelijkheden, waarmee eenmalige klanten tot vaste klanten kunnen worden gemaakt. Wanneer een klant een website bezoekt of een app gebruikt, wordt een enorme hoeveelheid gegevens verzameld die helpen om gebruikers te analyseren en een gedetailleerd profiel van hen aan te maken. Op basis hiervan kan marketing worden gepersonaliseerd en gericht, wat leidt tot hogere verkoopcijfers.

Het belang van klantenbinding

Een vereenvoudigde opdeling van de verkopen onderscheidt zich in twee categorieën: gegenereerde omzet door nieuwe klanten en door de al bestaande klanten. Wie zijn omzet wilt verhogen, speelt hierop in. Het is dus van belang dat er nieuwe klanten worden geworven, maar ook dat de al bestaande klanten worden overtuigd van het (nieuwe) aanbod. In het ideale geval worden beide strategieën ingezet. Het werven van nieuwe klanten is echter moeilijk en vooral duur geworden, hierdoor is het ook een geldkwestie.

Jonge bedrijven hebben het moeilijker bij het inzetten van zo´n strategie: zij kunnen zich slechts richten op een hanteerbaar aantal (bestaande) klanten. Andere concurrenten die langer op de markt zijn, hebben hier daarentegen een groot voordeel.

Beter vroeg dan laat

Toch moeten ook startups zo vroeg mogelijk starten met het versterken van de klantrelaties. Voorwaarde hiervoor is een altijd actuele contactlijst. Met behulp van nieuwsbrieven, speciale aanbiedingen en kortingsacties etc. blijft jouw bedrijf in herinnering. Wees echter voorzichtig dat je het niet overdrijft. Anders worden de meldingen in de inbox snel als vervelend ervaren en komen ze in de spam terecht.

Blijven uitbreiden

Wie eenmaal een stabiel niveau van inkomsten heeft bereikt, moet inspanningen op het gebied van klantbetrokkenheid blijven uitbreiden. Nauwkeurige geautomatiseerde analyses van het koopgedrag zullen aan jouw database worden toegevoegd, waardoor de marketingkansen worden vergroot. Hoe meer jouw bedrijf groeit, des te belangrijker het klantenbestand wordt. De focus van marketing verschuift dus zichtbaar van nieuwe klantenwerving naar klantenbinding tot beide pijlers uiteindelijk in balans zijn.

Foto:© PopTika / Shutterstock

Salesgids

Salesgids is de internetportal voor slimme en vooruitstrevende salesprofessionals. U vindt hier een breed scala aan trainingen, artikelen, gratis formats, boeken, links en oplossingen voor verkoopsucces. Niet voor niets is Salesgids in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor iedereen die zich bezighoudt met verkoop, zowel op uitvoerend gebied als op managementniveau. Salesgids is met bijna 45.000 abonnees en tienduizenden views per maand het grootste internet portal voor verkopers en salesmanagers in Nederland.

info@salesgids.com