Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Strijd om jong talent


09 jul 2019

De behoefte aan medewerkers is groter dan tijdens de crisis. We spreken niet langer meer over schaarste. Er is sprake van een tekort aan medewerkers. Dus het is strijden om (jong) talent. Voor deze blog spraken we met drie arbeidsmarkt experts. Werkgevers doen er goed aan om hun blik op de ideale medewerker te verruimen, vinden de drie experts. Er zijn heus nog wel mensen te vinden, maar ben jij bereid je eisen bij de stellen?

Eigen schuld?

Volgens Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt ontstaan er zeker tot 2020 grote tekorten op de arbeidsmarkt. Paul de Beer, bijzonder hoogleraar Arbeidsverhoudingen aan de UvA kent de getallen, maar verbindt er liever nog geen conclusies aan. “De enige zekerheid is dat we geen zekerheid hebben. Conjunctuur is nu eenmaal grillig, dat zag je in 2008. Niemand voorspelde de val van Lehman Brothers en de crisis erna.” De Beer nuanceert: “Een absoluut arbeidstekort bestaat eigenlijk niet. Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om de vraag aan te passen aan het aanbod – of andersom. Simpel gezegd: je moet op tijd op zoek naar oplossingen, dat hoort bij goed ondernemerschap.”

Of er voldoende naar oplossingen wordt gezocht? “Nee. Zeker in de crisis hebben bedrijven zitten slapen. In goede tijden spenderen ze te veel. Maar gaat het slechter, dan trappen ze massaal op de rem. Bezuinigingen, ontslagrondes. Wat doe je zélf om een personeelstekort en uitstroom te voorkomen? Investeer altijd in mensen, in goede en juist in slechte tijden. Concurrentiekracht krijgen we in Nederland niet door lage loonkosten, wel door hoge kwaliteit van medewerkers,” aldus De Beer.

Kijk breder

Rob Groot, Business development director bij YoungCapital vindt dat bedrijven breder moeten kijken. Hij ziet dat bedrijven die meebewegen met de arbeidsmarkt, de strijd om de kandidaat winnen. Groot: “Ook zij zoeken bijvoorbeeld die veelgevraagde kandidaat met diploma en drie tot vijf jaar werkervaring, maar ze realiseren zich dat de kans klein is dat ze die gaan vinden. En dus kijken ze breder naar het talent op de markt. Ze kiezen bewust voor iemand met minder ervaring, die wel een leergierige instelling heeft. Ze moeten het vak misschien nog leren, maar op de lange termijn zijn ze goedkoper uit. En er zit nog een bonus bij: jongeren zitten nog niet vastgeroest in ‘zo doen we het nu eenmaal’. Dit zorgt voor nieuwe manieren van werken en draagt bij aan de innovatie die je bedrijf vooruit helpt.

Mindshift nodig

Accountmanager mkb Marleen Schuurman stelt dat er een mindshift nodig is: “Werkgevers weten vaak onvoldoende wat jongeren beweegt. Mijn advies: verdiep je in hun leefwereld.” Zo gaan jongeren nu vooral voor zekerheid. Salaris is weer doorslaggevend geworden. Jongeren zagen hoe hun ouders in de crisis hun baan kwijtraakten. En ze zien nu de strengere hypotheekeisen die banken aan starters stellen. Daarom kiezen ze vaker voor een studie met uitzicht op een kansrijk beroep, zo staat vermeld in de YoungCapital Recruitment Guide.

Rob Groot beaamt deze noodzakelijke mindshift: “Met eisen afvinken verkoop je geen banen meer. De rollen zijn omgedraaid. Natuurlijk hebben werkgevers wensen, maar soms zijn ze irreëel. Sommige werkgevers zoeken starters met de ervaring van iemand die al vijf jaar werkt. Ook zien we regelmatig dat studenten voor een baantje eerst twee weken een intensieve fulltime training moeten volgen. Of dat mensen fulltime beschikbaar moeten zijn voor parttimewerk. Wil jij makkelijker kandidaten vinden? Denk aan parttime of thuis kunnen werken, vrijheid, flexibele werktijden en extra salaris in piekuren. Wij zien dat bedrijven met zo’n aanbod makkelijker werven, en ook hun mensen beter aan zich weten te binden,” aldus Groot.

Als werkgever is het belangrijk om op zoek te gaan naar oplossingen. Verdiep je eens in de leefwereld van werkzoekenden. Zo kom jij erachter wat zij belangrijk vinden in een baan. Op die manier kun jij de concurrentie een stap voor zijn.

Lucas Koren

Lucas Koren is werkzaam als online marketeer bij Young Capital. YoungCapital gelooft in de kracht van jonge mensen. Met hun frisse kijk en eindeloze energie kunnen ze de wereld veroveren. Als digital natives hebben ze nieuwe ideeën over werken.

l.koren@youngcapital.nl