Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Stel grote doelen, geen kleine


06 mrt 2018

Om je doelen te kunnen bereiken, is het natuurlijk allereerst nodig om te weten w?t je wilt. Dit klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar ik ervaar steeds vaker dat verkopers z? vast zitten in hun dagelijkse patronen, dan ze geneigd zijn om eerst te doen en dan pas na te denken.

Dit is niet vervelend bedoeld, want wat ik hier wil overbrengen, is dat het belangrijk is om allereerst tijd vrij te maken om tot in detail te bepalen wat je wensen zijn, om er pas dan gerichte acties op uit te kunnen zetten.

Neem de tijd hiervoor, want doelen stel je niet voor je verkoopleider of je werkgever, doelen stel je alleen maar voor jezelf!

Stel grote doelen, geen kleine
De reden dat velen hun doelen niet bereiken, is dat ze overtuigingen meedragen die het realiseren van grote doelen blokkeren. Met angst en beven gaan veel verkopers de maand december in, omdat ze in deze maand moeten aangeven aan het management, wat ze het komende jaar gaan doen.

Groei ………?
Nou…hmmm… misschien 5%….., want meer durven ze niet aan.
Waarom geen 10% groei?
Waarom geen 30% groei?
Waarom geen 100% groei?

Geef het maar toe, dit wordt je ingegeven door je eigen persoonlijke angst of onzekerheid om het niet waar te kunnen maken..en waar komt die angst of onzekerheid vandaan?
Wat zou er gebeuren wanneer je die angst en onzekerheid niet zou hebben?

Angst en onzekerheid wordt je ingegeven door je persoonlijke blueprint.
Je persoonlijke programmering, de overtuigingen die je hebt over jezelf, over je vermogens, over de gigantisch vele of de ontzettend weinige kansen die de markt je te bieden heeft en met name over jouw persoonlijke visie, wat wél kan en niet, wat wél tot jouw mogelijkheden behoort en wat niet.

De ene verkoper ziet alleen maar mogelijkheden en kansen in de markt en de andere verkoper loopt vanuit eenzelfde product en regio en doelgroep vast vanuit de gedachte en zijn persoonlijke ervaring dat de economie nog lang niet hersteld is, want klanten zijn nog steeds voorzichtig.

Welke verkoper heeft er nu gelijk?

Beide hebben gelijk, want hun persoonlijke overtuigingen zorgen er onbewust en automatisch voor dat ze gelijk hebben en krijgen.

Dit is informatie die ligt opgeslagen in je onderbewustzijn. Je kunt je onderbewustzijn vergelijken met de harde schijf van je computer. Er staat informatie op die niet juist hoeft te zijn, maar je handelen en denken passen zich hier automatisch op aan. Dit…..en Niets anders, bepaalt wat jij wel of niet kunt en zult bereiken, daarom is het zo belangrijk, om jezelf en met name je overtuigingen te leren kennen.

Ik help commerciële mensen nu al meer dan vijftien jaar om zichzelf te leren kennen en met name om ze inzicht te laten krijgen in hun eigen overtuigingen en programmering.

Ik heb met jou maar een kennismakingsgesprekje van vijf minuten nodig om je met zekerheid te kunnen vertellen wat jouw succespotenties zijn en hoe jouw pensioen er met zekerheid uit gaat zien!
Klinkt dat arrogant of zet je dit aan het denken?

Natuurlijk kun jij je programmering veranderen, natuurlijk ben jij in staat om je omzet en/of je marge met 20, 30, 40 of zelfs met 100% te verbeteren, zelfs op korte termijn…….maar dan moet je wel jezelf willen leren kennen en op basis daarvan de niet bruikbare onderdelen van je programmering willen veranderen.

Zoek alsjeblieft niet op de verkeerde plaatsen wanneer je verbetering wilt, want als jij je succesverbetering denkt te halen uit de zogenaamde ontwikkelingen op het gebied van verkooptechnieken en inzichten, dan ben je gedoemd om 50 of 60 of 70 uren in de week te blijven maken om je huidige omzet te stabiliseren of er zelfs maar een marginale verbetering in aan te brengen.

Lijkt het je echter heerlijk om met de helft van de tijd, 100% meer omzet te realiseren, neem dan eens een gedurfde actie en leer te kijken naar wie en wat je bent en hoe je denkt en voelt.

Formuleer grote doelen en wanneer je aan jezelf merkt dat je daar niet in geloofd, zoek dan achter die angstgedachte de daaraan gekoppelde overtuiging, want die hoort daar niet. Als ik of iemand anders 100% groei weet te realiseren, dan moet jij dat ook kunnen! Je moet het alleen geloven, er in geloven en het vertrouwen hebben dat je het zult realiseren…….en met de juiste overtuigingen werkt dat zo.

Ik wens je veel zelfkennis

Hans Oelen

Hans Oelen is directeur, trainer en Succescoach van Palaver-trainingen. Salesprofessionals en organisaties op een onderscheidende manier begeleiden, om van daar waar ze nu zijn, te komen bij waar ze willen zijn, staat in zijn denken en handelen centraal.

hansoelen@salesgids.com