Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Stappenplan CRM pakket selectie


06 aug 2021

Wilt u het meeste uit uw CRM pakket halen? Dan is het essentieel om twee zaken goed te doen. Ten eerste weten wat voor u customer relationship management (CRM) betekent. Ten tweede het juiste CRM pakket selecteren door middel van een CRM pakket selectie stappenplan.

Succesvolle customer relationship management

Succesvol CRM is de relatie met je klanten optimaliseren zodat je als bedrijf het meeste er uit weet te halen met zo weinig mogelijk kosten. Het is dus nodig om eerst helder te hebben wat voor relatie je als bedrijf met welke klanten wil. Hoe intiem is de relatie? Via welke kanalen? Wie binnen het bedrijf heeft welke contacten met klanten? De selectie van het juiste CRM pakket is daarbij heel belangrijk.

customer relationship management

Na vaststelling van wat je met je klanten wil bereiken komt de invulling. Waar kan ik deze klanten vinden? Hoe kan ik ze het beste bereiken? Door segmentatie en continue verrijking van klantgegevens wordt steeds inzichtelijker welke klanten hoeveel opbrengen.

Fases klantlevenscycles

CRM Stappenplan

Het selecteren van een CRM systeem kan aan de hand van de volgende stappen:

 1. Bepalen van de doelstelling waar een CRM systeem aan bij moet dragen en uiteraard in relatie tot de doelstellingen en strategie van uw bedrijf.
 2. Bepalen van het eisen en wensen t.a.v. het systeem en deze vastleggen in de excel tool van Salesgids, te vinden op Downloads pagina.
 3. Selecteren van best passende leverancier.
 4. Implementeren en leren.


 

Doelstellingen CRM implementatie

Het implementeren van een CRM systeem kan als doelstellingen omzet verhoging en/of kosten verlaging hebben door onder andere:

 1. Inzicht verschaffen in klanten en segmenten, met name de winstgevendheid per klant en hoe deze tot stand komt
 2. Constructief overleg mogelijk te maken tussen het management en de medewerkers op basis van gemeenschappelijke informatie (aantal activiteiten, sales funnel)
 3. Verhogen van de efficiency van vertegenwoordigers/account managers door informatie eenmalig in te laten voeren
 4. Effectiviteit verhogen door het beschikbaar stellen van de juiste informatie (succesvolle klantsegmenten, succesvolle activiteiten, ratio’s)
 5. Zorgen voor een hogere klanttevredenheid door kennis en inzicht in klanten te kunnen gebruiken bij alle klantcontacten
 6. Automatiseren van bepaalde contacten (nieuwsbrief, mailings, events)

Vaststellen van de eisen en wensen CRM systeem

 1. Huidige manier van werken in kaart brengen (wat doen wij allemaal om de klant te bedienen) en te bepalen waar zaken anders ingericht beter kunnen werken.
 2. Vaststellen van de informatiestromen, de onderliggende activiteitenstromen, de bijbehorende data en de verantwoordelijke medewerkers van belang voor het CRM systeem.
 3. Vertalen van bovengenoemden in specifieke functionele en technische eisen en wensen voor het CRM systeem.
 4. Deze invoeren in de excel tool (CRM eisen checklist)

Selecteren van leverancier van het CRM systeem

 1. Bepalen “short list” (3 a 6 leveranciers) op basis van gewenste functionaliteit en beschikbaar budget.
 2. Selecteren van leverancier op basis van offerte, demonstratie, detailbeoordeling en aanvullende onderhandelingen.

Implementeren van het CRM systeem (korte omschrijving)

 1. Aanpassen systeem aan specifieke eisen en wensen
 2. Invoeren van historische data
 3. Installeren van benodigde hardware, software, databases en interfaces indien van toepassing
 4. Processen en procedures waar nodig aanpassen
 5. Trainen van gebruikers
 6. Testen systeem en in gebruik nemen
 7. Leren van het gebruik en de informatie uit het systeem

Het moet vast lukken met dit stappenplan en met de genoemde CRM leveranciers in dit artikel. Succes met het behalen van resultaten hiermee. Meer lezen over CRM?

Elmo Wieland

Elmo is consultant en helpt bedrijven om sales resultaten te verbeteren. Hij gebruikt hier een zelf ontwikkeld integraal model voor waar strategie, processen, data en de mens samen zorgen voor resultaat. Elmo heeft Bedrijfskunde gestudeerd (Bachelor Nijenrode, Master KU Leuven) en heeft in 2018 de post doctorale opleiding "Business Analytics & Data Science" aan de VU afgerond. Hij werkt voor klanten in tal van branches. Zijn expertisegebieden zijn: Klantgerichtheid, integrale analyses en formuleren verbeterplan, commerciële workshops, integrale trajecten en interimopdrachten, procesverbetering en CRM. Sinds 2006 is Elmo tevens mede eigenaar en directeur van www.salesgids.com. Hiervoor was Elmo Manager bij Deloitte Consulting (3 jaar internationale projecten CRM en proces verbetering) en zelf commercieel actief als Key Account Manager en Business Manager bij Duracell en Panasonic.

wieland@salesgids.com